Etsitkö kamppailuharrastusta? Aloita suoraan tästä uusi aihe valmiiden kysymysten kanssa ja odota, kun konkarit vastaavat sinulle. :boxing2:

Sotiminen ennen tuliaseita

Historialliset eurooppalaiset lajit eli HEMA, Buhurt, historiallinen ratsastus, elävöitystaistelu jne.

Valvoja: Valvoja

Ars Dimicatio
reiteenpotkija
Viestit: 399
Lauteille: Lokakuu 2020
Etulaji: HEMA
Sivulajit: Hyoho Niten Ichi Ryu, Voimankäyttö, Gekiken
Takalajit: Aikido, Hokutoryu Ju-Jutsu, Nyrkkeily

Sotiminen ennen tuliaseita

Viesti Ars Dimicatio »

Eikös tämä ole se sama Ksenofon, joka kävi kiertelemässä pitkin lähi-itää ja persiaa kreikkalaisten palkkasoturien mukana näiden sekaannuttua Persian valtakunnan "kuninkaanvaaleihin" (lue: vallankaappaukseen).
Kuvake
Antti
etupotkija
Viestit: 2908
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Liikuntafilologia

Sotiminen ennen tuliaseita

Viesti Antti »

Sama kirjailija, mutta tuon sotaretken tarkoitus oli kyllä ihan puhdas vallankaappaus. Ksenofonin tapahtumista kirjoittamat sotamuistelmat (olisiko peräti ensimäinen laatuaan) on erinomainen teos. Se on suomennettu nimellä Kyyroksen sotaretki. Kielellisistä syistä se on yleensä ensimmäisiä tekstejä, joita kreikaksi luetaan, vähän kuin Caesarin Gallian sota latinan puolella. Siinä missä latinaa opiskelleet tietävät, että "Gallia jakaantuu kokonaisuudessaan kolmeen osaan", kreikkaa opiskelleet muistavat, että "Dareioksella ja Parysatiilla oli kaksi poikaa". Niin, ja tietysti "meri, meri!"
Antti Ijäs
Studia dimicatoria (blogi), Zotero-profiili (julkaisuja)
"Öyh, öyh, öyh, karjasi sika ja ryntäsi pimeässä Eenokin ylitse ovelle." (Tuulispää 28.9.1928.)
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit: 18842
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu

Sotiminen ennen tuliaseita

Viesti Andy »

Mielenkiintoinen video siitä, miksi sotavaunujen käyttö loppui rautakauden alkupuolella. Sama ilmiö tapahtui sekä Assyrian hallitsemassa Lähi-Idässä että Kiinassa. Keskeisiä syitä oli kolme:

1. Ratsuväki korvasi sotavaunut. Ratsuväki on maastokelpoisempaa ja taistelunkestävämpää. Lisäksi yhtä hevosta kohti saadaan yksi taistelija, kun taas sotavaunuissa yhtä taistelijaa varten tarvitaan kaksi tai kolme hevosta, vaunut ja ajaja, jolloin aselajin varustaminen tulee paljon kalliimmaksi. Aiemmin ratsuväki ei ollut mahdollinen, koska se vaati isoja hevosia, joita ei ollut pronssikaudella vielä ehditty jalostaa.

2. Raudan yleistyminen mahdollisti jalkaväen panssaroinnin. Panssaroitu jalkaväki saattoi järjestäytyneesti sotien pysäyttää sotavaunujen rynnäkön keihäsrivistöillä. Se ei myöskään ollut yhtä altis kahakoivista sotavaunuista ammutuille nuolille.

3. Jousiteknologian kehittyminen. Sotavaunun hevoset ovat erittäin haavoittuvia nuolille. Rautakärjet mahdollistivat nuolten massatuotannon. Lisäksi Lähi-Idässä komposiittijousen ja Kiinassa varsijousen keksiminen lisäsi jousimiesten tulivoimaa.

Viimeisenä sotavaunuja käyttivät laajemmin Brittein saarten keltit ensimmäisellä vuosisadalla jaa. Brittien keskinäisissä sodissa ne toimivat, mutta sotavaunujoukkojen menestys taistelussa Rooman legioonia vastaan oli surkeaa.

Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders

Seuraajat

Kuvake
Andy
Kuvake
Antti
Kuvake
Joeli T.
Kuvake
Mänzy
navajas
Kuvake
Pasi Lunden