Kuukauden kamppailulajiyhteisö: Espoon Historiallisen Miekkailun Seura

osuma

1) Mikä on seuran nimi? Mistä nimi tulee ja mitä se tarkoittaa?
Tuttavallisesti miekkailuseura EHMS, eli Espoon Historiallisen Miekkailun Seura ry. Olemme Espoossa toimiva (Helsingissäkin pyörähtänyt) historiallisten kamppailulajien seura.

2) Mitä lajeja seurassa voi harjoitella?
Tällä hetkellä lajeina on saksalainen miekkailu sekä bolognalainen miekkailu. Saksalaisessa miekkailussa harjoitellaan käyttämään kahdella kädellä käytettävää kaksiteräistä pitkämiekkaa. Bolognalaisessa asevalikoima on runsaampi, mutta pääasiassa harjoitellaan yhden käden suorateräisellä lyömä- ja pistomiekalla. Saksalainen miekkailu pohjautuu 1300-1500-luvuilla kirjoitettuihin lähdeteksteihin, kun taas bolognalainen miekkailu perustuu nimensä mukaisesti Italian Bolognassa 1500-luvulla suosionsa huipulla olleeseen kamppailuperinteeseen.

3) Koska seura on perustettu?
Seura perustettiin 2010.

bologna

4) Kuka tai ketkä vastaavat seurasta ja opetuksesta tai valmennuksesta? Mitkä ovat heidän taustansa?

Bolognalaisen miekkailun pääohjaajana toimii Ilkka Hartikainen, joka on yksi maailman tunnetuimmista bolognalaisen miekkailujärjestelmän asiantuntijoista ja kehittäjistä. Hänen taustansa on The School of European Swordmanship -koulussa, jossa hän harjoitteli 2000-luvun alusta aina EHMS:n perustamiseen saakka.
Saksalaisen miekkailun opetusohjelmasta vastaavat Matias Parmala sekä Kristian Ruokonen. Kristianilla on useamman vuoden urheilumiekkailutausta ennen hänen liittymistään EHMS:ään. Matias on Ilkan tavoin harjoitellut 2000-luvun alusta aina EHMS:n perustamiseen asti The School of European Swordsmanship –koulussa.

5) Paljonko seurassa on jäseniä? Moniko heistä harjoittelee vähintään pari kertaa viikossa?

Harjoituksia järjestetään viitenä päivänä viikossa, ja osallistujamäärät vaihtelevat tyypillisesti viiden ja viidentoista välillä harjoituskertaa kohden.

6) Onko seurassa kilpailutoimintaa?

Seura järjestää vuosittain kaksi kansainvälistä kilpailua, Helsinki Bolognese Openin sekä Helsinki Longsword Openin. Jälkimmäinen on osa Pohjoismaista historiallisen miekkailun liigaa (Nordic Historical Fencing League), johon kuuluu osakilpailut neljässä Pohjoismaassa. Lisäksi seura järjestää seurakilpailun molemmissa lajeissa keväisin.

treeni

7) Käyvätkö seuran jäsenet ulkomailla harjoittelemassa tai kilpailemassa?

EHMS on kilpailutoiminnan saralla Suomen aktiivisin historiallisen miekkailun seura. Sekä ohjaajat että aktiiviharrastajat matkustavat ulkomaille useita kertoja vuodessa, aina naapurivaltioista Yhdysvaltoihin asti. Varsinkin saksalaisen miekkailun puolella on useita aktiivikilpailijoita niin naisissa kuin miehissäkin. Tähän vaikuttaa pitkämiekan kilpailutoiminnan yleisyys kansainvälisellä tasolla: vuosittain tarjoutuu lukuisia kilpailumahdollisuuksia varsinaisissa kilpailuissa sekä erilaisten tapahtumien osana.

8) Miten seura eroaa muista samantapaisista seuroista seuran toiminta-alueella?

EHMS on aina pyrkinyt toiminnassaan ammattimaisuuteen ja kasvuun. Seura toimii yhdessä Pohjoismaiden suurimmista kokopäiväisesti käytössä olevista saleista, ja meillä on runsaasti harjoittelumahdollisuuksia. Lisäksi seura tekee paljon yhteistyötä kansainvälisen miekkailuyhteisön kanssa.

9) Onko seuralla junioritoimintaa?

Ei tällä hetkellä, mutta sitä ollaan suunnittelemassa. Ikäraja nykyisellään on tavallisesti 14 vuotta.

10) Harjoitteleeko seurassa yli 40-vuotiaita?

Useita, myös yli 50-vuotiaita. Miekkailu on siitä mukava harrastus, että sitä voi harrastaa vanhemmallakin iällä ja silti pärjätä. Harjoitteiden intensiteettiä voi muokata omaan tasoonsa sopivaksi.

saksa

11) Kuinka usein uusia harrastajia otetaan seuraan?
Järjestämme molemmista lajeista peruskursseja syksyisin ja keväisin, ja lisäksi osa ohjaajista järjestää erikseen sovittaessa yksityisopetusta jonka pohjalta on mahdollista liittyä tavallisiin harjoituksiin.

12) Tarvitaanko lajissa (tai lajeissa) esimerkiksi suojavarusteita tai aseita?
Lajin aloittaminen onnistuu ihan verkkareissa ja sisätreenikengissä, sillä seura tarjoaa kaikki varusteet alkuun pääsyyn. Monet kuitenkin hankkivat omat varusteensa, ja esimerkiksi teräsmiekoilla oteltaessa linja on, että valtaosan varusteista (kuten aseen) on oltava omia. Peruskurssin jälkeen pärjää seuran varusteilla kuitenkin vielä pitkään.

13) Mitä harjoitteleminen kaikkinensa maksaa?

Meillä on käytössä kausimaksut, joista halvin on koko vuoden maksu, 450€, joka sisältää myös jäsenmaksun. Tällöin yhden kuukauden harjoitteluhinnaksi tulee 35 euroa. Alkeiskurssit maksavat 100€, johon sisältyy osa tulevan kauden peruskurssin jälkeisistä harjoituksista kurssin ajankohdasta riippuen.

aseet

14) Teettekö yhteistyötä muiden seurojen kanssa?

Vaihdamme ajatuksia ja ideoita muiden seurojen kanssa. Lisäksi varsinkin ulkomaalaisista seuroista meillä käy vuosittain useita vierasopettajia vetämässä leirejä ja työpajoja.

15) Järjestääkö seura toimintaa harrastajilleen harjoitusten ulkopuolella?

Olemme järjestäneet erilaisia juhlia ja iltamia, esimerkiksi kerääntyneet katsomaan livelähetyksiä isoista ulkomaalaisista kisoista. Oman salin ylläpito edellyttää aina välillä talkootoimia ja siinä yhteydessä usein tulee järjestettyä myös muutakin sosiaalista toimintaa.

16) Miksi juuri tähän seuraan kannattaisi tulla harjoittelemaan?
Historiallinen miekkailu lajina on nopeatempoinen ja vauhdikas laji, jossa mahdollisia taktiikoita on lukemattomia, eikä treenauksesta näin ollen koskaan tule tylsää. EHMS on dynaaminen, nuori ja elävä seura, jossa modernit lähestymistavat harjoitteluun kohtaavat vuosisatojen takaisen kamppailuperinteen. Treeneissä on hauskaa, ja niissä jokainen oppii jatkuvasti uutta oman taitotasonsa ja kokemuksensa mukaan. EHMS on seura, jossa ohjaajat ja aktiivit tekevät jatkuvasti töitä yhdistyksen kehityksen ja lajin kasvamisen eteen.

sali

Nettisivu: http://ehms.fi
Facebook: https://www.facebook.com/ehmsry/

Vastaa