Kuukauden kamppailulajiyhteisö: Tai Shin Mun Helsinki
大聖門
Tai Shin Mun, eli Suuren Viisaan Koulu, sotataito ja lääketieto koulu.
Päivä alkaa Töölön kisahallissa klo 9:00. Ensimmäiseksi paikalle saapuessa tervehditään Sifua, sitten tulija tervehtii itseään vanhempia oppilaita.
Lämmittely on useimmiten paljon liikettä lautalattialla, lonkat, selkä, niska ja polvet lämpimiksi ja pyöreiksi. Harjoittelu sisältää paljon nopeaa alasmenoa ja maassa pyörimistä. Kesällä Eläintarhan kentän märällä nurmikolla pysytellään ensin pystyssä.
Aamutreeneissä harjoittelu on osittain vapaata, ja oppilaat keskittyvät omiin liikesarjoihinsa, oppimiinsa asetekniikoihin, tai muihin harjoituksiin. Liikesarjat ovat eräänlaisia kuvitteellisia taistelutilanteita, joissa päästään harjoittelemaan vaikeitakin potkuja, iskuja ja otteita yhdistettyinä hyppyihin ja käännöksiin. Simppelimmät sarjat muuttuvat hienovaraisemmiksi ja tarkemmiksi oppilaiden kehittyessä.
Tai Shin Mun koulun oppimäärä on laaja, sisältäen useita satoja pitkiä liikesarjoja ja vielä enemmän muita harjoituksia. Tai Shin Mun koulu jakautuu useampaan eri tyyliin joihin jokaiseen kuuluu kymmeniä liikesarjoja.
Näistä päätyyleistä oppilaan Sifu yleensä valitsee sopivan. Omiin tyylisuuntiin kuuluvat myös omat kovetus, tasapaino- ja hengitysharjoitukset. Lisäksi ovat useat eri aseet, joista yhdelle oppilaalle valikoituu usein yksi tai kaksi.
Osa aamun treeniajasta käytetään yhdessä; joko paritekniikkaan tai sparraukseen. Sparratessa käytetään satunnaisesti vapaaotteluun sopivia hanskoja. Voidaan myös käyttää rottinkinippuja tai keppejä, jolloin vapain käsin harjoittelevan osapuolen päätehtävä on torjua.
Eri tyylejä harjoittelevat vanhemmat oppilaat oppivat myös toistensa pariharjoituksia ja saavat kokemusta toisenlaisia tekniikoita käyttävän vastustajan kanssa sparrauksesta. Sifu yleensä valitsee aamun harjoitukset ja ohjaa oppilaita.
Koska aamuharjoitukset ovat osittain vapaat, treenien aikana istutaan usein hetkeksi alas ja juodaan teetä, kungfu haudutettua tummaa Pu’eria, yhtä vahvaa ja paksua kuin suurmestarin luona Malesiassa. Treenien loppuvaiheessa hierotaan usein yhdessä omia tai toisten kolhuja koulun lääkkeellä ja menetelmillä sekä Sifun opastuksella.
Kahdesti viikossa on ohjatut iltatreenit, tunti uusille oppilaille ja kaksi tuntia vanhemmille. Uusien oppilaiden treenit saattaa Sifun (23v treeniä) lisäksi vetää joko Heikki Hulkko (10v treeniä, onnea Heikki) tai Miia Suominen (13v treeniä). Alussa keskitytään lajin perusteisiin ja yksinkertaisempiin liikkeisiin ja kombinaatioihin. Päätyylejä edeltävien oppilas-liikesarjojen harjoittelu alkaa. Vasta aloittaneet treenaajat pääsevät myös sparraamaan, jotta käsitys omien ja vastustajan liikkeiden hallinnasta kehittyy.
Lauantai-aamu on viikon villein. Opetusta on uusien ja vanhojen oppilaiden lisäksi koulun nuorimmille, 6-9 vuotiaille treenaajille. Tässä 12-hengen ryhmässä keskitytään erityisesti oman kehon liikkuvuuteen ja suojaamiseen, ja harjoitellaan paljon yksittäisiä liikkeitä kuten potkuja ja lyöntejä. Eli ensin hikipäässä sammakkoa, etanaa ja karhukävelyä, rolleja lattialla ja sitten hakataan ja potkitaan tyynyä ja horjutetaan kaveria.
Sifu Mika seuraa koulun perinteistä linjaa, ja oppilailta vaaditaan vanhempien kunnioitusta ja hyvää käytöstä. Ryhmä on pieni, vain reilut 15 henkeä, -lisäksi juniorit joita on 12. Useimmat harjoittelevat monena päivänä viikossa, vanhimmat joka päivä. Sifu Mika ei ottanut uusia oppilaita useaaan vuoteen, vaan keskittyi vain omaan harjoitukseensa ja vanhoihin oppilaisiinsa. Nyt ryhmään on otettu taas uusia harjoittelijoita syksyllä 2015 ja perusteita oppimaan myös 2016. Sifun tarkoitus on jatkaa uusien oppilaiden ottamista seuraavien parin vuoden ajan.
Tai Shin Mun kungfu- koulu tunnettiin taolaisena aikana nimellä HouChuan, apinanyrkkeily. Kyseessä on vanha sota ja lääketieto koulu. Edellinen suurmestari, nykyisen suurmestarin isoisä muutti Kiinasta Malesiaan pakoon kungfu-koulujen vainoa ja siitä saakka koulu on toiminut Malesiassa.
Suomen Tai Shin Mun-yhteisö sai alkunsa kun koulun suurmestari Aw Kheng Long otti kaksi saksalaista oppilasta, Michael Dahmer ja Berndt Kriesel. He olivat ensimmäiset lajia oppivat eurooppalaiset, joiden ”jälkeläisiä” kungfu-perheessä ovat kaikki nykyiset eurooppalaiset.
SiGung Berndt Krieselin vanhin oppilas, Sifu Sujit Wings muutti Suomeen ja alkoi opettaa tyyliä Helsingissä 1993. Sinä vuonna nykyinen Sifu Mika Bator aloitti hänen oppilaanaan.
Kun myöhemmin Sifu Sujit Wings joutui jättämään tehtävänsä, suurmestari nimitti Mika Batorin Sifuksi. Sifu Sujit Wingsin oppilaat hajosivat nyt useaksi eri ryhmäksi, joista vanhimmilla on omat harjoitusryhmänsä toisissa kaupungeissa.
Sifu Mika Bator opettaa Helsingin oppilaidensa lisäksi harjoitusryhmää myös Tampereella, jonka vanhimmat jäsenet käyvät treenaamassa säännöllisesti myös Helsingissä.
Eri ryhmissä harjoitellaan niiden opettajien tavalla, mutta koulu ja sen sisältö ovat samat, ja jokainen koulun jäsen kunnioittaa samaa suurmestaria.
https://www.facebook.com/dashengmenhelsinki