Andy kirjoitti: ↑heinä 8, 2019, 11.38
Wikipedian määritelmä on minusta kohtuullisen hyvä. Alleviivattu kohta on se, minkä kädenvääntö täyttää. Siinä pyritään fyysisin keinoin hyökkäämällä pakottamaan kilpailun vastustaja haluttuun asentoon, joka päättää ottelun ja puolustautumaan vastustajan hyökkäykseltä. Mitään periaatteellista eroa ei ole vaikkapa sumopainiin, kreikkalais-roomalaiseen painiin tai sylipainiin.
Voit toki olla sitä mieltä, että täyttää. Minun mielestäni ei täytä, koska kyseessä ei ole hyökkäys, eikä oikein puolustuskaan, etenkään, kun ottaa huomioon näiden termien konnotaatiot, etenkin kamppailulajien yhteydessä. Tästä voimmekin sitten siirtyä siihen, mikä on hyökkäyksen määritelmä, jne. Varmasti hedelmällistä keskustelua.
Kyynikko esittikin relevantin, joskin kärjistetyn, pointin:
Kyynikko kirjoitti: ↑heinä 8, 2019, 09.51 Lisäksi hyvä testi on mennä torin kulmalle kertomaan vastaantulijoille että harrastaa kamppailulajeja. Sitten kysyttäessä kertoo että kädenvääntöä/sormikoukkua yms. Jos ne ryhtyvät nauramaan ei kyseessä ole kamppailulaji.
Tässä on kyseessä nimenomaan se, miten termit ymmärretään, ja miten niitä käytetään. Se satojen/tuhansien asioiden sanomaton yhteisymmärrys määritelmissä, jotka eivät ole satojen sivujen pituisia. Jos kerrot jollekkin harrastavasi kamppailulajeja, kukaan ei oleta sinun harrastavan kädenvääntöä. Jos sanot olevasi kamppailija, taaskaan kädenvääntö ei käy mielessä. Jos sitten kertoisit, että harrastat kädenvääntöä, niin sinua katsottaisiin hiukan vinoon. Selvästi yleisessä tietoisuudessa jokin selvä ero havaitaan kädenväännön ja potkunyrkkeilyn välillä, ja tälläistä eroa taas ei havaita esimerkiksi potkunyrkkeilyn ja karaten, tai painin, välillä.
Määritelmän nimenomaan ei tule olla satojen sivujen mittainen vaan tuollainen muutaman lauseen kooste on sellainen, mistä voidaan päästä yksimielisyyteen. Mitä enemmän määritelmässä on kohtia, sitä enemmän niissä on porsaanreikiä ja ristiriitaisuuksia.
Määritelmän nimenomaan tulee olla satojen sivujen mittainen, jos halutaan, että ei ole porsaanreikiä. Muutaman lauseen kooste on aivan välttämättä täynnä valtavia porsaanreikiä, etenkin jos joku osapuoli ei halua hyväksyä sanojen yleisesti hyväksyttyjä konnotaatioita.