Maailmassa eletään erikoisia aikoja, koska monissa maissa ihmisten liikkuvuutta rajoitetaan COVID-19-viruksen aiheuttaminen pandemian vuoksi. Monet liikuntakeskukset ja muut liikuntaan sopivat paikat on tilapäisesti ja toistaiseksi suljettu. Tämä luonnollisesti aiheuttaa haasteita pysyä fyysisesti aktiivisena. Liikkumattomuus linkittyy vahvasti moninaisiin terveysongelmiin, niin fyysisiin kuin psyykkisiin, joten nyt on tärkeää luoda uusia liikunta- ja tällaisena stressaavana aikana myös rentoutumisrutiineja.

Maailman terveysjärjestö (World Health Organization, WHO) suosittelee 150 minuuttia keskikovaa, 75 minuuttia kovaa harjoittelua viikossa tai jonkinlaista näiden yhdistelmää. Vähän mielikuvitusta käyttäen oma koti soveltuu tällaiseen treenaamiseen oikein hyvin.

Lyhyet aktiiviset tauot piristävät päivää ja ne lasketaan mukaan yllä oleviin suosituksiin. Tanssiminen, lasten kanssa leikkiminen sekä arkiset kotiaskareet ovat kaikki hyvästä. Kasinoilla voi pelata ilman rekisteröitymistä, mikä voi olla hyvää vaihtelua arkeen. Jos et tiennyt, kryptovaluutoillakin voi nykyään pelata.

Osallistu etätreeniin. Näitä tarjoavat nyt monet eri tahot ympäri maailman, myös Suomessa. Monet näistä ovat ilmaisia. YouTubeen lisätään koko ajan lisää näitä treenejä.

Kävele. Sisätiloissa käveleminen on hyvä tapa purkaa ajatuksia ja pysyä aktiivisena. Jos vastaat puheluun, kävele sen aikana. Suomessa kun on kosolti avointa ja luonnonvaraista maastoa, ulkona käveleminen on yksi parhaista tavoista liikkua ja rentoutua henkisesti. Kevät ja sen näkyminen luonnossa lisää tämän vaihtoehdon viehättävyyttä ja tärkeyttä. Jos kävelet kavereiden kanssa, muista pitää vähintään metri etäisyyttä heihin. Jos kävelet yksin, voit kuunnella jotakin rauhoittavaa musiikkia tai äänikirjaa.

Seiso. Nouse ylös ja seiso aina kun mahdollista. Tee niin vähintään puolen tunnin välein. Voit myös muokata työtilaasi niin, että nostat esimerkiksi tietokoneesi tai sylimikrosi korkean lipaston päälle, jolloin seisot sen edessä.

Pelaa lautapelejä. Jos vietät karanteenia muutoin kuin yksin, voit pelata lautapelejä saman katon alla majailevien kanssa. Voit myös keksiä omia, uusia sääntöjä tutuille lautapeleille.

Hyvän terveyden kannalta on tärkeää muistaa syödä hyvin ja juoda tarpeeksi. Maailman terveysjärjestö suosittelee veden juomista sokerillisten juomien sijaan. Hedelmiä ja vihanneksia on hyvä sisällyttää jokaiseen ateriaan ja ainakin jokaiseen päivään. Suosi kokojyviä valkaistujen viljojen sijaan. Vältä alkoholia tai käytä sitä maltillisesti paitsi jos olet raskaana, imetät tai muuten terveydentilasi kannalta on parempi pysyä kokonaan erossa alkoholista.