Viisi suosituinta olympialajia vuonna 2022

Talviolympialaiset ovat juuri päättyneet, joten on hyvä luoda katsaus olympialaisten maailmaan. Kisoilla on pitkät perinteet ja jokaisella meistä on varmasti omat suosikkilajimme. Entä mitkä ovat suositummat olympialajit vuonna 2022?

Olympialaiset ovat erittäin suosittua seurattavaa

Talvi ja kesä -olympialaisia järjestetään joka neljäs vuosi, joten ne ovat suhteellisen harvinaista herkkua. Ne vuorottelevat siten, että talvi ja kesäolympialaisten väliin jää kaksi vuotta, joten olympialaisia näkee toki hieman tiiviimmin. Kisat ovatkin massiivinen tapahtuma ja niihin valmistautuvat urheilijat omistautuvat täysin harjoittelulle. Kisoja odottavat myös katsoja ja jotkut katsojista harrastavat varmasti vedonlyönti -sivustoilla käymistä ennen kisoja. Tämä kuuluu varmasti tuttuihin rutiineihin monella olympialaisten seuraajalla. Vedonlyönti onnistuu nykyään entistä kätevämmin, kun internet mahdollistaa vedonlyönnin kotoa käsin – enää ei ole tarvetta mennä lyömään vetoa kivijalkapisteeseen. Olympialaisiin valmistuvat urheilijat tähtäävät luonnollisesti onnistuneeseen urheilusuoritukseen (jonka tärkeitä osatekijöitä ovat esimerkiksi nestetasapainon ylläpito sekä venyttelyn muistaminen) ja katsojat suoritusten seuraamiseen.

Mitkä ovat suosituimmat olympialajit tänä vuonna?

On hankala arvioida suosituimpia olympialajeja, mutta on turvallista veikata, että perinteiset lajit niin talvi- kuin kesäolympialaisissa ovat suosittuja. Otamme tähän viisi eri esimerkkiä suosituista lajeista, joita ihmiset ovat seuranneet viime vuosien aikana.

Jalkapallo

Jalkapallon on tunnettu maailman seuratuimpana lajina, ja lajin MM-kisat ovatkin valtava maailmanlaajuinen tapahtuma. Jalkapallo on myös kesäolympialaisten lajina ja erittäin suosittu sellainen – on kuitenkin totta, että se jää hieman MM-kilpailujen varjoon. Ei kuitenkaan ole syytä vähätellä sen suosiota ja olympiamitalin arvostusta. Olympiakulta jalkapallossa kertoo kuitenkin siitä, että maa on onnistunut saavuttamaan halutun mitalin maailman suosituimmassa lajissa. Ei mikään pikkuseikka, vaikka kovimpia tähtiä ei olympialaisissa nähtäisikään. Kuriositeettina voidaan mainita, että viimeisen jalkapallon olympiakullan vei Brasilia, joka voitti Tokion olympialaisissa finaalissa Espanjan luvuin 2–1. Kovat maat ovat kovia siis myös olympialaisissa!

Mäkihyppy

Talviolympialaisissa Suomelle läheinen ja rakas laji on ollut vuosien ajan mäkihyppy. Tästä syystä omistamme sille hieman pidemmän osion. Monet muistavat varmasti Matti Nykäsen, Janne Ahosen ja monet muut suomalaisen mäkihypyn suurnimet. Viime aikoina menestys on ollut hiljaisempaa, mutta mäkihyppy on lajina kiinnostava edelleen. Sen viehätys piilee varmasti sen perinteissä. Mäkihyppy on lajien legenda ja se on aina kuulunut talviolympialaisiin. Toki on huomattava, että vuosina 1924–1960 järjestettyjen kisojen ohjelmaan kuului ainoastaan yksi erikoismäen kisa. Vasta Innsbruckin vuoden 1964 kisassa otettiin käyttöön erilliset normaali- ja suurmäen kisat. Tuolloin tehtiin historiaa myös siinä mielessä, että tuolloin mitalit ratkaistiin ainoan kerran olympiahistoriassa kolmen kierroksen kilpailuna. Mäkihypyn ystävät saattavat muistaa, että joukkuemäen kisa tuli mukaan ohjelmaan Calgaryn olympialaisissa vuonna 1988. Vuonna 2014 nähtiin puolestaan naismäkihyppääjien esiinmarssi Sotšin olympialaisissa.

Vuonna 1956 Antti Hyvärinen sekä Aulis Kallakorpi nappasivat Suomelle komean kaksoisvoiton ja katkaisivat näin norjalaisten voittoputken olympialaisissa. Suomalaisten menestys jatkui vuonna 1960, kun Niilo Halonen otti hopeaa ja Veikko Kankkonen nappasi kultaa ja hopeaa Innsbruckissa 1964. Mainitsimme jo Nykäsen, mutta muistin virkistämiseksi on hyvä mainita, että hän nappasi kultaa ja hopeaa Sarajevossa ja Calgaryssä hän nappasi ensimmäisenä (sekä toistaiseksi ainoana) hyppääjänä kakki kolme kultamitalia samoissa kisoissa, mikä on uskomaton saavutus. Urheilufanit muistavat varmasti myös Toni Niemisen ja V-tyylin vuoden 1992 Albertvillen kisoista. Lajilla on siis pitkät perinteet!

Judo – perinteinen laji

Tämä sivuston käyttäjät ovat varmasti seuranneet judoa olympialaisissa. Sen on sanottu olevan mahdollisesti kaikista suosituin kamppailulaji. Judolla on laaja harrastajakunta ja se kertoo siitä, että lajia seurataan varmasti kamppailulajiharrastajien piirissä erittäin tiiviisti. Siksi uskallamme sanoa, että se on varmasti yksi suosituimmista lajeista. Judo on ollut olympialaisissa mukana vuodesta 1964, jolloin se oli yksi Tokion kesäolympialaisten lajeista.

Painonnosto – todellinen voiman mittari

Olympialaisissa mitataan voimaa, nopeutta ja kestävyyttä ja mikään ei ole niin hyvä laji voiman mittaukseen, kuin painonnosto. Sen takia se nousee listallemme. Konsepti on myös katsojan kannalta hyvin jännittävä: jokainen painonnostaja saa kolme yritystä ja yhdistetty summa onnistuneesta kahdesta painavimmasta suorituksesta määrittää kokonaistuloksen painonnostajan kategoriassa. Katsojalla riittää jännitettävää, kun hän seuraa onnistuuko suoritus, vai joutuuko nostaja pettymään.

Paini

Paino on legendaarinen kamppailulaji ja sen juuret juontavat antiikin olympialaisiin. Se on ollut mukana modernien olympialaisten ohjelmistossa alusta asti, eli vuodesta 1896. Uskomme, että kamppailulajien ystävät seuraavatkin tiiviisti painia ja olemme iloisia, että se on edelleen mukana. Suomalaiset painifanit muistavat varmasti esimerkiksi Marko Asellin hopeamitalin Atlantan olympialaisista vuodelta 1996.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *