Taistelulajit ja populäärikulttuuri kulkevat käsi kädessä

Taistelulajit ja populäärikulttuuri kulkevat käsi kädessä

Taistelulajit ja populäärikulttuuri ovat aina olleet erottamattomia. Varsinkin entisaikaan, kun leffojen erikoistehosteet eivät vielä olleet nykytasolla, moni elokuvaohjaaja tarvitsi kuvauspaikalle melkoisen liudan taistelulajien erikoismiehiä. Vaikka kyseessä olivatkin elokuvat, ei se tarkoita, etteikö taistelutaidoilla olisi ollut merkitystä. Kovimmat taistelijat tekivät yleensä myös menestyksekkäimmät urat valkokankaalla.

Nykyään tilanne on hieman muuttunut. Elokuvat ovat vain osa valtavaa viihdesirkusta, joka kattaa muun muassa PC-pelit, konsolipelit, kolikkopelit ja älypuhelinsovellukset. Taistelulajien suurnimiä onkin nähty entistä enemmän näiden modernien viihdemuotojen yhteydessä. Kehitys on luonnollista. Nyt fanit pääsevät kokemaan suosikkinyrkkeilijänsä tai -painijansa otteita parhaalla mahdollisella tavalla – vetämällä itse trikoot ylle tai hanskat käteen.

Unohtaa ei tässä yhteydessä sovi pitkään hehkutettua virtuaalitodellisuuttakaan, jota pääsee tällä hetkellä parhaiten kokeilemaan PlayStationin version avulla. Kun tämä teknologia ottaa kunnolla tulta alleen, pääsemme taatusti nauttimaan monista peleistä, joiden pääosassa ovat taistelulajien legendat. Poimimme alle kolme tuttua nimiä, jotka ovat jättäneet merkkinsä taistelulajien lisäksi myös bisnesmaailmaan.

Bruce Lee – filosofi, leffatähti, kung-fu-mestari

Bruce Lee ehti lyhyeksi jääneen elämänsä aikana paljon. Näyttelijäperheeseen syntynyt Lee vietti nuoruusvuotensa Hong Kongissa, jossa hän oli mukana elokuvissa jo pienestä pitäen. Parhaiten hänet muistetaan elokuvasta Enter the Dragon, jota mies itse ei koskaan päässyt näkemään leffateatterissa. Kuten kaikki varmasti tietävät, Bruce Lee menehtyi mysteerisissä olosuhteissa vuonna 1973, mutta hänen legendansa jäi elämään.

Tänä päivänä tuo legenda elää valkokankaan lisäksi myös monissa muissa viihdemuodoissa. Sen lisäksi, että monet pelihahmot varastavat ulkonäkönsä ja liikkeensä suoraan mestarilta, on olemassa myös kymmenkunta Bruce Leen nimeä kantavaa peliä. Niiden skaala on melkoinen, sillä pelaamaan pääsee niin Commodore 64:llä, Xbox 360:llä kuin älypuhelimellakin – jos haluat kokeilla, lataa esimerkiksi Bruce Lee: Enter the Game Androidille. Myös nettikasinolla pelattavissa oleva Bruce Lee kolikkopeli on kokeilemisen arvoinen, vaikka se tarjoaakin aika yksinkertaista viihdettä.

Bruce Leen kohdalla on mainittava myös miehen filosofinen tärkeys. Leen kirjoituksia ja ajatuksia on kerätty hänen kuolemansa jälkeen ahkerasti kovien kansien väliin, ja noihin kirjoihin kannattaa ehdottomasti tutustua. Ne tarjoavat mielenkiintoisen portin filosofitaistelijan ajatusmaailman.

Muhammad Ali – kaikkien aikojen nyrkkeilijä

Legendaarinen Muhammad Ali eli Cassius Marcellus Clay jr. on yksi kaikkien aikojen nyrkkeilijöistä – ellei jopa se kaikkien aikojen nyrkkeilijä. Yhdysvaltalainen voitti uransa aikana ammattilaisten raskaansarjan mestaruuden kolmesti. Hänet muistetaan erityisesti siitä, kuinka hän kieltäytyi lähtemästä Vietnamin sotaan ja menetti näin ensimmäisen tittelinsä. Hän voitti sen kuitenkin takaisin pian sen jälkeen, kun sai nyrkkeilylisenssinsä takaisin.

Vuonna 2016 menehtyneen Alin lisenssit ovat olleet kovassa huudossa myös viihdemaailmassa. Vaikka Muhammad Alista kertovaa elokuvaa suunniteltiinkin jo 80-luvun puolella, ei sellaista saatu valkokankaalle kuin vasta vuonna 2001, jolloin ”Ali”-niminen elokuva sai ensi-iltansa. Leffan pääosaa näytteli hiljattain Helsingissä Alia muistellut Hollywood-tähti Will Smith, joka oli Alin omien sanojen mukaan ainoa valinta tähän rooliin. Vaikka ”Ali” olikin kriitikoiden ja palkintoraatien mieleen, ei se ollut varsinaisesti mikään taloudellinen menestys, sillä tuotot jäivät lopulta kuluja pienemmiksi.

Muhammad Alin brändiä on hyödynnetty tuttuun tapaan myös pelimaailmassa. Ensimmäisenä Alista innostui japanilainen Nintendo, joka on julkaissut Ali-aiheisia pelejä muun muassa Super Nintendolle ja Game Boylle. Varsinkin Game Boy -versio on edelleen hauskaa hupia, jos tuo nykyään antiikkinen laite vielä omista nurkista sattuu löytymään.

Nintendon lisäksi myös raskaansarjan urheilupelitalo EA Sports näki Muhammad Alissa potentiaalia houkuttelemaan ostajia nyrkkeilypeleilleen. Ali oli ensi kertaa mukana EA Sportsin peleissä vuonna 1995, jolloin hän näytteli pääosaa Foes of Ali -nimisessä pelissä. Myöhemmin miestä on nähty saman firman nyrkkeilypeleissä useampaankin otteeseen, mutta muita nimikkopelejä EA Sports ei ole Alista vielä julkaissut.

Mike Tyson – tästä miehestä eivät tarinat lopu

Mike Tyson on yksi nyrkkeilymaailman elävistä legendoista. Kaksinkertainen raskaansarjan maailmanmestari on saavuttanut urallaan vaikka mitä, mutta Tysonista puhuttaessa esiin nousevat kuitenkin yleensä urheilun ulkopuoliset, ikävämmät asiat. Jätetään vankilatuomio ja muut ongelmat kuitenkin tässä artikkelissa vähemmälle huomiolle ja keskitytään viihdeteollisuuteen.

Ehkä se kaikkein legendaarisin Mike Tyson -peli julkaistiin vuonna 1987, kun Nintendo oli jälleen hereillä. Alkuperäiselle NES-konsolille julkaistu Mike Tyson’s Punch-Out!! (kyllä, kaksi huutomerkkiä!!) oli ja on edelleen todella hupaisa nyrkkeilypeli, jota jaksaa tahkota vaikka kuinka pitkään – odottaahan lopussa aina se vaikein tehtävä, itse Mike Tysonin tyrmääminen.

Tyson on tullut nuoremmillekin tutuksi elokuvapuolelta, sillä mies näytteli itseään huippusuosituissa leffoissa Kauhea kankkunen ja Kauhea kankkunen 2. Lisäksi hänestä on tehty vuonna 2008 ilmestynyt dokumenttielokuva ”Tyson”.

Samanlaista luettavaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *