Mitä on CrossFit?

CrossFit

CrossFit on laji, joka kehittää voimatasoja sekä kestävyysominaisuuksia vaihtelevien harjoitusten kautta. Päivittäin vaihtuva ohjelma keskittyy fyysisen kunnon eri osa-alueisiin, kuten maksimivoimaan, nopeuteen ja anaerobiseen kestävyyteen. Tavoitteena on mahdollisimman monipuolinen urheilija, jonka fyysisen kunnon eri osa-alueita on kehitetty haastavasti.

CrossFit-sali poikkeaa tavanomaisesti kuntosalista tai liikuntakeskuksesta siinä, että siellä ei ole kuntoilulaitteita tai ryhmäliikuntatunteja varsinaisen CrossFit-harjoittelun lisäksi.

Päivän ohjelma eli englanniksi WOD (Workout of the Day) on kaikille sama iästä tai kuntotasosta riippumatta. Ohjelma on kuitenkin muokattavissa eli skaalattavissa, eli jokainen esimerkiksi tekee jonkin voimaliikkeen sillä vastuksella, johon päivän kunto yltää. Samoin jos esimerkiksi jokin vamma estää jonkin liikkeen tekemisen, se vaihdetaan toiseen. Myös toistomääristä joustetaan yksilöittäin.

CrossFit voi sopia aloitteleville kuntoilijoille, jotka haluavat kehittää voimatasojaan. CrossFitissä tärkeä osa on yhteisö, eli jokaista kannustetaan ja yhteishenkeen panostetaan.

Myös himoliikkujat voivat innostua CrossFitistä. Yleisen mallin mukaan kolmen harjoittelupäivän jälkeen on yksi lepopäivä, mutta monet harjoittelevat sitäkin useammin. CrossFit sopii myös niille, jotka haluavat haastaa itsensä äärirajoilleen. CrossFit-saleilla on yleistä nähdä kaikkensa antaneet makaamassa lattialla harjoituksen päätteeksi.

Lisäksi entiset urheilijat, jotka ovat tottuneet kovaan harjoitteluun, voivat löytää uuden kodin CrossFit-salilta. CrossFit on kilpalaji, jossa järjestetään paikallisten kisojen lisäksi MM-kisat, CrossFit Games, joihin pääsee karsintojen kautta. Urheilijoita voi motivoida tämä osa lajista. Useimmissa ohjelmissa tehdään toistoja aikaa vastaan joko niin, että toistomäärä on vakio mutta aika vaihtelee yksilöittäin tai niin, että aikarajan puitteissa tehdään niin monta toistoa kuin mahdollista. Näitä suorituksia voi verrata muiden lajin harrastajien suorituksiin Internetissä, jossa on myös maailman parhaitten tuloksia. Voit lukea kilpailuista lisää sivulta http://crossfitbox100.fi/.

Koska CrossFit on yleisluontoinen laji, se ei välttämättä sovi niille, jotka haluavat keskittyä johonkin tiettyyn osa-alueeseen, kuten vaikka voimanostoon tai pikajuoksuun. Näiden kannattaisi etsiä sopiva seura ja valmentaja edetäkseen juuri haluamallaan osa-alueella tai urheilulajissa. CrossFit voi kuitenkin sopia urheilijoille peruskuntokauden aikana erilaisena mutta riittävän vaativana harjoittelumuotona.

Monilla CrossFit-saleilla harjoitteluohjelma on jaettu neljään osaan:

 1. Dynaaminen lämmittely. Tähän kuuluvat esimerkiksi hyppelyt, hyppynarut, kyykyt, punnerrukset ja leuanvedot. Dynaaminen venyttely kuuluu tähän, ja se tarkoittaa liikkuvaa venyttelyä.
 2. Voima- ja taito-osuus. Jos päivän ohjelma on voimapainotteinen, silloin esimerkiksi kyykyt ja maastavedot voivat olla pääosassa. Jos päivän ohjelma painottaa enemmän taitoa, pistoolikyykky (yhden jalan kyykky) ja voimistelurenkailla käsivoimilla ylös nouseminen voivat olla keskipisteessä.
 3. Päivän ohjelma eli WOD. WOD:ssa tehdään yleensä tietty määrä toistoja niin nopeasti kuin mahdollista tai tietyssä ajassa tehdään niin monta toistoa kuin mahdollista.
 4. Jäähdyttely ja venyttely. Harjoituksen lopuksi venytellään joko ryhmässä tai yksin.

Esimerkki WOD:sta:

Cindy (ohjelman nimi)

Ohjelma kestää tasan 20 minuuttia, jonka aikana suoritetaan niin monta kierrosta kuin mahdollista seuraavissa sarjoissa:

 • 5 leuanvetoa
 • 10 etunojapunnerrusta
 • 15 kyykkyä

2 vastausta "Mitä on CrossFit?"

 1. Jaakko Rinne

  Kirjoitettu: Jaakko Rinne Lähetetty: 16.8.2017

  Tosin Cindy on siis benchmark, eli yksi lajin nimetyistä kuntotasotesteistä, joiden pohjalta voi vertailla tuloksia muiden harrastajien kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *