Vinkkejä sopivan lajin valintaan

Oletko harkinnut aloittavasi kamppailulajin tai taistelulajin harrastamisen, mutta et osaa päättää itsellesi sopivinta lajia? Keräsin yhteen muutaman asian, joita kannattaa miettiä ennen kuin ilmoittautuu mukaan kursseille. Ihan aluksi mieti haluatko kasvattaa kuntoa, oppia taistelemaan vai kiinnostaako kilpaurheilu. Jokaiseen on omat lajinsa ja sinun motivaatiosi kehittyä tietyssä ajassa vaikuttaa paljon menestykseen. Oletko valmis ottamaan iskuja vastaan niin, että sattuu vai onko tavoitteenasi päästä olympialaisiin jonain päivänä? Kamppailulajeista ei välttämättä ole yhtä paljoa hyötyä kadulla kuin taistelulajeista. Riittääkö kuntoilu tai henkisen puolen kehittäminen? Mikäli sinua kiinnostaa toiminta, mutta edelliset asiat vaikuttavat liian aikaa vieviltä ja hitailta oppia, suosittelen ihan toisenlaista harrastusta, joita mobiilikasinot tarjoaa.

En mollaa toisia lajeja huonommaksi, vaan niissä on eroja, jotka kannattaa ottaa huomioon. Kunnon parantamiseen ja urheilun pisteykseen liittyvissä lajeissa säännöt rajoittavat oikean elämän konflikteissa käyttämiäsi lyöntejä, potkuja ja liikkeitä, koska et ole oppinut kaikkea harjoituksissa. Lisäksi vastustaja voi olla ihan eri kokoluokkaa tai heitä voi olla vastassa useampi ja heidän tyylinsä voi poiketa huomattavasti rajuudellaan tai aseiden käytöllä. Ympäristö poikkeaa tutusta rajatusta alueesta, siitä poistuminen ei auta eikä tuomari ei tule väliin vaikka makaisit verissäsi maassa. Urheilijat kamppailevat reilusti pisteistä enkä siksi haluaisi kutsua lajeja oikeaksi itsepuolustus- tai taistelulajeiksi, joiden hallinnalla suojaat paremmin itseäsi tai lähellä olevia. Urheilulajeja ovat esimerkiksi paini, taekwondo, vapaaottelu, kendo, judo ja karaten kilpailuversio.

Itsepuolustusta paljon mainostavaan kannattaa suhtautua aina pienellä varauksella ja hieno etuliite, kuten combat tai ultimate ei ole vielä tae laadusta. Kaikkein paras tapa välttää vahingot on poistua paikalta ennen kuin mitään ehtii sattua. Lyhyellä kurssilla voi jopa tulla väärä turvallisuuden tunne ja saatat yrittää jäädä taistelemaan väärällä hetkellä vaikka normaalisti pakenisit juoksemalla. Mikäli opettajalla on oikeasti kokemusta tosielämässä opettamansa lajinsa käytöstä tai muuten koettua tietoa, hän on varmasti parempi kuin pelkästään salilla ikänsä viettänyt kouluttaja. Eri lajeissa voi otteiden määrä vaihdella paljonkin ja se vaikuttaa lajin oppimisnopeuteen. Lajit, jotka ovat armeijoiden käytössä tai ne ovat sotilaiden kehittämiä, ovat luultavasti tehokkaimpia tähän tarkoitukseen. Näissä lajeissa ei jaeta pisteitä ja tarkoituksena on selvitä pois paikalta mahdollisimman pienillä vahingoilla. Krav Magassa ei ole paljoa alkuperäisiä tekniikoita ja sen perusteet oppii aika nopeasti. Tekniikoita kehitetään lisää jatkuvasti ja saat itsekin kehittää niitä ihan mielellään. Bujinkan budo taijutsu (budolaji) on laji, jonka parissa saat varmasti kulumaan aikaa enemmän, sotataitoja opetellessa sekä analysoidessasi niitä, ja sitä voisi kutsua myös elämäntavaksi henkisine herätyksineen. Muita lajeja ovat esimerkiksi hapkido, jujutsu ja taekwondon sotaversio.

Usein lajien yhteydessä mainitaan henkisen puolen kehittyminen ja myös pitkistä perinteistä puhutaan paljon. Onko sitten karaten tai aikidon tuhansia vuosia vanha filosofia juuri sinulle sopiva nykypäivänä, on täysin oma päätöksesi. Vaikka tavat ovat ajan kuluessa monen hyväksi toteamia, et voi tietää varmasti onko opettajasi tietoinen kaikesta tarpeellisesta henkisen hyvinvoinnin välittämiseksi ja joudut itse tekemään valintasi ja kulkemaan oman polkusi. Mikäli lajisi keskittyy hienojen liikkeiden täydelliseen suorittamiseen, voit kysyä itseltäsi, tapahtuuko lajissa ajan kuluessa oikeata kehitystä. Jossain vanhassa japanilaisessa lajissa voi olla kyse myös uskonnosta eikä se silloin välttämättä ole enää nykypäivänä taistelulaji vaan pelkkä traditio.

Entä se kunto ja urheilu? Saat varmasti paremman kunnon kuin olemalla tekemättä mitään. Venyttelyn ansiosta pysyt notkeana iän kertyessä ja muuhun kuntoiluun yhdistettynä lajit auttavat pysymään terveenä pitkään.

Vastaa