Vapaaottelua Hampurissa

Mitä oikein on vapaaottelu? Vapaaottelu sai alkunsa antiikin Kreikassa. Tarinat kertovat Herkuleksen olleen ensimmäinen vapaaottelija. Lajista kehittyi nopeasti olympialaji, jonka suosio oli päätähuimaava. Ottelijat nauttivat korkeaa arvostusta sekä kunniaa, ja heitä pidettiin Herkuleksen tavoin sankareina.

Myöhemmin roomalaiset ottivat lajin omakseen ja vapaaottelusta kehittyi kansan suosimaa raakaa viihdettä. Enää ei ollut niinkään kyse urheilulajista, vaan katsojien viihdyttämisestä mahdollisimman raa’alla tavalla. Kun Rooman valtakunta katosi, katosi myös vapaaottelu Euroopasta, minne se palasi 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa, kun ammattipainijat alkoivat mittelöidä keskenään ilman sääntöjä.

Vapaaottelu on kehittynyt hieman omiin suuntiin eri puolilla maapalloa. Esimerkiksi Kiinassa laji on kehittynyt enemmän Kung Fu -tyyliseen suuntaan.

Modernin vapaaottelun muodon voidaan katsoa tulevan Brasiliasta, missä kuuluisa Gracie-perhe kehitti ju-jutsua vastaavan tyylisuunnan.

Vapaaottelu on noussut viime vuosina sekä harrastajien että vedonlyöjien suosioon.

Vapaaottelun säännöt

Vapaaottelu ei nykyään ole nimensä mukaan täysin vapaata. Sääntöjä löytyy lähes yhtä paljon kuin muista lajeista, kun lähdetään tarkastelemaan vapaaottelua lähempää. Tämä on sinänsä positiivinen asia, sillä muuten laji saattaisi muistuttaa liikaa roomalaista meininkiä, jossa raakuus ja voima ovat päärooleissa, ja ottelijoiden vammat eivät ole tärkeitä seikkoja. Ainoastaan katsojien viihtyvyys on asia, joka ratkaisee.

Vapaaottelijat jaetaan painoluokkiin. Amatöörisarjan ottelut kestävät kolme minuuttia ja niitä pelataan yhteensä kaksi kappaletta. Ammattilaissarjan ottelut kestävät taas viisi minuuttia ja niitä on yhteensä kolme. Vapaaottelussa vaaditaan myös suojavarusteita. Otteluhanskat, ala- sekä hammassuojat ja shortsit ovat pakollisia varusteita kaikille pelaajille. Tämän lisäksi amatöörit ovat velvoitettuja käyttämään säärisuojia, jotka on hyväksynyt Suomen Vapaaotteluliitto.

Normaalisti vapaaottelussa ei saa käyttää paitaa eikä kenkiä. Rasvan käyttäminen on myös ehdottomasti kiellettyä ja toisinaan kulma-avustaja saatetaan määrätä kuivaamaan pelaajia.

We Love Mixed Martial Arts

Vapaaottelu on säännöistä huolimatta monien ihmisten suosiossa edelleen ja ottelut ovat tapahtumia, joita järjestetään ympäri maailmaa, ja joihin virtaa kannustajia laumoittain. Ei olisikaan hullumpi idea lähteä tavallisen kaupunkiloman sijaan katsomaan arkkitehtuurin lisäksi vapaaottelua. Marraskuun 24. päivä Hampurissa järjestetään We Love Mixed Martial Arts -tapahtuma.

Muuta nähtävää

Hampurissa on myös muuta nähtävää ja tehtävää. Eloisassa kaupungissa järjestetään myös pokerifestivaaleja ja -otteluita toisinaan. Kaupungissa on syntynyt myös jokunen pokeritähti, kuten esimerkiksi Sven Niklas “Ragen70” Heinecker, joka on voitti mahtavat 6 miljoonaa eräässä Full Tilt Casino pelissä. Heineckeriä on tituleerattu yhdeksi parhaista online-aikakauden pelaajista. Nuoresta iästään huolimatta hän on tehnyt jopa 15 miljoonan dollarin edestä voittoa.

Vapaaottelun ja pokerin lisäksi Hampuri on muutenkin mahtava matkakohde, joka surullisesti on jäänyt suurempien kaupunkien, kuten Berliinin jalkoihin. Kaupunki on kansainvälinen suuren satamansa vuoksi, mikä näkyy ja tuntuu. Kulttuurielämä on rikasta ja kaupunki tarjoaa valtavat määrät ravintolavaihtoehtoja, joissa tarjoillaan makuja ympäri maailmaa. Hampurissa vierailu on myös varsin miellyttävää leudon ilmastonsa ansiosta. Talvisin kadut pysyvät sulina, eikä siellä tarvitse tarpoa loskassa, kuten usein täällä koti-Suomessa. Kesällä on myös lämmintä ja usein aurinkoista.

Vapaaottelu Saksassa

Takaisin vapaaottelun maailmaan. Saksa on kiehtova maa vapaaottelun kannalta. Maasta on noussut maailmankartalle monia vapaaottelijoita, kuten esimerkiksi Kölnistä kotoisin oleva Jonas Billstein tai koblenzilainen Andreas Kraniotakes, lempinimeltään Big Daddy. Myös kuuluisa Mohamed Grabinski on kotoisin Saksasta ja otellut muun muassa myös Suomessa Lappeenrannasta kotisin olevaa Jani Ridasmaata vastaan.

Vapaaottelijanaiset

Vaikka vapaaottelu toistaiseksi pyörii enemmän miesten ympärillä, on laji nostanut suosiotaan myös naisten keskuudessa. Suomessa tunnettu Suvi Salmimies on kuuluisa erityisesti sosiaalisessa mediassa julkaisemistaan kuvista treenien ja otteluiden jälkeen. Tämä teräsmimmi edustaa naisenergiaa sataprosenttisesti. Hän on otellut muita supernaisia, kuten Brasiliasta kotoisin olevaa Vanessa Melonia vastaan. Vanessa tunnetaan myös nimellä Miss Simpatia.

Vapaaottelu harrastuksena

Innostuitko vapaaottelusta? Jos vastasit kyllä, niin Suomessa on monia seuroja, jotka järjestävät vapaaottelun peruskursseja naisille ja miehille. Peruskurssi kestää noin kaksi kuukautta. Jos lajissa kilpaileminen tuntuu liian rajulta vaihtoehdolta, ei hätää! Suurin osa vapaaottelijoista ei koskaan kilpaile ja harrastaa lajia vain kuntoilumielessä.

Vapaaottelu vaatii hyvää lihaskuntoa ja voimaa. Tämän vuoksi monet ottelijat ovatkin varsinaisia lihaskimppuja. Mikäli perinteinen salilla treenaaminen tuntuu tylsältä vaihtoehdolta, saattaa tämä raju laji olla sopiva sinulle!

Suomi on pärjännyt suhteellisen hyvin erityisesti Las Vegasissa järjestetyissä amatöörisarjan vapaaottelun MM-kisoissa. Monena vuonna kotiin on lähdetty kultamitalien kanssa hymyssä suin.

Laji onkin kasvattanut suosiotaan viime vuosina ja harrastajien määrä lisääntyy vuosittain molempien sukupuolten keskuudessa. Yksi syy tähän voi olla fitness-buumi, joka on vallinnut Suomessa jo useita vuosia. Nuoret aikuiset ovat terveystietoisia ja haluavat pitää itsensä kunnossa. Laji on tähän juuri sopiva ja salitreenaamista jännittävämpää!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *