Juoksukenkien valitseminen

Juoksukengän valitseminen on kuin auton tai asunnon ostaminen, sillä niiden kanssa tulee vietettyä paljon aikaa, joten niiden tulee olla juuri itselle sopivat. Omiin jalkoihin sopivuuden lisäksi oikeanlaiset juoksukengät auttavat juoksemisen laadussa. Plantaarifaskiitti, penikkatauti ja muut juoksijaa vaanivat vaarat on mahdollista minimoida oikeilla kengillä.

Oikeiden juoksukenkien valinnassa ensimmäinen huomio kiinnittyy jalkojen muotoon. Jalkaholvin kaari voi matala, tavallinen tai korkea. Niin sanotuilla lättäjaloilla on matala jalkaholvi tehden jalkaterästä joustavan ja ylipronaatioon taipuvaisen. Ylipronaatio tarkoittaa tavallista voimakkaampaa pronaatiota eli jalkaterän taipumista sisäsuuntaan jalkaterän iskeytyessä maahan. Korkea jalkaholvi voi aiheuttaa päinvastaista eli ylisupinaatiota, joka tarkoittaa painon siirtymistä jalkaterän ulkosivulle.

Koska eri ihmisillä on erilaisia jalkateriä, on olemassa erilaisia juoksukenkiä. Lättäjaloille sopivat paremmin tukevat kengät ylipronaation minimoiseksi. Korkealle jalkaholville sopii kenkä, jossa on keskiosan vahvike. Normaali jalkaholvi mahdollistaa kengän näiden väliltä, eli sellaisen, joka tukee jonkin verran. Tärkeää on kokeilla useaa eri kenkäparia sopivimman löytämiseksi.

Juoksukengiksi voivat sopia kengät, joiden kokonumero on noin puolisen kokoa tavallista kävelykenkää suurempi. Näin varpaille jää tilaa liikkua, sillä juoksemisessa liikettä tapahtuu enemmän kuin kävellessä. Samassa on huomattava, että kantapään tulee pysyä hyvin paikoillaan. Jos kantapäällä on tilaa liikkua, voi juoksemisesta tulla vaikeaa ja jopa vaarallista liukumisen takia.

Oikean kengän valitsemisessa on syytä käyttää myös tuntemusta omaan jalkaan sopivasta jalkineesta. Hyvä juoksukenkä tuntuu kuin osalta omaa jalkaa ja se istuu jalkaan saumattomasti.

Kengän valitsemisessa myös harjoittelualustalla on merkityksensä. Sisätiloissa juoksumatolla juokseminen on eri asia kuin vaikka epätasaisella maastolla juokseminen. Maastojuoksussa tukeva kenkä voi olla hyvä valinta, koska se voi estää nilkan epätoivottua taipumista esimerkiksi juurakon kohdalla. Samassa se voi estää pintavammoja esimerkiksi jalan osuessa teräviin kiviin. Joka tapauksessa kengästä huolimatta on juokseminen on hyvää tasapainoa ja vaihtelua kolikkopelit bonuskoodille.

Julkisuudessa on puhuttu paljon ohuen ohuista juoksukengistä sekä paljasjalkajuoksusta. Monet miettivät pitäisikö heidän unohtaa juoksukengät tyystin. Vaikka tällainen valinta ei sovi kaikille, jos sellainen kiinnostaa, sitä kannattanee kokeilla vaiheittain. Yksi vaihtoehto on kokeilla ohutta kenkää, jossa on jonkinlainen tuki kengän keskiosassa. Liian nopea siirtyminen tavallista juoksukengistä minimalistisiin juoksukenkiin tai paljasjalkajuoksuun voi altistaa vammoille. Jotkut juoksuvalmentajat suosittelevat paljasjalkajuoksijoille ainakin joitakin juoksulenkkejä juoksukenkien kanssa.

Minimalistisen valinnan puolesta puhutaan jalkaterän lihasten vahvistumisesta ja parantuneesta askelluksesta. Jokainen ihminen on kuitenkin omanlaisensa, joten näin ei välttämättä käy jokaiselle minimalistiin vaihtavalle. Tärkeää on kuunnella omaa kehoaan ja toimia sen mukaan.

Asiantuntevassa liikkeessä henkilökunta katsoo kengän ostajan juoksutyyliä juoksumatolla tai ulkona. Juoksusta analysoidaan ainakin pronaatio, supinaatio ja jalkaterän maahan iskeytymisen voimakkuus. Myös erilaisilla jalkaklinikoilla analysoidaan askeltamista ja sen mahdollisia ongelmia, joita voi olla monenlaisia. Tällaisia klinikoita on ainakin isommilla paikkakunnilla Suomessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.