Liikunnan hyötyjä

Jos et ole vielä löytänyt oikeaa liikuntarutiinia tai jos vaikka etsit oikeaa harrastusta itsellesi, aika tehdä päätös on nyt. Jokainen syy olla liikkumatta on tekosyy, sanoi eräs valtionpäämies aikoinaan.

Liikunnan hyödyt ovat huomattavasti moninaisemmat kuin vain rantakunto tai painon pudottaminen. Liikunta auttaa muiden muassa unen laadussa, energiatasoissa ja muistin toiminnassa. Liikunta vaikuttaa elämänlaatuun ja pituuteen. Säännöllinen liikunta on avain onnelliseen ja tasapainoiseen elämään.

Vaikutus onnellisuuteen

Tiedostamme sen tai emme, haluamme koko ajan olla onnellisia. Liikunta on helppo ja luonnollinen askel onnellisuuden tielle. Ihan tutkitusti liikunta aiheuttaa hyvää oloa aivoissamme. Jo vähäinen liikunta aiheuttaa hyvän olotilan verrattuna liikkumattomuuteen (tutkimus). Tutkimuskohteet olivat onnellisempia niinä päivinä kun he liikkuivat, mikä tarkoittaa sitä, että säännöllinen liikunta on tie onnellisuuteen.

Toisen tutkimuksen mukaan ihmiset olivat toiseksi onnellisimpia liikuntasuorituksen jälkeen. Tutkimuksessa älypuhelinsovellus seurasi käyttäjien aktiviteetteja, sijaintia ja onnellisuutta läpi päivän. Vastauksia kertyi vuoden aikana yli kolme miljoonaa.

Aseta tavoitteita

Oli tavoitteenasi juosta 10 kilometrin kisa, kehittyä takakyykyssä tai pyöräillä enemmän viikossa, tavoitteiden asettaminen voi olla erinomainen tapa motivoida itseään liikkumaan. Tavoitteiden saavuttaminen kehittää fyysisen kunnon lisäksi itseluottamusta ja uskoa omiin kykyihin.

Jos et saavuta tavoitteitasi, aseta pieniä tavoitteita pelkästään suurien sijaan. Eräässä tutkimuksessa tarkkailtiin kolmea ryhmää, joista ensimmäinen oli kontrolliryhmä, jonka jäseniä pyydettiin kirjaamaan viikottaiset liikuntasuorituksensa. Toisessa ryhmässä, motivaatioryhmässä, ohjeet olivat samanlaiset, mutta lisäksi he lukivat motivaatiopuheen. Kolmas ryhmä, aikomusryhmä, sai samat ohjeet kuin motivaatioryhmä, mutta lisäksi heidän tuli kirjata ylös tarkka tavoite päivittäisestä harjoittelusta: mitä, missä, milloin.

Kolmas ryhmä saavutti tavoitteensa 91 prosentin tarkkuudella, kun motivaatioryhmä jäi 35 prosenttiin ja kontrolliryhmä 38 prosenttiin.

Tavoitteiden tarkempi asettelu saattaa merkittävästi edistää niiden saavuttamista. Samassa voidaan huomioida säännöllisyyden olevan tärkeää; kun harjoitus on päiväkalenterissa yksityiskohtineen, sen toteutuminen on todennäköisempää kuin pelkän hajanaisen ajatuksen toteutuminen, ja samassa säännöllisyys ruokkii itseään.

Sydänsairauksien riskin väheneminen

Lääkkeiden sijasta liikunta voi auttaa sydänsairausriskejä vähentävästi. Meta-analyysin mukaan niillä, jotka harrastivat liikuntaa ja niillä, jotka olivat sydänlääkityksessä, ei ollut eroa diabeteksen ja sepelvaltimotaudin riskin ehkäisemisessä. Analyysi kattoi 305 tutkimusta ja yli 339000 osallistujaa.

Ne, jotka olivat jo sairastaneet aivoinfarktin, hyötyivät enemmän liikunnasta kuin lääkityksestä. Lääkäri osaa neuvoa oikeanlaisen liikuntasuunnitelman laatimisessa.

Nuku paremmin

Jos pyörit sängyssä, liikunta voi auttaa nukahtamaan. Liikunta vahvistaa ihmisen luonnollista unirytmiä ja voi auttaa pysymään energisempänä päivällä. Liikunta myös edesauttaa unen laatua. Casinohuone ilmaiskierrokset voi tuntua hyvältä ajatukselta, mutta siihen kannattaa tarttua vasta liikuntasuorituksen jälkeen.

Vaikkei liikunta ole välttämättä nopea hoitokeino parempaan uneen, muutaman kuukauden päästä tuloksia pitäisi näkyä.

Lisäenergia

Jos tunnet olosi kovin väsyneeksi, liikunta on ehkä viimeisenä mielessäsi. Kuitenkin juuri silloin kannattaisi liikkua, sanovat asiantuntijat. Matalan tehon liikunta, kuten kävely, auttoi lisäämään energiatasoja 20 prosentilla.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *