Vapaa-ajan liikunta

Yhdysvalloissa 30 prosenttia aikuisista ei harrasta lainkaan liikuntaa, ja 45 prosenttia liikkuu liian vähän. Vain noin 25 prosenttia yhdysvaltalaisista aikuisista liikkuu tarpeeksi.

Todellinen tilanne saattaa olla vielä pahempi. Suurin osa liikuntaa harrastavista mainitsee kävelemisen liikuntaharrastuksekseen. Kun CDC, joka vastaa jossakin määrin Valviraa, tutki 1500 kävelyn harrastuksekseen ilmoittanutta, kävi ilmi että vain kuusi prosenttia käveli riittävän usein, riittävän pitkän matkan tai riittävän reippaasti, jotta kävelystä saisi terveyshyötyjä. Floridan yliopiston (University of Florida) tutkijat seurasivat tutkittavia viikon ajan sydänmonitoreilla. Tutkittavista 47 prosenttia ilmoitti liikkuvansa kohtuullisesti, mutta oikeasti vain 15 prosenttia liikkui niin, että syke nousi selvästi. Sama päti niihin, jotka ilmoittivat kävelevänsä reippaasti, joita oli 11 prosenttia. Todellinen luku oli 1,5 prosenttia.

Golf on tervehenkinen urheiluharrastus ulkoilmassa. Yhdessä tutkimuksessa 110 miehestä puolet pelasi 2-3 kierrosta 18 reiän golfia reikien välit jalan taittaen, kun toinen puolisko ei liikkunut lainkaan. 20 viikon jälkeen golfia pelanneet laihtuivat keskimäärin 1,3 kilogrammaa, ja heidän vyötärönsä kapeni yli 2 senttimetriä. Heidän LDL-arvonsa eli niin sanotun huonon kolesterolin määrä laski 12 prosenttia, ja heidän triglyseridiarvonsa laskivat 14 prosenttia.Samassa ns. hyvä kolesteroli eli HDL nousi 5 prosenttia. Tähän kaikkeen riitti 2-3 täyttä kierrosta golfia viikossa. Se kääntyisi noin 20 kilometrin kävelyksi. Jos golfia on mahdollista pelata, ihan terveysmielessäkin se kannattaa.

Pyöräilystä on terveyshyötyjä. Hollantilaisessa tutkimuksessa seurattiin 800 vanhempaa miestä. Säännöllinen pyöräily vähensi kuolemanriskiä 29 prosenttia. Näin keväällä on hyvä ottaa pyörä alle.

Koska kävely on erittäin suosittua, sitä on myös tutkittu paljon. Havaijilla 12 vuoden pitkäaikaistutkimuksessa seurattiin 707 eläkeläismiestä, jotka kävelivät vähintään 3 kilometriä päivässä. Heillä kuolemanriski vähentyi 50 prosenttia. Kannattaa siis netticasinon pelaamisen välillä kävellä reippaasti.

Ensimmäinen askel kohti terveellisempää elämää vapaa-ajan liikunnan kautta on tarkastella, kuinka paljon sitä vapaa-aikaa on. Jos sitä ei ole riittävästi, sitä on järjestettävä. Toinen tekijä on terveydentila. Suurin osa ihmisistä voi aloittaa vapaa-ajan liikunnan ilman riskejä, mutta esimerkiksi sydänvaivoista tai diabeteksestä kärsivien tulisi keskustella asiasta lääkärinsä kanssa. Kolmanneksi henkilökohtaiset mieltymykset vaikuttavat. Jos et ole koskaan pelannut golfia tai pyöräillyt, mieti ensin nauttisitko niistä. Mieltymyksiin liittyy myös se, tulisiko tämän uuden harrastuksen olla laatuaikaa oman itsensä kanssa vaiko sosiaalinen tapahtuma muiden ihmisten seurassa. Suomessa ilmasto sekä mahdollistaa erilaiset harrastukset eri vuodenaikoina että pakottaa asettamaan venyvyyttä harrastusvalinnoille.

Käveleminen on helppo aloittaa ja kävellä voi lähes missä tahansa. Suomessa on lisäksi paljon luontoa lähellä ihmisasumuksia. Kävellä voi yksin, kaksin tai ryhmässä.

Paljonko liikuntaan tulisi kuluttaa aikaa? 30 minuuttia päivässä on hyvä tavoite alkuun. Sinä aikana sykkeen tulisi selvästi nousta. Hikoilu on hyvä merkki. Kävelemisessä 3 kilometriä päivässä on hyvä lähtökohta. Tuon 30 minuutin voi myös jakaa osiin: voit liikkua vaikka 2 x 15 minuuttia tai 3 x 10 minuuttia päivässä.

Tärkeintä on että liikut vapaa-ajallasi ja nautit siitä.

Samanlaista luettavaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *