Terveelliset uudenvuodenlupaukset

8 Helppoa ja terveellistä uudenvuodenlupausta

 

Monet uudenvuodenlupaukset liittyvät terveyden ja onnellisuuden edistämiseen. Näiden lupausten on hyvä olla realistisia, mitattavia ja tarkkoja, jotta asetetut tavoitteet voidaan saavuttaa.

Muotidieetit, lisäravinteet, erikoiset harjoittelumetodit tai suuri määrä rahaa tai aika eivät ole tarpeellisia. Keskittyminen kahdeksaan tuttuun mutta mahdollisesti aliarvoituun kohteeseen riittää mainiosti.

Harrasta liikuntaa edes jonkin verran päivittäin

Yleisesti tiedetään liikunnan ja riittävän ja hyvälaatuisen unen olevan terveyden kulmakiviä, ja niiden tiedetään vaikuttavan toisiinsa.

Liikunnan ei tarvitse olla ylenpalttista, pitkäkestoista tai tylsää. Kymmenen minuutin suoritukset kerrallaan esimerkiksi lasten kanssa leikkiessä, lempimusiikin tahtiin tanssimisessa tai portaita pitkin kulkemisessa hissin sijaan vaikuttavat kokonaisuuteen.

Liikunnan lisäksi voi ja kannattaa harrastaa jotakin muutakin mielekästä. Jotkut tykkäävät pilkkoa puita, toiset tykkäävät musiikin kuuntelemisesta, kolmannet meditoivat ja neljännet pelaavat Kolikkopelit nettikasinoa. Tärkeintä on että pitää siitä mitä tekee. Niin siitä muodostuu paremmin rutiini kuin pakkopullasta.

Repsahduksia tulee kaikille. Niistä ei kannata masentua, vaan ne ovat osa ihmiselämää.

Nuku tarpeeksi

Nukkumisvaikeudet ovat lisääntyneet nyky-yhteiskunnassa. Hyvän unen tärkeyttä ei voi liiaksi korostaa: vastustuskyky, hormonitoiminta, ruokahalu, paino, aivotoiminta, energiatasot, keskittymiskyky, mieliala ja eliniän odotus liittyvät kaikki osaltaan laadukkaaseen ja riittävään pitkään nukkumiseen.

Univaikeudet liittyvät masennukseen. Huonosti nukkuvalla on todennäköisemmin paremmin nukkuvaa enemmän itsemurha-ajatuksia. Tutkimuksissa on todettu, että unen laadun ja keston parantaminen voi vähentää masentuneisuutta.

Unen määrä vaihtelee jokaisen kohdalla, ja se onkin yhtä henkilökohtaista kuin sormenjälki. Yleisesti ottaen 7-9 tuntia on aikuiselle ihmiselle riittävä ja hyvä määrä unta. Myös unen laatu on tärkeää. Jos pitkien unien jälkeen tuntee itsensä väsyneeksi, on syytä selvittää kärsiikö uniongelmista.

Uniapnea on alidiagnosoitu ongelma, joka lisää ylipainoisuuden, diabeteksen, sydäntautien ja ennenaikaisen kuoleman riskiä. Tämän englanninkielisen testin kautta voi selvittää, kuulutko riskiryhmään.

Älä tupakoi

Nykyään kaikki jo tietävät, että tupakointi on terveydelle vaarallista. Tupakointi voi aiheuttaa keuhkosyöpää ja keuhkoahtaumatautia, mutta sillä on myös paljon muita negatiivisia vaikutuksia terveyteen.

Tupakointi liittyy diabeteksen komplikaatioihin. Tupakointi on sydänsairauksien suurimpia aiheuttajia. Tupakoivat diabeetikot melko varmasti sairastuvat johonkin sydän- ja verisuonielimistön sairauteen. Kyse on vain siitä, koska näin tapahtuu.

Useimmat tupakoitsijat tietävät tuon kaiken varsin hyvin.

Suurin osa tupakoitsijoista haluaa lopettaa, ja noin puolet on yrittänyt lopettaa viimeisen vuoden aikana, mutta onnistumisprosentti on alhainen. Nikotiinilaastarit ja erilaiset tupakoinnin lopettamiseen kehitetyt lääkkeet yhdessä ammattilaisen suunnitteleman tapamuutoksen ja henkisen tuen kautta mahdollisuus onnistua tupakoinnin lopettamisessa nousee merkittävästi. Koska tupakointi on niin vaarallista, kaikki keinot kannattaa hyödyntää.

Sähkötupakasta ja sen mahdollisesta hyödystä tupakoinnin lopettamisesta ei ole vielä tarpeeksi tutkittua tietoa. Tämänhetkisen tiedon mukaan sähkötupakka on vähemmän vaarallista kuin tupakka, mutta tupakkaan vertaaminen on hieman ristiriitaista, koska tupakka on niin vaarallista. Sähkötupakan pitkän ajan vaikutuksista ei vielä tiedetä kovinkaan paljoa. Jotkut ihmiset kertovat sähkötupakan auttaneen tupakoinnin lopettamisessa, mutta on epäselvää, miksi, miten, kenelle ja kuinka usein näin käy.

Tämä artikkeli jatkuu myöhemmin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *