“ITF mukaan olympialaisiin”

ITF

71-vuotias suurmestari Han Sam Soo, joka toi Taekwondon Jamaikalle, sanoo että Kansainvälisen Olympiakomitean (KOK) pitäisi vihdoin tunnustaa myös ITF-järjestön (International Taekwon-Do Federation) Taekwon-Do osaksi repertuuriaan.

Suurmestari Han Sam Soo muutti Jamaikalle vuonna 1974 opettaakseen Taekwondoa, mutta sisällissodan takia hän poistui maasta 1977. Nykyisin hän asuu Kanadassa.

Suurmestari Ham kertoo tapahtumien taustoista:

“WTF (World Taekwondo Federation) sai alkunsa vuonna 1973 Etelä-Koreassa, kun kenraali Choi muutti maasta poliittisista syistä. Kenraali Choi syntyi Koreassa, kun se oli vielä yksi valtio. Muutettuaan Japaniin opiskelemaan hän liittyi ensin Japanin armeijaan ja sitten Etelä-Korean armeijaan. Kenraalin Choin muutettua Etelä-Koreasta Kanadaan ITF-järjestönsä kanssa Etelä-Koreassa perustettiin WTF-järjestön kenraalin järjestön kilpailijaksi. WTF:n olisi pitänyt käyttää eri nimeä. Ei viskiäkään kutsuta olueksi. KOK tietää ITF:n olevan alkuperäistä Taekwondoa, mutta poliittisista ja taloudellisista syistä KOK ja WTF kulkevat samaa polkua. Kenraali Choi ja minä tapasimme Juan Samaranchin [KOK:n presidentti 1980—2001] kanssa muutaman kerran. Kyllä hän tiesi mistä oli kyse, mutta hänen kätensä oli sidottu.”

WTF-järjestön Taekwondo esiteltiin Soulin olympialaisissa 1988. Se on siitä asti ollut olympialaji. ITF-järjestö on sittemmin haarautunut kolmeen osaan, joiden päämajat sijaitsevat Pohjois-Koreassa, Englannissa ja Espanjassa.

Suurmestari Han on Global Taekwon-Do Federation Internationalin (GTFI) neuvonantaja, jonka päämaja on Malesiassa. Järjestö toimii sanojensa mukaan lajia yhdistävänä tekijänä ilman politiikkaa tai muita sidoksia.

Keskustelua >>

Lähde

 

Vastaa