Suomalaiset vapaaottelun tähdet ja lajin tulevaisuus

Mixed Martial Arts, eli lyhennettynä MMA, tunnetaan suomennettuna nimellä vapaaottelu.

Vapaaottelu on hurjamaineinen kamppailu-urheilulaji, jonka säännöt sallivat monipuoliset pysty- ja mattotekniikat. Ottelut käydään joko kehässä tai häkissä, ja tavoitteena on voittaa ottelu käyttämällä sallittuja lukkoja, potkuja, kuristusotteita ja iskuja. Yleisesti ottaen voidaan puhua amatööri- ja ammattilaisvapaaottelusta. Vapaaottelusta on tullut yksi suosituimmista ja nopeimmin kasvavista urheilulajeista, ja ammattilaissarjan ottelijat ovat tunnettuja urheilutähtiä ympäri maailman.

Vapaaottelu sai alkunsa vuonna 1993, kun Yhdysvalloissa alettiin järjestää UFC-otteluita. UFC on lajin suurin ja tunnetuin organisaatio, ja sopimus UFC:n kanssa on vapaaottelijoiden tavoite, sillä ottelemaan pääsevät vain parhaista parhaimmat. UFC:n brändin vahvuutena ovat juuri harkiten valitut ottelijat. UFC on tehnyt vapaaottelun tunnetuksi ympäri maailman, ja showmaisia otteluita seurataan sekä paikan päällä että verkossa ja tv:ssä. Maailmalla on useita muita vapaaotteluorganisaatioita, joiden otteluiden säännöissä on pieniä eroavaisuuksia.

Vapaaottelun tulevaisuuden näkymät

UFC:n omistaja viihdejätti Endeavor LLC listautui pörssiin huhtikuussa 2021. Listautumisannissaan yritys keräsi 511 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria. Endeavorin osakkeet ovat kaupan New Yorkin pörssissä. Endeavorin osakkeita voivat ostaa myös suomalaiset monien eri osakkeisiin keskittyneiden kaupankäyntisivustojen kautta. Ulkomaisten yritysten osakkeiden ostamisesta löytyy paljon tietoa sivustolta Sijoitusrahastot.org. UFC:n omistaa yhdysvaltalainen Endeavor, joka omistaa myös Miss Universum -kisat ja Hollywoodin suurimman PR-toimiston. UFC sai hiljattain lisää julkisuutta, kun Teslan toimitusjohtaja Elon Muskin huhutaan liittyvän Endeavorin johtokuntaan. UFC on tärkeä osa Endeavoria, sillä vuoden 2020 aikana vapaaottelu toi 80 prosenttia organisaation tuotoista. Endeavorin, ja siten UFC:n, pörssiin listautuminen on tuonut lajille uutta näkyvyyttä, ja laji kasvattanee suosiotaan urheilu- ja viihdebisneksessä.

Suomessa on monia kansainvälisissä otteluissa menestyneitä vapaaottelijoita, jotka ovat päässeet myös UFC-kehään. Tunnetuimpia suomalaisia vapaaottelun tähtiä ovat Makwan Amirkhani, Teemu Packalén ja Anton Kuivanen.

Makwan Amirkhani

Makwan Amirkhani on tällä hetkellä tunnetuin suomalainen vapaaottelija, joka kilpailee UFC-organisaatiossa höyhensarjassa. Iranissa syntynyt, mutta vuonna 1993 Suomeen muuttanut Amirkhani sai ensimmäisen UFC-sopimuksensa vuonna 2015. UFC:ssä Amirkhani on voittanut kuusi ottelua ja hävinnyt neljä. Amirkhani teki suomalaista UFC-historiaa vuonna 2020, kun hän kohtasi kehässä brasilialaisen Edson Barbozan, joka on UFC:ssä kova nimi. Amirkhani hävisi ottelun, mutta ottelu toi hänelle näkyvyyttä. Amirkhanin sopimus UFC:n kanssa umpeutui viimeisimpään otteluun kesäkuussa 2021, joka päättyi tappioon Kamuela Kirkiä vastaan. Nähtäväksi jää, jatkuuko suomalaisen ura vielä UFC:n kehissä.

Teemu Packalén

Yksi tunnetuimmista suomalaisista vapaaottelijoista on turkulainen Teemu Packalén, jonka vapaaottelu-uralle ammattilaisena mahtuu kahdeksan voittoa ja kolme tappioita. Kevyen sarjan vapaaottelija Packalén edustaa turkulaista Finnfighters Gymiä. Packalén kirjoitti sopimuksen UFC-organisaation kanssa vuonna 2015. Packalén hävisi ensimmäisen UFC-ottelunsa tuomariäänin, mutta voitti seuraavan näyttävästi alle kolmessakymmenessä sekunnissa. Packalén on Suomen mestari vapaaottelussa, lukkopainissa ja brasilialaisessa jujutsussa. Vuonna 2021 Packalén on määrittelemättömän pitkällä tauolla UFC-otteluista, kärsittyään vakavista oireista päähän kohdistuneen iskun takia, joka johti tyrmäystappion vuonna 2019.

Anton Kuivanen

Anton Kuivanen on kevyensarjan vapaaottelija, joka pääsi toisena suomalaisena Tony Halmeen jälkeen mukaan UFC-otteluihin vuonna 2012, mutta menetti sopimuksensa seuraavana vuonna kärsittyään kaksi tappiota kolmessa ottelussa. Suomalaisen vapaaottelun legendaksikin kutsuttu Kuivanen on ollut kevyen sarjan ottelijana maailman sadan parhaan joukossa ja Euroopan tasolla toisena vuonna 2019. Kuivanen osallistuu tänä päivänä muiden kuin UFC-organisaation otteluihin, kuten Cage-promootion matseihin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.