Terveellistä ruokaa taloudellisesti eli halvalla

Terveellistä ruokaa taloudellisesti eli halvalla

Onko terveellisesti syöminen halvalla mahdollista nykyään? Mistä tälläinen kysymys edes kumpuaa, saati on saanut alkunsa? Sillä vastaus on, että tietenkin on! Ehkä kun kalliit superfoodit tulivat markkinoille ihmisten käsitys ”terveellisestä” ruokavaliosta muuttui osittain. Osana tässä on toki myös hintojen puhdas nousu, mutta fiksusti voi syödä ilman makaroonikuuria tai pikavippiäkin.

Lähdetään avaamaan tilannetta ja tehdään nyt selväksi, että halvalla voi yhä syödä ja hyvääkin!

Koulu edulliseen ruoan laittoon

Nyt mennään takaisin perusraiteille ja perusruokalementteihin. Et tarvitse Goji-marjoja, vaan riisi-liha/kana/-kasvis -linjalla päästään jo pitkälle ja sitä syö monta päivää – monta perheenjäsentäkin! Tässä monet närkästyvät ja sanovat, että tuollaiseenhaan kyllästyy päivässä. Martat.fi koulun tilastojen mukaan 2012 kotitaloukset käyttivät elintarvikkeisiiin 380 euroa / kuukausi eli edullinen kotiruoka nyt kunniaan.

Ai että kun näyttää hyvältä, näihinkään et ihmeellistä budjettia, suurta pikavippiä tai mitään taikatemppua tarvitse, vaan ei muuta kun kauppaan rohkeasti rehuja valkkaamaan. Eivät ne kalliiksi tule
Näin kesällä kotimaisia tomaattejakin saa kohtuullisella hinnalla ja niiden sisältämä lykopeeni on tehokas antioksidantti

 

Superfoodeja saa muuten sitten ihan metsästäkin ja nythän on mustikka-aika, joten pakastin täyteen niitä, niin ilmaista Superfoodia riittää koko talveksi.

Jos kyllästytte perusruokaan päivässä, niin tässä on kyllä kyseessä puhdas nirsouskysymys. Kannattaa muistaa, että Afrikassa suurin osa lapsista menee nälkäisenä nukkumaan ja ihan Suomessakin kyllä syödään kynsiä. Suomessa tämä kuitenkin johtuu huonosta rahankäytöstä eli koko tili saatetaan laittaa haisemaan esimerkiksi kapakkaan tai kaveriporukan kanssa viikonloppupämppäämiseen. Tähän kun sitten lasketaan vuokra ja laskut päälle, onkin tilin saldo siellä lähellä nollaa hyvin nopeasti: Ei näin!

Rahat tiukilla tai lopussa – nyt tarvittaisiin pikavippiä

Jos tilanne on äitynyt näin pahaksi, niin keskimäärin ongelma on kuluttajassa itsessään eli sinussa. Peiliin katsomisen paikka siis: miksi tilin kate on nyt mitä se on? Mihin rahat ovat menneet, jos sitä ei riitä edes perusruokaan? Ei edes siihen edullisimpaan mahdolliseen Gourmee -sapuskaan, jotka bongasimme Is.fi ”Näillä resepteillä valmistat viikon ruoat alle 50 euron”.

Jos lompakko on todella näin tyhjä, niin epäilemme, että saisit edes sitä kuuluisaa pikavippiä, mutta ainahan voit käydä kaverilla tai kotona syömässä
Jos lompsa ammottaa tyhjyyttään konkreettisesti, niin tilanne ei ole lainkaan hyvä. Tälläisessä tilanteessa tuskin kukaan oikeesti on ellei sisältö ole mennyt pitkäkyntisten käsiin

 

Ja tämä ei ole edes halvinta mahdollista perusruokaa… Saarnaus sikseen, tilanteen voi paikata ja kyllä, juurikin sillä pikavipillä (netistä tai sukulaisilta) ja sen ei tarvitse ajaa lainaajaa suoraan suohon niin kuin aina varotellaan, Pikavipit suosittelee 0% koron vippiä, jonka saa lyhyeksi ajan jaksoksi ilman kuluja. Edellyttää siis lainan lyhentämistä määräajassa – ei päivääkään yli sen!

Muuten pikavippi kannattaa ehkä unohtaa tai voi sille paikkansa löytyä varsinkin, jos olet vain väliaikaisessa rahapulassa ja tiedät pystyväsi maksamaan sen takaisin seuraavien kuukausien kuluessa, etkä jää vollottomaan kuluista vuositolkulla. Vippimorkkis ei ole hyväksi terveydelle!

Yksi asia kuitenkin ihmetyttää

Miksei halpisehdotuksissa nosteta pöydälle esimerkiksi kaurapuuroa? Mikä onkaan sen paremmin päivän starttaava ateria kuin puuro kera ITSE poimittujen marjojen. Tämä voi käydä tylsäksi päivittäin, mutta onhan se nyt aivan pirun terveellistä.

Kananmuna, heraproteiini, banaani, -30% liha, riisi/peruna + mitkä tahansa tummanvihreät rakentavat nämä jo itsestäään TEHOKKAAN ruokavalion oikein käytettynä ja edullista on. Myös rasva-hiilari-proteiini balanssi pysyy tässä ja myös enemmän energiaa työssään käyttävä tai muuten vain paljon liikkuva hyötyy myös tästä.

Suunta on parempi 2018 vuonna

Tutkimusten mukaan nuorten talouskäyttäytyminen on sitä paitsi parantunut muutamassa vuodessa muutaman prosentin, vaikka maksuhäiriömerkintöjä on silti auttamatta liikaa. Mutta ei niiden määrä nyt vuodessa tai kahdessa vielä laskekaan.

Positiivisen suunta on kuitenkin havaittu ja tiedostettu eli jotain tehdään oikein, mutta mitä? Vielä on liian aikaista sanoa mitään, mutta ehkä säästövinkkejä aletaan pikku hiljaa noudattamaan säntillisimmin ja erityisesti sijoittamisesta on tullut trendi kiitos Nordnetin ja sen kannustamisen. Nuorikin voi aloittaaa sijoittamisen ja pienellä rahalla! Sitten sitä ruokaa jää tulevaisuudessakin pöytään aivan varmasti ja ehkä tulevasta sukupolvesta tulee enemmän ”halpis mastercheffejä”. Tämähän olisi ultimaattinen goali ja täysin saavutettavissa!

1 vastaus "Terveellistä ruokaa taloudellisesti eli halvalla"

  1. Kirjoitettu: Esa Lähetetty: 3.7.2018

    Halvalla syöminen ei ole todellakaan niin helppoa kuin kuvitella saattaaa. Alelaarista lihoja ei saa ikinä kun joku nappaa ne aina. Niistä kyllä kieltämättä voi säästää paljon kun osuu ”kultasuoneen” ja saa pakkasen täyteen -30% lihaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *