Vuosisadan ottelu – McGregor vs Mayweather

Kyllähän se hiljalleen alkaa olla jo kutkuttavan lähellä. Tänä viikonloppuna nyrkkeillään ”vuosisadan otteluna” promottu kohtaaminen, jossa toisistaan mittaa ottavat voittamaton nyrkkeilytähti Floyd ”Money” Mayweather Jr. ja UFC- eli Ultimate Fighting Championship -kehissä mainetta niittänyt vapaaottelija Conor ”The Notorious” McGregor.

Hanskat isketään yhteen lauantai-iltana 26. elokuuta, ja ottelupaikkana toimii tietenkin Las Vegas, Nevada. Suomen aikaa matsin alkaminen venyy kuitenkin aamuyölle, joten herätyskellot kannattaa virittää huippukuntoon – tai vaihtoehtoisesti varmistaa, että nestetankkaus on lauantai-iltana sopivan maltillista, jotta uni ei tule silmään juuri kriittisellä hetkellä.

Tässä artikkelissa kerromme hieman tarkemmin, mistä McGregorin ja Mayweatherin ”The 180 Million Dollar Dance”- ja ”The Money Fight”-lisänimillä kutsutussa ottelussa on kyse. Teemme myös tarkemman analyysin siitä, onko McGregorilla mitään mahdollisuuksia selvitä matsista voittajana. Vedonlyönnin kertoimet eivät sitä ainakaan tue, mutta voisiko Mayweatherin 2 vuoden tauko kilpanyrkkeilystä silti antaa McGregorille pienen oljenkorren? Palataan tähän hieman alempana ja otetaan ensin katsaus siihen, mistä kaikki oikein sai alkunsa.

Tarina ottelun takana

Vuosisadan nyrkkeilyottelu -nimitys saattaa tuntua monista hieman yliampuvalta, mutta ainakin tätä kamppailua on yritetty saada kasaan vuosikausia. Jo yli vuosi sitten mediassa puhuttiin Floyd Mayweatherin ja Conor McGregorin taustajoukkojen olleen yhteydessä toisiinsa ottelun tiimoilta. Molemmat kuitenkin kielsivät tuolloin huhut perättöminä.

Alun alkujaan koko homma lähti liikkeelle huulenheitosta. McGregoria haastateltiin aivan muista aiheista, mutta haastattelun aikana ilmeni, että kovanaamainen vapaaottelija unelmoi nyrkkeilytähti Mayweatherin kohtaamisesta tämän omassa lajissa. Melkoinen unelma, sillä kovin moni vapaaottelija tuskin vapaaehtoisesti astuisi Floyd Mayweatherin nyrkkien ulottuville… Mikään ummikko McGregor ei kuitenkaan nyrkkeilyn puolellakaan ole, vaan laji on aina kiinnostanut miestä suuresti, vaikka menestys on tullutkin nimenomaan vapaaottelussa.

Kuluvan vuoden alkupuolella ottelusta tihkui vihdoin uutta tietoa. Neuvottelujen ilmoitettiin edenneen nyt siihen vaiheeseen, että olisi aika laittaa nimeä sopimuspaperiin. Markkinoinnin näiden veijarien taustajoukot ainakin hallitsevat, sillä toukokuussa allekirjoitettua sopimusta edelsi melkoinen sirkus, jossa tulevan spektaakkelin päätähdet kuittailivat toisilleen sosiaalisessa mediassa. Oi aikoja, oi tapoja… No nähtiinhän sitä uhoa perinteisessä mediassakin, joten pelkkää someraivoa ei sentään tarvinnut vuosisadan nyrkkeilyottelun alla lukea.

Kovan mediamyllytyksen jälkeen McGregor ilmoitti hyväksyneensä Mayweatherin tarjoaman ottelusopimuksen ja varmisti samalla sen, että molemmat miehet kuittaavat tililleen reilun 100 miljoonan dollarin ottelupalkkion. Kyllä tuolla summalla muutama muukin kaveri varmasti palaisi eläkkeeltä sorvin ääreen yhdeksi illaksi, joten Mayweatherin paluupäätöstä ei tarvitse paljon ihmetellä.

UFC vs nyrkkeily – kumpi voittaa tämän ottelun?

Vaikka kamppailulajeista puhutaankiin, niin eiköhän jokainen ymmärrä, kuinka suuri ero vapaaottelun ja nyrkkeilyn välillä on. McGregor saa nyt totuttautua siihen, ettei potkuilla voi iskeä vastustajaa vastaan, ja käsiinkin on vedettävä tällä kertaa huomattavasti paksummat hanskat. Jo tästä syystä on selvää, ettei UFC-tähteä voida pitää ottelussa minään muuna kuin suurena altavastaajana.

Melkeinpä ainoa McGregorin puolesta puhuva asia on se, että Mayweather palaa kehiin kaksi vuotta eläköitymisensä jälkeen. Floyd Mayweather tuskin on kuitenkaan viettänyt ensimmäisiä eläkevuosiaan elintasovatsaa cocktaileilla ja oluella kasvattaen, vaan mies on takuuvarmasti kovassa iskussa, kun ottelu muutaman päivän päästä pyörähtää käyntiin. McGregorille voitto olisi huima suoritus – ja samalla osoitus siitä, että vapaaottelija voi pärjätä aivan nyrkkeilyn kovimpia nimiäkin vastaan.

Voittomahdollisuudet

Mitkä sitten ovat molempien voittomahdollisuudet tässä ottelussa? UFC-kertoimet ovat yleensä aina McGregorin puolella, mutta nyt homma on kääntynyt päälaelleen. Mayweather on vedonlyöntisivustojen tarjoaminen kertoimien perusteella suursuosikki voittamaan ottelun.

Kirjoitushetkellä Mayweatherin kerroin liikkuu hieman sivustosta riippuen noin 1.30 tuntumassa, mikä tarkoittaa käytännössä noin 77 prosentin voittomahdollisuutta. Huonomminkin McGregorin asiat siis voisivat olla, ja miehen kertoimet ovat olleet tasaisessa laskussa. Nyt McGregorille tarjotaan parhaimmillaan noin 4.50 kerrointa, joka tarkoittaa 22 prosentin voittotodennäköisyyttä.

Miksi McGregor voittaisi?

Miksi sitten McGregor voittaisi tämän ottelun? Me keksimme tähän kysymykseen aika lailla kaksi vastausta, joista ensimmäistä on sivuttu jo tässäkin artikkelissa: Mayweatherilla on takanaan pitkähkö tauko huippunyrkkeilystä, joten voi olla, että mies on matsin alkuvaiheessa vielä hieman ruosteessa.

Toinen McGregorin mahdollisuuksista piilee siinä, että UFC-tähti lähtee matsiin aika lailla paineitta. Kohua ottelun ympärillä on toki nähty jo tähän mennessä valtavasti, mutta rehellisyyden nimissä vapaaottelijan tappio voittamatonta nyrkkeilytähteä vastaan tämän omassa lajissa ei olisi suurikaan häpeä. McGregorin uho loppuisi siihen, mutta erityisen noloksi tätä stoppia ei voisi kutsua. Mayweatherilla on sen sijaan pelissä puhdas saldonsa ammattinyrkkeilykehistä, ja tappio toisen kamppailulajin erityisosaajaa vastaan olisi samalla melkoinen imagotappio.

Miksi Mayweather voittaisi?

Miksi sitten Mayweather voittaisi tämän ottelun? Tähän kysymykseen ei tarvitse kauaa vastausta miettiä. Mies on ollut nyrkkeilykehissä aina täysin pitelemätön, ja aktiiviuran tuloksena oli 49 voittoa yhtä monesta ottelusta, joista 26 päättyi tyrmäykseen. Löisitkö sinä vetoa tällaista miestä vastaan?

Ikää Floyd Mayweatherilla on vasta 40 vuotta, joten mikään ikäloppu kaveri ei ole kyseessä. Nyrkkeilijät ovat tottuneet pitkiinkin ottelutaukoihin suurten matsien välillä, joten eläköitymisen haitat eivät todennäköisesti ole samaa luokkaa kuin monissa muissa lajeissa.

Mayweatherin ja McGregorin välisen ottelun suosikki on siis selvä, mutta vasta lauantaina nähdään, kuinka lopulta käykään. Lets get ready to rumble!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *