Suosituimmat kamppailulajit Suomessa

Kamppailulajit eivät ole mikään uusi juttu, vaan kautta aikojen on harrastettu jonkinlaisia kamppailulajeja. Moni laji on pysynyt samankaltaisena kuin aikojen alussa, mutta ne ovat myös kehittyneet nykymuotoonsa. Kamppailulajeista pääsee nauttimaan niin harrastuksen muodossa kuin vedonlyöntiä harrastamalla. Netissä toimivat kasinot tarjoavat yleensä nyrkkeilyn yhtenä urheilulajina muiden lajiensa joukossa.

Millaisia kamppailulajit sitten ovat? Kamppailulajeissa tyypillistä ovat erilaiset liikkeet, joilla taistellaan vastustajaa vastaan. Kamppailulajeja voidaan käyttää itsepuolustukseen, harrastuksiin tai kilpailuissa. Jokaisella kamppailulajilla on omat tietyt liikkeensä, jotka noudattavat lajin teemaa ja tyyliä. Tästä linkistä voit lukea eri kamppailulajien tyyleistä ja tekniikoista.

Jokaisella on nykyään mahdollisuus aloittaa jokin kamppailulaji. Harrastustoimintaa järjestetään ympäri Suomen ja jokainen löytää varmasti jonkin kamppailulajin omalta lähialueeltaan – jos ei omasta, niin ehkäpä naapurikunnasta. Eri kamppailulajeista kannattaa lukea ja niitä kannattaa tutkia, jotta se oma laji löytyisi lukemattomien lajien joukosta. Katsotaan, mitkä ovat suosituimmat kamppailulajit Suomessa ja missä niitä pääsee harrastamaan. Tutkitaan myös hieman, mitä lajit harrastajaltaan vaatii ja minkäikäisille lajit sopivat.

Kaikille tutut lajit

Nyrkkeily tulee monelle ensimmäisenä mieleen, kun aletaan miettimään kamppailulajeja. Se onkin suosittu laji ja varmasti kaikilla on jonkinlainen mielikuva siitä, mitä nyrkkeily on. Nyrkkeilyssähän kaksi vastustajaa taistelevat toisiaan vastaan kehässä, nyrkkeilyhanskat käsissään. Hanskoja käytetään sekä iskemiseen että suojautumiseen.

Nyrkkeilyssä lyödään ainoastaan nyrkin etuosalla eikä lajiin kuulu potkiminen tai kyynärpäällä lyöminen. Kyseessä on nimensämukaisesti nyrkkeily eli hanskoin suojattujen nyrkkien käyttö on pääosassa. Nyrkkeilyä voi harrastaa joko kilpailumielessä tai kuntonyrkkeilynä.

Nyrkkeilyn voi aloittaa minkä ikäisenä tahansa. Harrastaminen aloitetaan usein nyrkkeilyseurassa, joita löytyy suomesta yli sata, ja taidot karttuvat vuosien myötä. Oman nyrkkeilyseuran voi käydä etsimässä tästä linkistä. Kun olet löytänyt alueesi nyrkkeilyseuran, ota siihen yhteyttä, niin pääset alkuun.

Thainyrkkeily on suosittu urheilulaji Suomessakin. Sille on olemassa oma liittonsa, SMTL (Suomen Muaythai-liitto). Lajin harrastamiselle voi olla montakin syytä. Sen avulla voi tehokkaasti kohottaa omaa kuntoaan. Sitä voi harrastaa ihan vain harrastusmielessä, tukemaan fyysistä tai henkistä terveyttä. Tai sitä voi harrastaa kilpailumielessä.

Thainyrkkeily on ainutlaatuinen kamppailulaji, jossa on omat, lajinomaiset liikkeensä. Ottelut suoritetaan puhallin- ja lyömäsoittimien säestämänä, joten ottelut ovat hyvin tunnelmaikkaita. Thainyrkkeilyn voi aloittaa jo hyvin nuorena ja lapsi tai nuori voikin hyötyä lajista suuresti. Lapset otetaan harrastuksessa huomioon siten, että lasten kanssa pääpainona on aina hauskanpito. Lihavoimaa ei aleta kasvattamaan ennen kuin lapsi on siihen täysin valmis, aikaisintaan 14-17 -vuotiaana. Muutenkin lajin harrastaminen tapahtuu täysin lapsen tahtiin. Lajin harrastaminen onnistuu suuressa osassa Suomea ja esimerkiksi Turku Thaiboxing Clubissa thaiboxingia voi käydä kokeilemassa ensin veloituksetta.

Jujutsu on taistelulaji, jonka juju piilee tekniikassa – ei voimassa. Siitä on olemassa erilaisia muunnelmia, joista Suomessa suosittuja ovat Hokytoryu ja Brasilialainen Jujutsu. Näistä ensimmäinen on pohjoisen oma tyyli suunta, jonka on alunperin kehittänyt kamppailukouluttaja Auvo Niiniketo. Brasilialainen ju-jutsu sen sijaan on japanilaisten tekniikoiden pohjalta kehitetty laji.

Brasilialaisen ja Hokytoryun eroja on mm. se, että brasilialaisessa jujutsussa ei käytetä lainkaan lyöntejä eikä potkuja. Siinä pyrkimyksenä on saada vastustaja maahan. Hokytoryussa sen sijaan on käytössä niin lyönnit, potkut, lukot, heitot ja kuristukset. Hokytoryu on sopiva itsepuolustuslaji.

Jujutsua pääsee harrastamaan ympäri Suomen. Suomesta löytyy seuroja ja klubeja, joiden kautta lajin voi aloittaa. Kannattaa miettiä, sopisiko esimerkiksi jompikumpi yllämainituista jujutsuista sinulle. Suomen Jujutsuliitto opastaa sinut lajin alkuun. Liiton sivuilla on kattava tietopaketti niin lajien historiasta kuin modernistakin jujutsusta. Sivuilta voi käydä myös tarkistamassa, mitä tapahtumia lajiin liittyen järjestetään. Sivulta löytyy myös luettelo Suomen jäsenseuroista.

Sopivan kamppailulajin valitseminen

Itselle sopivin kamppailulaji löytyy miettimällä, mitä haluat lajilta. Haluatko parantaa kuntoasi, lihasvoimaasi vai haluaisitko opetella itsepuolustusta? Vai oletko kilpailunhaluinen ja haluaisit aloittaa pitkäaikaisen harrastuksen kamppailulajin parissa ja kehittyä myöhemmin kilpailijaksi?

Ei ole olemassa mitään parasta mahdollista kamppailulajia, vaan kaikki lähtee itsestä. Kamppailulajeissa on usein kyse myös henkisistä asioista ja mielen vahvuudesta kehon vahvuuden ohella. Toisissa kamppailulajeissa ei niinkään käytetä voimaa vaan ketteryyttä. Jotkut kamppailulajit ovat enemmän, ne ovat elämäntapa.

Kamppailulaji tarjoaa harrastajalleen parhaimmillaan henkistä vahvuutta, itsevarmuutta ja parempaa fyysistä kuntoa. Lisäksi harrastaminen on hauskaa. Kamppailulajit opettavat kehonhallintaa ja kurinalaisuutta ja lisäksi opit puolustamaan itseäsi eri tavoin.

Käytä aikaasi eri kamppailulajeista lukemiseen ja tarkkaile, mitä eri puolia lajeissa on niiden liikkeiden lisäksi. Muista, että kamppailulajin voi aloittaa missä iässä tahansa, riittää, kun motivaatio on kohdillaan! Lajit eivät myös vaadi huippukuntoa, sillä se kasvaa tehdessä. Jos siis tarvitset kunnonkohotusta ja kunnon treeniä, ovat kamppailulajit hyvä liikuntamuoto. Jos mietit kamppailulajia lapsellesi, sinun on hyvä tietää, että lajeissa edetään aina lapsen omassa tahdissa. Lapsen harrastaessa kamppailulajeja, pääpaino on aina hauskuudessa, ei niinkään puhtaassa suorituksessa.

Vastaa