Tosielämän todennäköisyyksiä – Steven Seagalin etupotkusta, salamaniskuun ja lottovoittoon

Elämä on täynnä yllätyksiä ja erikoisia tapahtumia, joita moni meistä ei osaa odottaa, vaan ne ne iskevät kuin salama kirkkaalta taivaalta. Oli kyseessä sitten kamppailulajit, salaman iskeminen, lottovoiton osuminen tai kahvikupin kaatuminen tietokoneen näppäimistölle, on todennäköisyyksien (tai ainakin suuntaa-antavien todennäköisyyksien) laskeminen kaikkiin tapahtumiin mahdollista. Tällä tavoin myös esimerkiksi rahapeliyritykset ja vedonlyöntitoimistot toimivat ja antavat kertoimia eri todennäköisyyksien perusteella.

Olemme listanneet alle muutamia “tosielämän todennäköisyyksiä”. Olemme käyttäneet lähteinä tilastoja eri lähteistä ja asioista kuten Lottoarvonta.com, ottelutilastoja, yleisiä mielipiteitä, ja olettamuksia. Näitä yhdistämällä pystyy kuka tahansa laskemaan suuntaa antavia todennäköisyyksiä melko helposti. Mikä tärkeintä, niin todennäköisyydet ja niiden miettiminen auttavat ymmärtämään että mikä on tuuria, ja mikä taitoa. Eli ne antavat myös perspektiiviä normaaliin elämään ja siinä tapahtuviin yllättäviltä tuntuviin tilanteisiin. Vai ovatko ne sittenkään yllättäviä?

Esimerkkejä tosielämän todennäköisyyksistä ja todennäköisyyksien laskemisesta

Olemme listanneet alle viisi erilaista tosielämän mahdollista tilannetta, ja esimerkkejä kuinka todennäköisyydet on laskettu.

1. Todennäköisyys sille, että Steven Seagal voittaisi Jean-Claude Van Dammen katutappelussa?

Steven Seagal omaa vahvan Aikido-taustan (7. dan musta vyö Nanadan tai Shichidan) ja on kokemukseltaan 8 vuotta vanhempi kuin Jean-Claude Van Damme, jonka taustat ovat Karate, Kickboxing, Muay Thai ja Taekwondo. Van Damme on puolestaan tikimmässä kunnossa kuin Steven Seagal. Van Dammelta löytyy myös merkittävä rekordi esimerkiksi Kickboxingista 18-1-0, kun taas Seagalilla ei ole virallisia otteluita ollenkaan.

Näihin tietoihin perustuen arvioimme, että todennäköisyys Seagalin voitolle on noin 10%, eli Seagal voittaisi sadasta matsista 10, ja Van Damme 90. Uskomme, että Steven Seagal pystyy hyödyntämään Aikidoa ja saa Van Dammen lukkoon muutaman kerran, ja Seagalin erittäin tehokas etupotku menee myös Van Dammen puolustuksesta läpi. Mutta todennäköisesti Van Damme tulee väistämään useamman potkun legendaarisella eeppisellä splitillään.

2. Eurojackpotin voiton todennäköisyys

Tämä on puhdasta matematiikkaa. Eurojackpotissa on 50 päänumeroa (1-50), ja 10 tähtinumeroa (1-10). Arvonnassa arvotaan 5 päänumeroa ja 2 tähtinumeroa, jolla voittaa päävoiton. Todennäköisyys Eurojackpotin päävoitolle (5+2 oikein) lasketaan seuraavasti:

“Todennäköisyys ensimmäisen numeron osumiseen on 5/50. Todennäköisyys toisen numeron osumiseen on 4/49, kolmannen 3/48 ja niin edelleen. Tähtinumeroiden osumisen todennäköisyys lasketaan samalla tavalla: (2/10) * (1/9). Nämä yhdistettynä saadaan laskutoimitus: (5/50) * (4/49) * (3/48) * (2/47) * (1/46) * (2/10) * (1/9) = 0.00000001048831496829380, eli 0.000001%.

Kun laskutoimituksen lopputulos jaetaan yhdellä, saadaan 95344200, mikä tarkoittaa sitä, että erilaisia rivejä voi olla yhteensä 95 344 200 kappaletta. Eli jos pelaat yhden rivin Eurojackpotia, on todennäköisyys voitolle 1:95344200, eli pyöristettynä yksi 95.3 miljoonasta.” Lähde Lottoarvonta.com josta voit tarkistaa myös Eurojackpot tulokset.

Melko alhainen, mutta se osuu kuitenkin useamman kerran vuodessa. Ja tiesitkö muuten, että Suomi on tilastojen mukaan ollut onnekkain maa päävoittojen osumisessa?

3. Todennäköisyys että kuolet salamaniskuun vuoden sisällä?

Ilmatieteenlaitoksen mukaan Suomessa kuolee keskimäärin yksi henkilö joka toinen vuosi salamaniskuun, eli vuodessa 0.5 ihmistä. Suomen väkiluku oli 31.12.2017 yhteensä 5 513 130. Todennäköisyys sille, että kuolet kahden vuoden sisällä salamaniskuun on 0.5/5513130, ja vuoden sisällä 1/11026260, eli 0.00000907%. Todennäköisyys että kuolet vuoden sisällä salamaniskuun on pyöristettynä yksi 11 miljoonasta.

Ja kun pistetään tätä perspektiiviin, on todennäköisempää, että kuolet vuoden sisällä salamaniskuun, kuin voitat Eurojackpotin päävoiton (jos pelaat vain yhden rivin vuodessa).

Jos haluat nostaa Eurojackpotin osumisen todennäköisyyttä isommaksi kuin salaman iskuun kuolemisen todennäköisyys, suosittelemme pelaamaan vähintään 9 riviä vuodessa, jolloin todennäköisyys Eurojackpotin osumiseen on noin yksi 10.6 miljoonasta. Toisaalta, voit vaikuttaa myös salaman iskemiseen, esimerkiksi pysymällä sisällä ja sulkemalla ikkunat ja ovet. Ja pienenä myth-bustauksena kerrottakoon se, että kumisaappaat eivät tilastollisesti auta estämään salamaniskua.

4. Kahvikupin läikkymisen todennäköisyys

Onko tämä tapahtunut sinulle? Ruokapöydässä se ei haittaa niin paljoa, mutta jos kahvit läikkyvät esimerkiksi tietokoneen/kannettavan näppäimistölle tai sohvalle, saattaa ärräpäät lennellä ja päivän aloitus mennä pilalle. Todennäköisyyden kahvikupin läikkymiselle voit laskea tällä kaavalla:

Montako kuppia kahvia juot päivässä * käsiesi tärinäaste (käytä kerrointa 0.01 – 0.99, jossa 0.01 on erittäin alhainen ja 0.99 synnynnäinen jatkuva tärinä ) * ulkoiset häiriötekijät, esimerkiksi portaat tai lelut lattialla (käytä kerrointa 0.05 – 0.5, jossa 0.05 on vain muutama häiriötekijä, ja 0.5 jos joudut kävelemään esimerkiksi portaat joka kerta kun haet kahvia).

Esimerkkisi näin: 6 kuppia kahvia * keskiverto käsien tärinä 0.5 * portaat joka kerta 0.5 = 6 * 0.5 * 0.5 = 1.5, josta saadaan todennäköisyys 1.5 / 6 = 0.25. Eli todennäköisyys kahvin läikkymiselle on 25% eli yksi neljästä kerrasta.

5. Conor McGregor voittaa Khabib Nurmagomedovin

Ei ole mahdollista.

Nyt ymmärrät paremmin tosielämän todennäköisyyksiä, ja varmasti aivosi toimivat tehokkaammin, sillä osaat paremmin varautua näihin loppupeleissä ei-niin-yllättäviin tapahtumiin, ja ymmärrät sen, että pystyt myös vaikuttamaan todennäköisyyksiin.

Kommentoi mitä mieltä olet artikkelin todennäköisyyksistä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *