Vinkkejä aloittelevalle urheilijalle

Liikunta tekee hyvää sen kaikissa muodoissa – tärkeintä on löytää se itselle sopiva urheilulaji, joka saa motivaation pysymään yllä. Kamppailulajienkin parista löytyy valtava valikoima erilaisia harrastusmuotoja: joillekin sopivat paremmin rauhalliset budolajit ja toiset taas suosivat kovan sykkeen kamppailulajeja. Uuden harrastajan kannattaa lähteä rohkeasti kokeilemaan erilaisia muotoja löytääkseen sen omansa, olipa kyseessä sitten kamppailu-urheilu tai mikä tahansa muu urheilun muoto. Monet seurat tarjoavat maksuttomia kokeilutunteja, joiden avulla saat ensimmäisen kosketuksen lajin pariin.

Motivaatio kuntoon

Ovatko uudet nettikasinot ja muut rauhallisemmat harrastukset olleet huomiosi keskipisteenä lähiaikoina? Jos aika on kulunut leppoisissa istumaharrastuksissa, voi olla hankalaa löytää se oikea motivaatio urheilun aloittamiseen muun harrastustoiminnan ohella. Tämä on kuitenkin tärkeää, sillä tarvitset motivaatiota pitämään yllä mielenkiintoa urheiluharrastukseen. Liikunnan pitäisi tuoda iloa ja täytettä elämään sen sijaan, että se tuntuu velvoitteelta. Voit etsiä innostusta myös netistä! Lue treenipäiväkirjoja, katso motivaatiovideoita ja lue muiden noviisien kokemuksia. Tutustu eri lajien esittelyihin, ja lähde sitten kokeilemaan käytännössä, miltä ne tuntuvat.

Kun se oma laji on löytynyt, voit luoda itsellesi tavoitteita pienissä portaissa. Uuden portaan saavuttaminen on omiaan motivaation kasvattamiseen! Kannattaa pysytellä realistisena tavoitteiden suhteen ja kysyä apua niiden luomiseen vaikkapa omalta valmentajalta tai ryhmän vetäjältä. Voit hankkia intoa liikkumiseen myös mukavista, tyylikkäistä varusteista – ne vaikuttavat yllättävän paljon liikkumishaluihin! Tyylikkäissä, uusissa sporttivaatteissa on hauskempaa lähteä salille tai lenkkipolulle. Lisäksi oikein valituissa vaatteissa ja varusteissa liikkuminen on helpompaa, ja ne antavat kehollesi tarpeeksi joustoa sekä tarvittaessa myös tukea.

Maltilla alkuun

Jos olet viettänyt pitkiä aikoja ilman liikuntaa tai et ole vielä innostunut siitä laisinkaan, on tärkeää aloittaa maltillisesti. Liian repäisevä aloitus voi aiheuttaa valtavien lihaskipujen lisäksi myös vakavampia vaurioita, mikä ei taatusti auta sinua eteenpäin urheiluharrastuksessasi. Ensimmäisten kuukausien aikana sopiva määrä liikuntaa on 2-3 kertaa viikossa, ja intensiivisen treenin keston ei tulisi ylittää puolta tuntia. Omaa kehoa on tietysti hyvä kuunnella, ja jos edellisen päivän treeni ei tunnu missään, voi määrää lisätä jo nopeamminkin.

Pääsääntöisesti voidaan sanoa, että kehon lihaskudoksilla kestää noin 2-3 kuukautta siihen, että ne tottuvat uudentyyppiseen rasitukseen. Tämä on kuitenkin henkilökohtaista, ja urheilijoiden välillä voi olla eroja. On hyvä tiedostaa, että uusien lihasryhmien käyttö tuottaa aina jonkin verran rasituskipua, ja se olisikin hyvä oppia erottamaan haitallisesta lihassärystä. Jos kipu jatkuu vielä pitkään harjoituksen jälkeen, voi kyseessä olla rasitusvamma. Tämä on selkeä merkki siitä, että harjoittelu on liian raskasta – pidä taukoa ja jatka kevyemmin.

Oikeanlaisen ravinnon tärkeys

Urheilun parissa aloittava saattaa yllättyä siitä, että nälkä kalvaa normaalia useammin. Etenkin säännöllisesti ja paljon treenaavien tulee huolehtia siitä, että ravinnon saanti on tasapainoista ja riittävää. Tämä on ehdotonta, sillä ilman sitä ei kehon ole mahdollista palautua kunnolla harjoituksesta. Urheilijan pyhä kolmio muodostuukin harjoituksesta, levosta ja ravinnosta – jokaisen osan tulee olla kunnossa, jotta hyvinvointi ja kehitys lähtee oikeaan suuntaan. Unohda siis trendikkäät dieetit, ja keskity syömään puhdasta, laadukasta ruokaa säännöllisin väliajoin.

Urheilijan päivä alkaa kunnollisella aamiaisella, ja päivän aikana nautitaan kaksi lämmintä ateriaa sekä 2-3 terveellistä välipalaa. Löydät netistä paljon ohjeita tukevista, mutta terveellisistä resepteistä. Lounas ja päivällinen kannattaa pyrkiä ajoittamaan treenin jälkeen, sillä täydellä vatsalla voi olla hankalaa liikkua. Muista, että makeanhimo on usein merkki siitä, ettet ole syönyt tarpeeksi. Ravintopuolen kuntoon laittaminen saa äkkiä painonkin tipahtamaan, mikä taas kannustaa vielä lisää urheilun pariin. Kyseessä on siis positiivinen kierre – kun saat sen käyntiin, tulet löytämään liikunnan ilon varmasti!

Vastaa