Vapaaottelun historia ja nousu vedonlyöjien suosikiksi

Vapaaottelu on kehittynyt nykymuotoonsa vasta viimeisten muutaman kymmenen vuoden aikana. Onkin sanottu, että kamppailulajit ovat kehittyneet noin 20 vuodessa enemmän, kuin mitä ne kehittyivät sitä edeltävien vuosisatojen aikana.

Vaikka väite kuulostaakin hurjalta, on sille kuitenkin myös perusteita. Perinteitä kunnioittavat taistelulajit ovat tietoisesti pyrkineetkin pysymään samanlaisina, kun taas vapaaottelusta on koitettu järjestelmällisesti kehittää sekä turvallisempaa, että viihdyttävämpää urheilulajia.

Vapaaottelu sai alkunsa eri kamppailulajien harrastajien ottaessa mittaa toisistaan sen kaikkien vaativimman ja kovimman lajin määrittelemiseksi, mutta se oli kuitenkin vasta alkusoittoa. Nykyään lajin parista ei löydy juurikaan vain yhden tyylisuunnan edustajia, vaan ottelijoiden vahvuudet löytyvät useiden eri tekniikoiden yhdistämisestä.

Vapaaottelun suosion noustessa siitä on tullut myös entistä suositumpi laji vedonlyöjien piirissä. Odotetuista UFC-illoista lyövät vetoa sekä omien suosikkiensa puolesta panostavat fanit, että rahaa tahkoavat ammattivedonlyöjät.

Kohteita on takuuvarmasti saatavilla aina ennen vauhdikasta otteluiltaa, joten jokainen lajista millään tavalla innostuva pääsee tavoittelemaan itse illan suurinta voittoa.

Vähemmistölajista valtavirran suosioon

Eri lajien edustajat ovat otelleet toisiaan vastaan jo tuhansia vuosia sitten, mutta nykymuotoinen vapaaottelu alkoi varsinaisesti muodostumaan vasta 1990-luvun alkupuolella Yhdysvalloissa. Alku ei ollut ruusuinen, ja lajilla oli hankaluuksia erityisesti sääntöjensä – tai pikemminkin niiden puutteen – puolesta.

Ensimmäisissä vapaaotteluissa kiellettiin vain haaroihin lyöminen, sormien työntäminen silmiin sekä pureminen. Lajissa ei myöskään tunnettu eri painoluokkia, ja vain ani harvat käyttivät otellessaan hanskoja. Säännöt ovat kuitenkin tarkentuneet näistä ajoista huomattavasti.

Jo alkuajoista lähtien lajissa on kuitenkin sallittu sekä pystyottelu että taiston vieminen mattoon, ja menestystä eniten niittäneet urheilijat hallitsevatkin useita erilaisia potku-, lyönti-, paini- ja lukkotekniikoita.

UFC-otteluiden televisiointi toi lajin myös valtavirran ulottuville, ja tapahtumia alettiin järjestämään yhä enemmän myös Euroopassa. Monet vapaaottelutähdet ovat kotimaissaan lähes kansallissankarin asemassa, ja heidän sosiaalisen median tilejään seurataan vähintään yhtä kiihkeästi kuin itse otteluitakin.

Tunnetuimpia vapaaottelijoita

Vapaaottelun suurimmat nimet ovat kansainvälisiä tähtiä, joiden naamat ovat tuttuja mediasta myös niille, jotka eivät lajia pahemmin edes seuraa. Esimerkiksi ConorMcGregor on otsikoissa myös monista muista syistä, kuin pelkän ottelumenestyksensä ansiosta. Irlantilaisottelija haastoi myös Floyd Mayweatherin ikimuistoisessa, maailman rahakkaimmassa nyrkkeilyottelussa, jonka hän kuitenkin hävisi.

Naisottelijoista kenties tunnetuin on yhdysvaltalainen Ronda Rousey, joka tuli ennen vapaaottelu-uraansa tunnetuksi taitavana judokana. Hänen palkintokaapistaan löytyy niin olympia- kuin MM-mitaleitakin. Vakuuttavan uran käännekohta tuli vuonna 2015, kun Holly Holm tyrmäsi Rouseyn monen vedonlyöjänkin ihmetykseksi.

Anderson Silvaa pidetään yhtenä kaikkien aikojen parhaista vapaaottelijoista. Hän voitti urallaan 16 ottelua putkessa, ja onnistui puolustamaan mestaruuttaan onnistuneesti 10 kertaa. Brasilialaisen Silvan vahvuutena on pidetty erityisesti sitä, että hän hallitsee kaikki lajin osa-alueet lähes täydellisesti.

Näin lyöt vetoa vapaaottelusta

Jos haluat lyödä vetoa vapaaottelusta, on pelipaikkaa valitessa syytä pitää muutama asia mielessä. Vaikka monet vedonlyöntitoimistoista sanovatkin tarjoavansa myös vapaaottelukohteita, ei jokaista otteluiltaa kuitenkaan välttämättä ole tarjolla jokaisella sivustolla.

Vetokohdevalikoimaan on siis syytä tutustua huolellisesti etukäteen, sillä saatathan haluta lyödä vetoa muistakin lajeista, kuten jääkiekosta tai jalkapallosta. Laaja valikoima eri lajeja tarkoittaa usein myös sitä, että yksittäisestä lajista on tarjolla enemmän eri tapahtumia, ja eri tapahtumien otteluista puolestaan enemmän eri tyyppisiä vetoja.

Live-vetokohteiden määrä voi myös olla ratkaiseva tekijä, jos haluat tienata matsia katsoessasi. Osa vedonlyöntipaikoista saattaa myös tarjota livevideoita vedonlyöjilleen, joten voit napata kaksi kärpästä yhdellä iskulla.

Pienellä pelibudjetilla pelaavien kannattaa tutustua myös erilaisiin bonuksiin. Esimerkiksi NordicBetillä on usein erilaisia kampanoita, joiden avulla oman pelitilin saldoa voi nostaa tuntuvasti ennen ensimmäisten vetojen asettamista.

Bonuksilla on usein kierrätysvaatimus, mutta sen saattaa täyttää helposti jo yhden UFC-illan aikana. Parhaassa tapauksessa ilta päättyy oman suosikin tyrmäysvoittoon, jonka jälkeen juhlat voi käynnistää ihailemalla mukavasti lihonutta pelitilin saldoa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *