Venyttelyn perustietoa

Mitä venyttely on?

Lyhyesti ja kansankielellä sanottuna venytettäessä lihaksessa olevat pitkittäiset lihaskuidut järjestyvät paremmin toisiinsa nähden, jolloin lihas pystyy venymään pidemmäksi. Sopivalla venyttelyllä esimerkiksi loukkaantumisesta tullut arpikudos vähenee ja lihaksen notkeus ja ominaisuudet palaavat loukkaantumista edeltäneelle tasolle. Loukkaantuneita lihaksia venyteltäessä kannattaa asiasta neuvotella ensin oman lääkärinsä tai fysioterapeuttinsa kanssa, sillä liian aikainen tai voimakas, tai muuten vääränlainen venyttely voi myös pahentaa tilannetta.

Nivelpussien, jänteiden ja muiden kudosten suhde venyttelyyn

Pääasiassa lihakset ja sidekudoskalvot ovat ne osat, jotka venyvät. Niissä on eniten elastista kudosta, joten ne on helpoin totuttaa venytykseen. Jänteet, nivelpussit ja ligamentit taas eivät juuri veny, ja niiden liiallinen venyttäminen on usein jopa haitallista. Esimerkiksi nivelside repeää, kun se venyy n. 6 % normaalipituudestaan. Haluttaessa lisää notkeutta tulee venyttely siis ohjata lihakseen ja sidekudoskalvoihin.

Miksi venytellä?

Aamulla herätessään monet meistä venyttelevät ja se tuntuu usein hyvältä ja auttaa heräämään. Se ikään kuin laittaa kehossa ja lihaksissa veren kiertämään ja olo virkistyy. Lihasten venyttelyssä on kysymys pitkälti juuri tästä, eli se parantaa verenkiertoa ja aineenvaihduntaa. Hyvin suoritetusta venyttelystä, vaikka se ei olisi yhdistettynä osaksi liikuntasuoritusta, on myös monia muita hyötyjä kuten:

  • rentouttaa lihaksia ja vähentää lihasjännitystä
  • parantaa kehon liikkuvuutta ja lisää notkeutta
  • lisää kehontuntemusta ja koordinaatiota
  • parantaa verenkiertoa ja aineenvaihduntaa, joka edesauttaa kuona-aineiden poistumista lihaksista

Lisäksi eritoten liikuntasuoritusten yhteydessä venyttely:

  • vähentää loukkaantumisriskiä
  • auttaa lihaksia palautumaan ja poistaa kuona-aineita
  • Helpottaa mahdollisesti liikuntasuorituksesta tulevaa lihas-jäykkyyttä ja kipuja

Venyttelyn järjestys ja hengittäminen

Kun venyttelet koko vartaloa, voi venyttelyn tehdä esimerkiksi seuraavassa järjestyksessä:

  • Selkä
  • Kyljet
  • Pakarat
  • Pohkeet
  • Kädet
  • Muut

Hyvän venyttelyrutiinin oppiminen on tärkeää, sillä minimoituu riskit ja venyttelystä tulee johdonmukaista ja vaikutuksista parempia. Lisäksi hengityksen pitäminen rauhallisena ja tasaisena on tärkeää ja edistää venyttelyä.

Muuta tärkeää ja huomioitavaa

Eri tarkoituksiin on erityyppisiä venytyksiä ja venyttelytapoja, joilta hyödyntämällä haluttuihin tuloksiin voidaan päästä tehokkaammin. Miellyttävän tuntuinen, rauhallinen venyttely siten että lihakset ovat hieman normaalia lämpimämpiä, harvemmin tekee muuta kuin hyvää normaalille ihmiselle. Vaikka notkeus ja elastisuus kehittyvätkin parhaiten ala-asteikäisillä lapsilla, ei aikuisenkaan ole liian myöhäistä ryhtyä venyttelemään.

Yhden venytyksen kestosta on monta näkemystä hieman venyttelyn tarkoituksen mukaan, mutta esimerkiksi normaalissa staattisessa eli paikallaan olevassa venytyksessä, joka suoritetaan hieman liikunnan jälkeen kun lihakset ovat vielä lämpimät, kesto olisi hyvä olla noin 20 sekuntia tai enemmän. Ennen liikuntaa taas riittää 5-10 sekuntia.

Venyttelyssä tärkeimmät huomioitavat riskitekijät ovat:

  • Liian voimakkaat venytykset väärään aikaan
  • Liian kivuliaat venytykset
  • Venyttely silloin kun lihakset ovat kylmät
  • Vaaralliset venytykset

Venyttelyn tuomat hyödyt ja parantunut olo jokapäiväisessä elämässä painavat vaakakupissa kuitenkin huomattavasti enemmän kuin yllämainitut hallittavissa olevat riskit. Venyttelystä tulee parempi olo.

Rauli Partanen

>> keskustelua artikkelista

julkaistu 20.3.2006

1 vastaus "Venyttelyn perustietoa"

  1. Kirjoitettu: Mohmmed Lähetetty: 10.11.2015

    Mieleste4ni vanhenemista, kronoisia sairauksia, ja degneroitumista aiheuttavat solunsise4iset infektiot, esim. toksoplasma/klamydia. Investointi ne4iden mikrobien he4vitte4miseen voi tuoda ikuisen ele4me4n. Siihen menee kuitenkin vuosia, ovat sen verran sitkeite4 infektioita (ja monien mieleste4 te4ysin oireettomia, vaikka te4me4 ei pide4 paikkaansa). Suosittelen pitkie4 antibioottikuureja ja muuta.MM. taiteilijat saavat muuten usein pahoja reaktioita vahvoista antibiooteista, ovat ilmeisesti sen verran infektoituneita. Terveysje4rjestelme4mme ei tietysti tunnista te4te4 ongelmaa, joten omavaraisuus on valttia te4sse4kin asiassa. Jo vuosituhansia vanha yrttile4e4ketiede tunnistaa te4me4n ongelman, sen vuoksi erilaiset rohdokset sun muut, ja jopa homeopatia voi auttaa. Tosin kovalla ke4delle4 te4ytyy ohjelmaa noudattaa. Vaikka aamulla otatte metronidatsolia, illalla atsitromysiinie4 ja doksisykliinie4, ke4rsitte siine4 sitten muutaman pe4ive4n reaktioista, kun bakteerit kuolevat, ja hups, muutaman vuoden kuluttua saatatte jo olla superluokan ihmisie4. Solujen sise4lle rakentuva infektio, jota kaikista elollisista olioista lf6ytyy, on usein massiivinen.Nykyiset hoidot pyrkive4t vain heikente4me4e4n immuunije4rjestelme4e4, jotta olo tuntuisi paremmalta (esim. D-vitamiini, kortisoni, statiinit jne).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *