UFC: Historian parhaimmat ottelijat

UFC eli Ultimate Fighting Championship on Yhdysvalloissa sijaitseva yhtiö, joka järjestää vapaaotteluita. Jos sana vapaaottelu on tuntematon, seuraa pieni infopläjäys. Vapaaottelu on ottelulaji, jossa yhdistyy usean eri lajin, kuten taekwondon, karaten sekä potkunyrkkeilyn liikkeitä. Nimensä mukaisesti ottelulaji on säännöiltään melko vapaa, joskin kiellettyä on esimerkiksi pureminen, silmien tökkiminen tai sukuelimiin koskeminen. Muihin lajeihin verrattuna kyseessä on kuitenkin suhteellisen raaka laji, joka ei kaikille katsojille kelpaa. Toisille laji taas näyttäytyy erinomaisena viihteenä, jossa kaksi ammattilaista kohtaavat toisensa ja laittavat kaikki parhaat liikkeensä peliin, voitto mielessään.

UFC on maailman suurin sekä tunnetuin sekakamppailulajien järjestäjä. Näihin otteluihin osallistuvat kilpailijat ovat ammattilaisia ja työskentelevät jonkin listatun yhtiön nimen alla. Ottelut sisältävät kolme erää, lukuun ottamatta pääotteluita, joissa erien lukumäärä nousee viiteen kappaleeseen. Yksi erä kestää vain 5 minuuttia, mutta on täynnä tulista sekä hikistä taistelua. Itse ottelut käydään kahdeksankulmaisessa ringissä, Octagonissa, jota reunustaa läpinäkyvä verkko.

UFC-maailmassa tunnettuja nimiä on paljon, ja voidaan olla monta mieltä siitä, kuka ansaitsee olla tunnettu ja kuka ei. Monet nimistä kuitenkin toistuvat ihmisten huulilla sekä median otsikoissa, ja nämä on hyvä nostaa esille, vaikka sitten vasta lajin pariin eksyneiden ihmisten eduksi.

Georges ”Rush” St. Pierre on monille lajia seuranneille tuttu nimi. Kyseinen herra on kotoisin Kanadasta ja hallitsi UFC:n kehää välisarjan mestarina vuodesta 2008 vuoteen 2013 sekä vuonna 2017. Vapaaottelijat jaetaan 10 eri luokkaan painonsa perusteella, jotta ottelut olisivat fyysisten mittareiden perusteella reiluja. Lempinimensä Rush sai räjähtävästä tyylistään aloittaa ottelut sekä kestävästä ottelutyylistään, joka koitui suurimmalle osalle vastustajista kohtalokkaasti. Mies lopetti uransa vuonna 2019.

Jon ”Bones” Jones on UFC:n kolminkertainen mestari. Herra hallitsee myös tällä hetkellä alemman raskaansarjan mestaruutta. Jon on harrastanut paljon painia, mutta vapaaotteluissa hän käyttää kuitenkin paljon lyöntejä sekä kiertopotkuja. Jonesin lempinimi juontaa juurensa lukioon saakka. Luokkatoverit alkoivat kutsua häntä Bonesiksi, sillä hän oli pitkä ja luinen eikä hallinnut amerikkalaista jalkapalloa juurikaan.

Anderson ”The Spider” Silva. Anderson on yksi UFC:n historian tunnetuimpia nimiä, sillä kyseisellä herralla on hallussaan seitsemäntoista voiton mittainen putki vuodesta 2006 vuoteen 2013 saakka. Kyseinen voittoputki on tähänastisista putkista kaikkein pisin. Vapaaotteluissa Silva tunnetaan pään liikkeistä sekä iskujensa tarkkuudesta. Silvan lempinimi on lähtöisin erään ottelun juontajalta, joka kertoi Silvan näyttävän samalta, kuin paidassaan ollut Spiderman. Myöhemmin Silva kuulutettiin ottelemaan ”Brasilian Spidermanina”.

 

Miten nämä parhaimmat ottelijat yleensä ottelunsa voittavat?

Erinomainen kysymys, johon löytyy useimmissa tilanteissa yksinkertainen vastaus. Ottelut voitetaan yleensä kolmella tavalla: Tyrmäys, alistaminen sekä päätös. Tyrmäys, knockout, on nimensä mukaisesti vahva isku, jonka seurauksena toinen ottelija menee tajuttomaksi tai ei kykene iskun seurauksena enää jatkamaan. Jälkimmäisessä tilanteessa kyseessä on tekninen tyrmäys. Alistaminen puolestaan on liike, jossa vastustajan veren virtaus päähän estetään. Tämän seurauksena vastustaja on yleensä pakotettu ”taputtamaan”, jonka seurauksena ottelu päättyy. Jos ottelun aika tulee umpeen, eikä kumpikaan ole tehnyt ottelun lopettamiseksi tarvittavia liikkeitä, valitaan voittaja pisteiden perusteella.

Jos erilaiset pelit kiinnostavat, mutta UFC tuntuu liian raa’alta, voi jännitystä hakea tutustumalla aiheeseen veikkausvihjeet!

Vastaa