Siirry sisältöön

Juoksuharrastuksen aloittaminen

Kevät on aikaa, jolloin moni miettii juoksuharrastuksen aloittamista. Aloittajalle saattaa kuitenkin herätä kysymyksiä. Kuinka nopeasti pitää juosta? Kuinka pitkään pitää juosta? Kuinka usein pitää juosta? Mitä, milloin ja minkä verran pitää syödä ja juoda?

Juoksuharrastusta pohtivan kannattaa ensin miettiä omia aika-taulujaan. Hyvä harrastus on sellainen, jolle on varmasti aikaa. Hiljaa hyvä tulee, mutta kuntotasosta ja tavoitteista riippuen juoksemiseen voi varata 30 minuuttia kerrallaan 3-5 kertaa viikossa.

Maltti on valttia. Kun tavoitteet ovat realistiset, on lopputulos parempi. Aluksi kannattaa juostaa lyhyempiä matkoja ja hiljaisemmalla vauhdilla. Näin vältytään myös urheiluvammoilta. Kaksikymmentä minuuttia kerrallaan kolme kertaa viikossa on jo hyvä aloitustahti. Omaa kehoaan kuunnellen joko aikaa, matkaa tai molempia hiljalleen lisätä. Kiirehtiä ei saa. Tärkeintä on ensin kehittää rutiini, jossa juoksemisesta tulee vakituinen osa viikkorytmiä. Se on aina parempi vaihtoehto kuin vaikka Comeon Bonuskoodi 2017.

Jos aluksi 20 minuutin hölkkä tuntuu liian vaativalta, juoksua voi jaksottaa sen ajan sisällä niin, että osan siitä ajasta kävelee reippaasti. Esimerkiksi kaksi minuuttia juoksua ja kaksi minuuttia kävelyä on sopiva tapa, jos liikunta ei ole lähihistoriasta tuttua. Vähitellen juoksuosuutta voi lisätä kokonaisajan pysyessä samana. Tärkeintä ei varsinkaan alussa ole matka vaan aika.

Juoksuharrastuksen etuja on varusteiden vähyys ja lähes rajattomat harrastusmahdollisuusympäristöt. Kenkiin kuitenkin kannattaa kiinnittää huomiota, sillä vääränlaiset kengät voivat tehdä juoksemisesta tuskallista ja ne voivat jopa aiheuttaa vammoja. Yksiselitteistä vastausta oikeanlaisiin kenkiin ei tässä yritetä tarjota, sillä jokainen ihminen on erilainen. Asiantuntevassa urheilukaupassa osataan auttaa kenkien valinnassa.

Naisille urheilurintaliivit voivat olla järkevä ostopäätös. Juoksuasun tulisi olla kevyt ja hengittävä. Kello on hyvä olla ranteessa, jolloin esimerkiksi matkapuhelinta ei tarvitse sen takia kaivaa taskusta. Jos sykkeiden seuraaminen kiinnostaa, nykyään sykemittareita on jokaiselle lompakolle.

Aluksi jalat voivat kipeytyä. Se on normaalia. Jalat kuitenkin tottuvat uuteen harrastukseen. Kova kipu ei kuitenkaan ole normaalia. Jos jalkoja särkee kovastikin lenkin jälkeen, niiden on hyvä antaa levätä muutaman päivän. Jos olet epävarma, onko kipu normaalia vai jotakin muuta, käy lääkärissä.

Juoksunopeuteen on hyvä aloitustesti: jos pysyt puhumaan selvästi juostessa tai hölkätessä, on vauhti sopiva aloittelijalle. Voit silti välillä, esimerkiksi kerran viikossa, juosta niin, ettet pysty puhumaan samaan aikaan. Tällöin juostava aika voi olla lyhyempi kuin silloin, kun pystyt puhumaan samaan aikaan.

Ulkona juoksemisen vaihtoehto on juoksumatto. Juoksumatto puoltaa paikkaansa, kun säätila ei tekisi ulkona juoksemisesta mielekästä. Juoksumaton hyvä puoli on myös se, että alusta on pehmeämpi kuin asfaltti. Ulkona juostessa taasen maasto ei välttämättä ole tasainen, joskin myös juoksumatoilla voi juosta mäkiä valitsemalla maton tietokoneesta sellaisen ohjelman. Ylämäkeen juostessa askelpituutta kannattaa lyhentää ja käsiä heiluttaa tavallista enemmän. Alamäessä kannattaa antaa painovoiman tehdä työtään ja rentoutua.

Artikkeli jatkuu tuonnempana.

Samanlaista luettavaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *