Suomalaiset UFC-starat – onko heitä?

Häkkitaistelu, UFC, on ollut itsepuolustuslajien harrastajien vaihtoehtona jo useamman vuoden, mutta kuinka moni suomalainen on oikeasti yltänyt ammattilaistasolle, ja mitä se vaatii?

Itsepuolustuslajien ohessa voi vapaa-aikana testata fi.griffoncasino.com pelejä, vain aikuisille ja vain viihteeksi.

UFC ja suomalaiset

Kun puhutaan UFC:stä, useimmalle suomalaiselle tulee mieleen Makwan Amirkhani (syntynyt 1988), joka on otellyut jo useampia kertoja sekä UFC:ssä, että muissa ammattilaissarjoissa. Makwanin oma tausta on vapaapainissa ja kreikkalais-roomalaisessa painissa, ja hän onkin ollut otteluissaan parhaimmillaan nimenomaan painiessa, mutta valitettavasti omat tappiot ovat tulleet sitten kamppailuista, missä vastustaja on ollut parempi käsillään ja jaloillaan otellen – ei niinkään painien. Makwanilla on uraltaan 16 voittoa 23 ottelusta. Hän on viimeksi otellut nyt lokakuussa Lerone Murphyä vastaan häviten sen ottelun toisen erän tyrmäyksellä. Hän on kuitenkin tämän hetken suomalaisista menestynein vapaaottelija. Makwan on otellut UFC:sä saldolla 6 voittoa ja 5 tappiota. Makwan haaveili vielä vuonna 2020 antamassaan haastattelussa 100 miljoonan vuosituloista, mutta se olisi edellyttänyt voittoja vuoden 2021 otteluista, jotta tie eteenpäin isommille areenoilla olisi ollut mahdollinen. Makwanilla on sopimukseen jäljellä kolme ottelua, joista pitää tulla voittoja, jos mies haluaa jatkaa tällä tasolla. Hänen UFC uransa alkoi jo vuonna 2015.

Suomalaiset tulevaisuuden lupaukset

Jos Makwan alkaa olla jo menneen talven lumia, niin Olli Santalahti, Aleksi Mäntykivi ja Jesse Urholin saattavat olla tulevaisuuden tähtiä. Näistä kolmesta Jesse on 32 vuotias ja iältään jo vanhempaa ikäluokkaa, kun taasen Aleksi on 27-vuotias ja samoin on  Olli Santalahtikin. Nämä kolme suomalaista eivät yllä UFC tasolle tällä hetkellä, mutta onko yhdenkään heidänkään tiensä menossa sinne asti?

Ainakin kaikilla suomalaisilla on varaa kehittyä jokaisessa vapaaottelun osa-alueessa. Ongelma ei välttämättä ole voimassa tai fysiikassa muutenkaan eikä kunnossa, mutta tekninen ja taktinen osaaminen ei ole vielä korkeimmalla ammattilaistasoista. Jesse kylläkin on vielä voittamaton omalla ammattilaisurallaan. Jessenkin tausta on painipainoitteinen.

Aleksi ja ammattilaisuus

Suomi on pieni maa ja se näkyy myös esimerkiksi Aleksi Mäntykiven arjessa. Hän harjoittelee jopa kuutena päivänä viikossa treenisalilla, mutta viikonloppuisin pitää tehdä töitä ravintolan ovella aina viime vuoden alkuun saakka. Ammattilaisottelijan arki onkin sitten aivan jotain muuta, varsinkin kun ammattilaispiireissä – olet sitten vapaaottelija tai nyrkkeilijä, niin ammattilaisena sinulla on 3-4 ottelua vuodessa mahdollisuus ansaita isompia summia voittorahoja. Näiden voittorahojen lisäksi kamppailijoilla on kyllä myös sponsoreita.

Esimerkiksi Aleksilla on sopimus nyt brittiläisen Cage Warriorsin kanssa, jota kautta hän haaveilee UFC-ammattilaisuudesta, sillä yli 100 CW:n ottelijaa on edennyt UFC-otteluihin.

Aleksi on myös kertonut Venäjältä tulevista tarjouksista, joissa lähes nimitönkin ammattilainen voi tienata 10 000 euroa ottelusta, ja nimekkäät ottelijat enemmänkin, mutta vastustaja voi olla vaikka minkälainen, ja tuomaripelikään ei ole uutta.

Jesse ja tulevaisuus

Jesse on Makwanin ikäluokkaa, mutta edennyt ammattilaisurallaan rauhallisemmin. Porista kotoisin oleva Jesse on edennyt urallaan voitosta voittoon Cage Warriors otteluissa.  Jessellä on takanaan nyt seitsemän ammattilaisottelua. Jessen alkuperäisen innostuksen lähteenä ovat hänen veljensä kanssa katsomansa kamppailuelokuvat ja showpaini. Urholin aloittikin sitten taekwondon ja sittemmin jujutsun treenaamisen ja eteni lukkopainin kautta vapaaotteluihin. Hänellä on itseasiassa lukkopainista peräti kaksi EM-kultaa ja brasilialaisesta jujutsusta mustien vöiden EM-pronssi. Jessen tavoitteena on edetä UFC-otteluihin vielä parin vuoden sisällä, kunhan ensin voittaa tittelin Cage Warriorsissa.

Valmentaja Aleksi

Aleksi Mäntykivi on ammattilainen vapaaottelija, mutta myös valmentaa vapaaottelua helsinkiläisellä Loop Martial Arts salilla. Aleksikin kamppailee samoissa Cage Warriors otteluissa kuin Jesse ja Olli. Aleksi on rankattu omassa painoluokassaan Pohjoismaiden neljänneksi ja hänen ammattilaistilastonsa näyttävät 13 voittoa ja 7 tappiota, ja itseasiassa kaksi viimeistä ottelua ovat päättyneet tappioksi.

Suomalaiset UFC starat

Muistatko vielä Tony Halmeen, viikingin, joka eteni jopa kansaedustajaksi saakka. Hän oli nimittäin ensimmäinen suomalainen ammattilainen UFC kahinoissa – ottaen vuonna 1997 yhden tappion tililleen. Hänen jälkeensä kuluikin sellaiset 15 vuotta, kunnes Anton Kuivanen nousi kevytsarjalaisena UFC kehään kolme kertaa otellen yhden voiton ja kaksi tappiota. On UFC:ssä näkynyt myös yksi suomalainen nainen, kun Tina Hanninen otteli yhden tappiollisen ottelun naisten korsisarjassa. Näiden lisäksi myös Tom Niinimäki on käväissyt 4 ottelun verran (1 voitto ja 3 tappiota) ja viimeisenä vielä Teemu Packalen käväisi ottelemassa neljä ottelua, saaden niistä yhden voiton.

Näiden ajatusten ja tarinoiden valossa, seuraava potentiaalinen suomalainen UFC-stara lienee Jesse Urholin.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.