Riittävä lepo on tärkeä osa terveellistä liikuntaa

Joskus urheilijoiden ja kuntosalilla treenaavien blogeja ja Instagram-tilejä selaillessa voi tuntua siltä, etteivät he koskaan pidä taukoa treenaamisesta. Älä kuitenkaan anna kuvien johtaa harhaan, sillä armottominkin liikuntaohjelma sisältää myös lepopäiviä.

Levolla on paljon liikkuvalle suurempi merkitys kuin ehkä arvaisikaan. Mikäli lihaksilleen ei anna riittävästi aikaa palautua, saattaa se pahimmillaan johtaa edistyksen hidastumiseen tai saada aikaan vieläkin pahempia ongelmia. Tehokas ja toimiva treeniohjelma huomioi myös palautumisen tärkeyden. Erityisen intensiivisen tai pitkäkestoisen urheilusuorituksen jälkeen keho tarvitsee aikaa korjatakseen rasittuneet ja repeytyneet kudokset, jotka ovat luonnollinen osa lihasten muuttumista, mukautumista ja pitkällä aikavälillä myös vahvistumista.

Monet aloittelijat tekevät levon suhteen virheen ja pistävät itsensä aivan liian kovaan rasitukseen. Luontainen lihasten korjausprosessi häiriintyy, eivätkä tavoitteet täyty, vaikka kuinka treenaisi. Liiallinen rasitus kehossa näkyy madaltuneena suorituskykynä, korkeana verenpaineena, heikompana vastustuskykynä ja katkeilevana unena. Näitä kukaan tuskin toivoo omalle kohdalleen!

Millainen on hyvä lepopäivä?

Lepopäivä tarkoittaa eri ihmisille eri asioita. Joillekin se tarkoittaa sohvalla löhöämistä ja Netflixin elokuvien pläräämistä popparikulhon äärellä. Tämä on kuitenkin ääripää, sillä monet urheilijat kiinnittävät huomiota myös lepopäivien sisältöön. Kaikkein tärkeintä lepopäivässä on nimensä mukaisesti lepääminen, mutta se ei tarkoita sitä, etteikö päivän aikana saisi liikkua vapaasti.

Lepopäivä voi olla mukava ja toiminnantäyteinen myös ilman harjoitussalille menemistä. Tee niitä asioita, jotka ovat sinulle keino rentoutua ja pitää hauskaa, mitä ikinä ne sitten omalla kohdallasi tarkoittavat. Se voi tarkoittaa kevyttä pyöräilyä, koiran ulkoiluttamista, SUP-lautailua, pieniä kodin remonttiaskareita tai kokkaamista. Monet pelaavat tietokoneella tai puhelimella erilaisia pelejä, kuten strategiapelejä tai fantasia- ja seikkailupelejä. Myös kolikkopelit, joita esimerkiksi CasinoEuro tarjoaa, ovat hyvä vaihtoehto saada ajatukset hetkeksi toisaalle. Lukeminen, kutominen ja muut rentouttavat harrastukset ovat myös suosittuja lepopäivän ohjelmanumeroita.

Mikäli lihakset kivistävät edellispäivän harjoitusten jäljiltä, voivat venyttely tai jooga tuoda helpotusta tilanteeseen ja pehmentää seuraavien treenien aloittamista. Lihasten venyttely ja rentouttaminen ovat myöskin tärkeä osa kunto-ohjelmaa.

Kauanko harjoituksien välillä pitäisi levätä?

Kovimmankaan fitness-tähden, jalkapalloilijan tai karatekan lihakset eivät pärjää ilman riittävää lepoa, vaikka onkin yksilöllistä, mikä kullekin on sopivan pituinen palautumisaika. Yleisesti suositellaan vähintään 48 tunnin lepoa kovan kuntosuorituksen jälkeen, mutta esimerkiksi aloittelijoille saatetaan suositella 72 tunnin lepoa harjoitusten välillä. Älä siis kuuntele niitä, jotka väittävät kahdeksan tunnin yöunien kuittaavan kehon lepotarpeet.

Lepoajan pituus määrittyy osittain myös sen mukaan, millaista kunto-ohjelmaa liikkuja noudattaa. Jos käyt kuntosalilla ja jaat mieluummin treenipäiväsi eri lihasryhmien mukaan esimerkiksi selkä- tai jalkapäiviin, voi kuuden päivän treeniputki siinä tapauksessa hyvinkin sopia omalle kohdallesi, jolloin yhden päivän mittainen lepo viikossa on riittävä. Tällöin yhtä lihasryhmää treenatessa toinen lihasryhmä saa riittävästi aikaa levätä, eikä liikarasitusta pääse syntymään.

Kuuntele kehoasi

Kaikkein tärkeintä on olla itselleen rehellinen ja keholleen lempeä. Kuuntele omaa kehoasi, sillä se kyllä kertoo, milloin liika on liikaa. Muutamia merkkejä liiallisesta treenaamisesta ovat häiritsevä kipu esimerkiksi tilanteessa, jossa jokainen otettu askel aiheuttaa kipua, sekä univaikeudet ja väsymys.

Jos olet merkinnyt treenikalenteriisi tälle päivälle kovat salitreenit, mutta portaita alas tai ylös käveleminen tuottaa suuria vaikeuksia, on silloin syytä suosiolla jättää harjoitukset välistä ja levätä vielä ainakin päivän verran. Riittävästi levättyäsi voit palata harjoittelemaan virkistäytyneenä ja vahvempana, jolloin saat myös treeneistäsi irti kaiken mahdollisen.

Vastaa