Vapaaottelun harrastamisen kustannukset aloittelijalle

 

Oletko aloittamassa vapaaottelua ja mietit nyt, minkälaisella budjetilla pääset vauhtiin?

Ensinnäkin: onnittelut erinomaisesta päätöksestä! Vapaaottelu on loistava kuntoliikunnan muoto ja erinomainen lajivalinta lähes jokaiselle. Kyynerpäillä mountissa mättäminen kuuluu UFC-kehiin – tavallinen tallaaja saa haastaa itseään vaparissa täysin turvallisesti ja taitotasolleen sopivilla säännöillä.

Toiseksi: vapaaottelun aloittaminen on edullisempaa kuin ehkä kuvittelet. Aivan pakollisia hankintoja on alussa vain muutamia, eikä edistyneenkään harrastajan tarvitse köyhtyä harrastuksensa takia. Jääkiekkoilijat, hiihtäjät ja esimerkiksi tenniksen pelaajat voivat vain haaveilla näin kohtuullisista kustannuksista 😉

Mitä varusteita tarvitaan?

Vapaaottelu ei poikkea kehityskaareltaan muista taidoista. Ennen kirjoittamista on opeteltava aakkoset ja ennen juoksemista kävely. Tämä tarkoittaa vapaaottelun kannalta käytännössä sitä, että alussa pärjää lähes ilman mitään varusteita.

Kun marssit ensimmäistä kertaa peruskurssille, sinua ohjeistetaan yleensä ottamaan mukaasi rennot housut, t-paita ja juomapullo. Kenkiä ei tarvita, matolla myllytetään paljain jaloin. Näiden kustannus lienee muutamia kymppejä, ellei sinulla jo ole näitä olemassa.

Peruskurssin aikana tai viimeistään sen jälkeen on kuitenkin suotavaa hankkia seuraavat tarvikkeet:

 • Nyrkkeilyhanskat säkkitreeniä varten
 • Vapaaotteluhanskat (ohuemmat hanskat, joissa sormet vapaana, toisin kuin säkkihanskoissa)
 • Alasuojat
 • Hammassuojat
 • Säärisuojat
 • Kamppailuun tarkoitetut shortsit

Lisäksi ”ei pakollisiin” hankintoihin lisäisimme vielä:

 • Rashguardin (tekninen kamppailuun tarkoitettu paita)
 • Putkirullan kehonhuoltoa varten
 • Trikoot (miehille ja naisille)
 • Rannetuet
 • Kypärän

Ensiksi mainituista hyvät säkkihanskat saa alennuksesta noin 40 eurolla. Vaparihankat löytää samaan hintaan ja laadukkaat alasuojat saa parilla kympillä. Hammasuojia on hyvä olla muutamat, joten niihin voi investoida noin 20 euroa.

Rennot ja ilmavat kamppailuun tarkoitetut shortsit saa noin 40 eurolla. Säärisuojat sen sijaan maksavat hieman enemmän, noin 80-100 euroa.

Ei pakollisten kategoriasta treenipaidan ja trikoon saa yhtensä noin 40-80 eurolla, riippuen laadusta. Rannetuet ovat kympin luokkaa ja putkirulla pari kymppiä. Kypärän saa reilulla viidellä kympillä.

Budjetti kaikkiin yllä mainittuihin varusteisiin asettuu noin 150-300€ paikkeille. Ennen kuin ryntäät ostoksilla, selvitä kuitenkin omalta saliltasi, mitä varusteita treeneissä saa lainata jäsenmaksun hinnalla. Yleensä esimerkiksi kypärän saa lainaan, kun taas (yllätys yllätys) hammas- ja alasuojat ovat aina henkilökohtaiset.

Kurssien ja jäsenmaksujen hinnat

Vapaaottelun peruskurssit maksavat kaupungin mukaan yleensä noin 100 euroa. Tätä kirjoittaessa esimerkiksi Helsingissä pääset Grappling Boxing Gymin parin kuukauden vapaaottelun peruskurssille 110€ hintaan. Oulussa Kamppailuklubilla on avajaistarjous menossa, joten kuukauden vaparikurssi irtoaa 69 eurolla (norm. 89€).

Mikäli haluat jatkaa harrastusta vielä peruskurssin jälkeenkin, kuukausimaksut liikkuvat 50€/kk tuntumassa. Kannattaa myös huomioida, että useilla kamppailusaleilla on hyvät puitteet tehdä fysiikkaharjoittelua, joten et välttämättä tarvitse erikseen kuntosalikorttia.

Yhteenveto

Kuten nyt huomaat, vapaaottelun aloittaminen ei ole lainkaan kallista ja onnistunee suurimmalta osalta yhden kuukauden säästöillä. Alkuun satsataan muutama satanen, ja harrastuksen edetessä voidaan investoida muutamia satasia lisää. Jäseneksi pääsee noin 50€/kk hintaan.

Jos sinulla on todella tiukkaa (kuten varsinkin nuorilla voi usein olla), pyydä ensisijaisesti vanhemmiltasi rahoitus harrastukseesi. Kukapa äiti tai isä ei haluaisi urheiluharrastusta tukea?

Toinen hyvä vaihtoehto on hakea ilmainen ensilaina, jonka uudet asiakkaat saavat tietyiltä nettipankeilta. Kilpailu lainanantajien kesken on kiristynyt, joten osa houkuttelee uusia asiakkaita korottomilla lainoillaan. Miksipä tällaista ei hyödyntäisi?

Potkun keskustelufoorumilla aloittelijan varusteista on keskusteltu esimerkiksi tässä ketjussa.

Tsemppiä uuden harrastuksen pariin!

Vastaa