UFC, nyrkkeily vai joku muu – 5 parasta kamppailulajia vedonlyöntiin

Kamppailulajien vedonlyöntisivustoja hallitsee kaksi lajia: vapaaottelu ja nyrkkeily. Vielä kymmenisen vuotta sitten nyrkkeily oli ainoita kamppailulajeja, joka löytyi vedonlyöntikohteista, mutta vapaaottelun suosio on lisännyt kamppailulajien vedonlyöntitarjontaa roimasti. Alla on listattuna suosituimmat kamppailulajit vedonlyöntiin.

Vapaaottelu

Vapaaottelu on noussut perinteisen nyrkkeilyn rinnalle vedonlyöntisivustojen suosikkilajiksi kamppailulajien keskuudessa. Se onkin ymmärrettävää, sillä vapaaottelu on maailman nopeimmin kasvava urheilulaji. Ja jos lajin kasvu jatkuu vähintään yhtä nopeasti kuin se on kasvanut viimeisen 10 vuoden aikana, vedonlyöntisivustot tulevat panostamaan jatkossa enemmän esimerkiksi MMA:han kuin nyrkkeilyyn.

Vapaaottelun suosiota ei ole hidastanut edes se, että nyrkkeilyn tavoin kaikki suurimmat ja kohutuimmat kamppailut on siirretty pay-per-view-kanaville. Ihmiset ovat valmiita maksamaan siis MMA-kamppailuista yhtä sievoisen summan kuin suurimmista nyrkkeilyotteluista. Esimerkiksi Khabib Nurmagomedovin ja Conor McGregorin vuoden 2018 kamppailu on edelleen kaikkien aikojen kolmanneksi suurin PPV-ottelu.

Vapaaottelun suosio on noussut paljolti suurien persoonallisuuksien, kuten McGregorin ja Ronda Rouseyn, kautta. Lisäksi MMA:n puolesta puhuu vähemmät painoluokat sekä mestaruustittelit. Siinä missä nyrkkeilyssä voi samaan aikaan olla jopa yli 60 mestaria, vapaaottelussa sama luku on 12.

Niinpä on luonnollista, että myös vedonlyöntitoimistot ovat reagoineet vapaaottelun suureen suosioon. Tarjolla olevat vedot noudattavat pitkälti samaa kaavaa kuin nyrkkeilyssä, eli vetoa voi lyödä myös itse ottelun aikana eli livenä. Vapaaottelu sopiikin hyvin live-vetoihin, sillä lajin yllätyksellisyys ja arvaamattomuus antaa vedonlyöjille paljon erilaisia mahdollisuuksia.

Lajin yllätyksellisyys onkin tuonut mahdollisuuden vedonlyöjille veikata kamppailuista myös tapaa, millä tavalla ottelu päättyy: onko kyseessä tyrmäys, tekninen tyrmäys, luovutus, tuomaripäätös vai diskvalifiointi. Nämäkin kertoimet vaihtelevat luonnollisesti ottelun aikana, jos tarjolla on live-vedonlyönnin mahdollisuus.

Eikä vedonlyöntitoimistojen tarjonta rajoitu vain kamppailuiltojen pääotteluun. Aivan kuten nyrkkeilyssä, ’esiottelut’ löytyvät myös vedonlyöntitoimistojen listoilta, ja monilla sivustoilla voi veikata myös illan kaikkien otteluiden voittajia samalla vedonlyöntilapulla. Parhaimmillaan UFC Fight Night voi kestää jopa 6 tuntia, ja koska suurimat tapahtumat järjestetään Yhdysvalloissa, suomalaisille UFC-faneille se tietää koko yön valvomista.

Nyrkkeily

Vaikka vapaaottelu on kasvattanut suosiotaan ja voi lähivuosina nousta jopa suositummaksi kuin nyrkkeily, on perinteinen hanskalaji edelleen se suurin ja suosituin kaikista kamppailulajeista. Osa suosiosta on helposti selitettävissä lajin historialla ja perinteillä. Entisten mestarien, kuten Muhammad Alin, Joe Louisin, Sugar Ray Robinsonin ja Mike Tysonin, otteluita näytetään edelleen jatkuvaan tahtiin kamppailulajeihin erikoistuneilla tv-kanavilla, ja historiallisten otteluiden katsojamäärät ovat edelleen vaikuttavan suuria.

Lisäksi suosituimpien pay-per-view-otteluiden listalla kärjessä ovat nyrkkeilyn viime vuosien legendaariset kamppailut. Floyd Mayweatherin ja Manny Pacquaion välinen mittelö MGM Grand Garden Arenalla vuonna 2015 on kerännyt maksuotteluiden historian suurimman tilausmäärän. Kakkosena listalla on Mayweatherin ja Conor McGregorin ottelu vuonna 2017. Vaikka nyrkkeily on siis joutunut tekemään tilaa vapaaotteluille niin tv-ajassa kuin katsojien suosiossa, on se kaikilla mittareilla mitattuna edelleen suurin kamppailulaji.

Suuruus näkyy luonnollisesti myös vedonlyöntitoimistojen tarjonnassa. Useimmilla suurilla vedonlyöntiyhtiöillä löytyy joka viikonloppu useampi mielenkiintoinen nyrkkeilyilta, ja suurimpien mestaruusotteluiden osalta kertoimet asetetaan välittömästi tarjolle, kun otteluiden virallinen päivä tulee julkisuuteen.

Lajin pitkän historian takia nyrkkeilyllä on siis vankka asema vedonlyöntisivustoilla. Vaikka ihmisten vedonlyöntitottumukset ovat muuttuneet yhä enemmän kohti jännittäviä live-vetoja, vedonlyöntitoimistojen mukaan suosituin vetokohde on edelleen se perinteisin, eli kumpi astuu kehästä voittajana.

Vaikka perinteinen vedonlyöntitapa, eli ottelun voittajan veikkaaminen, on edelleen se suosituin, on selvää, että vapaaottelun tapaan myös live-vetojen lisääntyminen on lisännyt nyrkkeilyn suosiota. Vedonlyöntiyhtiöillä onkin kovat paineet lisätä koko ajan tarjontaansa, ja etenkin nyrkkeilyn osalta vetoa voi lyödä lähes kaikesta mahdollisesta. Nykyään jopa punnituksen tulos voi olla vedonlyöntikohteena ja jopa myös se, kuinka kiivasta sanasotaa ottelijat käyvät kamppailua edeltäväsää lehdistötilaisuudessa.

Thainyrkkeily – Muay Thai

Muay Thain suosio on Suomessa koko ajan kasvamaan päin, mutta nimensä mukaisesti laji on äärimmäisen suosittu Aasiassa. Ja koska aasialaiset rakastavat vedonlyöntiä, on laji, etenkin Thaimaassa, yksi suosituimmista vedonlyöntikohteista jalkapallon rinnalla.

Kansainvälisiltä vedonlyöntisivustoilta voi löytää Muay Thain vuoden suurimpien otteluiden kertoimia, ja vedonlyöntivaihtoehdot noudattavat pitkälti samaa kaavaa kuin vapaaotteluissa ja nyrkkeilyssä. Ylivoimaisesti suosituin tapa lyödä vetoa on yksittäisen ottelun voittajasta, sillä live-vedon mahdollisuudet ovat rajalliset. Muay Thai -otteluita ei juurikaan näytetään Euroopassa suorina lähetyksinä

Kickboxing ja taekwondo

Kickboxingin eli K1:n suosio on hieman laantunut viimeisen vuosikymmenen aikana, kun vapaaottelu on vienyt sekä harrastajia että kannattajien puoleensa. Mutta lajilla on omaa vankkumaton kannattajakunta etenkin Japanissa, josta tulevat myös lajin parhaat urheilijat. Nykyisistä eri painoluokkien mestareista yli puolet ovatkin japanilaisia. Japanissa laji kilpailee kamppailulajien suosiosta perinteisen sumon kanssa.

Japanissa molemmat lajit, K1 ja sumo, ovat suosittuja vedonlyöntikohteita. Euroopassa vuoden suurimmat K1-kamppailut löytyvät suurimpien vedonlyöntisivujen tarjonnasta, mutta tarjonta on melko vähäistä.

Sama tilanne on taekwondossa, joka on suosittu laji etenkin Etelä-Koreassa. Vedonlyönti on rajattu hyvin pitkälle lajin ’kotimaahan’, jossa suurimmat taekwondo-ottelut keräävät tuhatpäisen yleisön.

 

 

 

1 vastaus "UFC, nyrkkeily vai joku muu – 5 parasta kamppailulajia vedonlyöntiin"

  1. Kirjoitettu: translater Lähetetty: 21.10.2023

    Lajin pitkän historian takia nyrkkeilyllä on siis vankka asema vedonlyöntisivustoilla. Esimerkiksi Khabib Nurmagomedovin ja Conor McGregorin vuoden 2018 kamppailu on edelleen kaikkien aikojen kolmanneksi suurin PPV-ottelu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *