Mitkä ovat suosituimmat kamppailulajityylit MMA:ssa?
Vapaaottelu eli Mixed Martial Arts, tai tuttavallisemmin MMA, yhdistää monenlaiset kampailulajit ja tekniikat yhteen otteluun. Kansainvälinen urheilulaji nousi yleisön suosioon jo heti 90-luvulla ensimmäisten kilpailujen jälkeen. Menestyksekäs MMA-kilpailijan tulee hallita useita eri lajien tekniikoita, vaikka olisikin erikoistunut yhteen tai useampaan kamppailulajiin.
Tässä jutussa tarkastelemme joitakin yleisempiä kamppailulajityylejä, jotka ovat vapaaottelijoiden käytössä muun muassa UFC otteluissa, joissa tavoitteena on päihittää vastustajat erilaisilla iskuilla ja lukoilla pystykamppailussa sekä mattotekniikoita käyttämällä.
Brasilialainen JuJutsu
Itsepuolustuksena alun perin tunnettu brasilialainen jujutsu tunnetaan Suomessakin suosittuna urheilulajina ja harrastuksena, joka perustuu erityisesti erilaisiin lukkotekniikoihin. Vaikka lyönnit ja potkut kuuluvat lajin kuvaan, ei niitä kuitenkaan korosteta tässä lajissa, sillä lajissa arvostetaan nokkelaa toimintaa ja herrasmiesmäistä rauhallista olemusta.
Tämä kamppailu- ja itsepuolustustyyli on kansainvälisissä MMA-otteluissakin ollut monen kärkiottelijan käyttämä tyylisuunta aina ensimmäisistä UFC vapaaottelukisoista lähtien, jolloin pienempi kokoiset edustajat taltuttivat isompia vastustajiaan heidän tyylilajistaan riippumatta.
Maakamppailutilanteet kuuluvat brasilialaisen jujutsun tekniikoissa, eli vastustaja viedään maahan, jossa suurempikin vastustaja koitetaan syrjäyttää painissa käytettyjen tekniikoiden kuten lukkojen avulla.
Paini
Yksi perinteisimmistä kamppailulajityyleistä on paini, joka keskittyy vastustajan hallintaan ja maahan vientiin. Painista löytyy useita eri versioita, joista vapaapainissa yleisimmin nähdään kreikkalais-roomalainen paini, jossa otetta ei saa ottaa lantion alapuolelta. MMA-vapaaotteluissa on nähty lukuisia painitaustaisia mestareita.
Erittäin hyvän fyysisen kuntonsa lisäksi painijat tunnetaan kylmästä päästään ja hiotusta tekniikastaan. Vuosien harjoittelun tulokset näkyvät harkittuina liikkeinä ja vastustajan nujertamisena.
Kreikkalais-roomalaisessa painissa ei potkita taikka lyödä vastustajaa, eikä vastustajaa saa sitoa jaloilla, toisinkuin vapaapainissa. MMA-otteluissa painin tekniikka auttaa kilpailijaa hallitsemaan ottelua seisoma-asennossa että matollakin.
Muay Thai
Nyrkkeilytyyli Muay Thai, tai Suomessa thainyrkkeilynä paremmin tunnettu laji sallii potkut ja lyönnit, joista tunnetuimmat ovat kyynärpäälyönnit sekä polvipotkut. Nopealiikkeinen Muay Thai kamppailija saa vastustajansa hämilleen jo pelkillä liikkeillään, ja taltuttaa vastustajansa notkealla kropallaan.
Sen voimakkaat iskut ja tehokkaat tekniikat ovat olleet olennainen osa monen MMA-kamppailijan tyylilajia. Tyylitekniikka antaa kilpailijalle tehokkaan iskutekniikan lisäksi hyvän seisoma-asennon, eikä tämä ottelija pienestä horju.
Nyrkkeily
Perinteinen nyrkkeily on yksi vanhimmista urheilulajeista, jonka kulttuuri näkyy myös MMA-vapaaotteluissa. Itsepuolustuslajina alkujaan tunnettu lajista on nykyisin useita eri versioita.
Vaikkei MMA-kehässä nähdä monia puhtaasta nyrkkeilytaustasta tulevia kamppailijoita, löytyy UFC-otteluiden huipuilta myös nyrkkeilijöitäkin. Tämä laji on kuitenkin usein yksi eniten treenattu kamppailutyylilaji näissä kilpailuissa.
Toisiin kamppailulajeihin nähden perinteisen nyrkkeilyn ottelijat tunnetaan näppärästä jalkatyöstään, sekä harkituista iskuista. Lyöntitekniikan lisäksi nyrkkeilyn edustajilla nähdään erinomaista liikkumista ja koskemattomuutta, joka näkyy nopeina väistöinä, pään liikkeinä ja muina puolustustekniikoina.
Potkunyrkkeily
Suomeen 80-luvulla rantautunut potkunyrkkeily on suosittu urheilulaji ammattilaisten sekä kuntoilijoiden keskuudessa. Alun perin karatesta ja nyrkkeilystä muodostunut laji on Amerikasta lähtöisin, joka on sittemmin hyväksytty viralliseksi urheilulajiksi.
Potkunyrkkeilyssä korostuvat kahden lajin tehokkaimmat tekniikat, jotka tässä tapauksessa ovat karatesta tutut jalkatekniikat, sekä nyrkkeilyssä sallitut käsitekniikat. MMA-ottelijat treenaavat potkunyrkkeilyä useimmiten aktiivisesti, vaikkei se olisikaan heidän ykköslajinsa.
Sambo-paini
Alun perin entisessä Neuvostoliitossa noin 20-luvulla syntynyt painilaji oli monien muiden kamppailulajien mukaan ensin itsepuolustuslaji – Sambo tarkoittaakin itsepuolustusta ilman asetta. Urheilulaji sisältää tekniikoita useista taistelulajeista kuten judosta sekä jujutsusta.
Sambon tekniikat on suunniteltu mahdollisimman realistisesti, eli niistä löytyvät eväät seisomatyöskentelyyn, sekä myös maata varten. Tekniikka sisältää brasilialaisen jujutsun tavoin erilaisia lukkoja käsiin ja jalkoihin, mutta sisältävät joitakin rajoituksia. Seisomatekniikat sen sijaan sisältävät selän ja kyljen yli heittoja, vastustajan pyyhkäisyt sekä kamppaukset.
MMA-otteluissa on nähty myös Sambo painin tekniikkaan luottavia ottelijoita, jotka hyötyvät monipuolisesta osaamisestaan seisoma- ja maatyöskentelystään. Sambo lajina jo itsessään muistuttaa pitkälti vapaaottelun ideologiaa.
Vapaaottelussa vastustaja täytyy saada luovuttamaan
MMA:ssa eli vapaaottelussa kilpailijan tärkein missio on olla aina vastustajaansa parempi ja voittaa ottelu. Tavoitteena on päihittää vastustaja eri tekniikoilla, jotka perustuvat kamppailijan omiin tyylilajeihin. Kuten lajin suomenkielinen nimi antaa ymmärtää, kyseessä on lähestulkoon vapaamuotoista kamppailua, johon kuitenkin sisältyy sääntöjä – eli täysin freestyle kamppailusta ei ole kyse.
Vastustajan voi päihittää pystytekniikoilla, mattotekniikoilla, iskuilla tai lukoilla – päätavoitteena on saada vastustaja luovuttamaan joko verbaalisesti siitä ilmoittamalla, maahan taputtamalla, tyrmäämällä, teknisellä tyrmäyksellä tai pistevoittoon.
Klassiset kamppailulajit ovat MMA-tyylilajien kärjessä
Suosituimmat kamppailulajityylit MMA:ssa eli vapaaottelussa ovat klassiset urheilulajit ja niiden tekniikat. Treenatuissa ja otteluissa käytetyissä tekniikoissa korostuvat erilaiset mattotekniikat, sekä pystytekniikat.
Vapaaottelukehässä nähdään tekniikoita niin painista, nyrkkeilystä, brasilialaisesta jujutsusta, painista, thainyrkkeilystä kuin sambo painistakin. MMA-mestarit voivat myös hallita useita tekniikoita ja lajeja tavoitellessaan voittamattomuutta.