Potku päähän ja KO-voitto ja kotiin

Oma kosketus kovempiin otteluihin oli Tampereella full contact karaten parissa jo 90-luvulla. Silloin ei ollut suoratoistoja eikä televisiosta tullut oikeastaan koskaan mitään kontaktilajeista, mutta Jeet Kune Do ja päälle äänitetyt kiinalaiset elokuvat olivat omat suosikit – niistä ajoista on tultu pitkä matka nykyaikaan.

Kamppailulajit ja suuri yleisö

Suuri yleisö kaipaa kamppailulajeihin näyttävyyttä. Siksi aikoinaan jo Rooman keisarit järjestivät ihmisille katseltaviksi taistelunäytöksiä, joissa hävinnyt osapuoli ei enää noussut jaloilleen, vähempi ei katsojille riittänyt. Peruskamppailulajit ovat hyviä harrastusmielessä ja itsepuolustukseksi, mutta yltääkseen isompien katsojajoukkojen suosikiksi, pitää veren lentää ja otteluissa olla dramatiikkaa. Siksi nyrkkeily on noussut jo vuosikymmeniä sitten kaikkien tietoisuuteen ja siinä liikkuvat isot rahat, mutta nyt myös muut kontaktilajit ovat tulleet häkkitaisteluiden kautta ja UFC:n tyyppisten organisaatioiden kautta massojen ulottuville, ja nyt on kamppailulajeissa katsojien kaipaamaa räväkkyyttä, verta ja dramatiikkaa.

Samalla kun lajit ovat nousseet massojen tietoisuuteen on myös vedonlyönti lisääntynyt, näkyvyys lisääntynyt ja koko lajikirjon ympärillä liikkuva raha moninkertaistunut.

Ajatellaan vaikka sitä, että UFC perustettiin 1993 ja ensimmäiset ottelut kilpailtiin Denverissä – ei mikään yllätys, sillä olihan nyrkkeily näyttänyt tien, että kamppailulajeissa liikkuu raha. Nykyään Las Vegasissa pääpaikkaansa pitävän yrityksen liikevaihto lähestyy miljardia dollaria vuosi vuodelta. 2000-luvun alkupuoli oli koko lajille vaikea, mutta esimerkiksi reality-televisiosarja The Ultimate Fighter toi lajille uutta kaivattua näkyvyyttä ja tulevina vuosina myös ESPN nosti lajia enemmän näkyville. UFC on myös vuosien varrella ostanut ja liittänyt itseensä muita alan toimijoita ja 2011 teki vielä Fox Sportsin kanssa sopimuksen, joka entisestään lisäsi näkyvyyttä ja Foxin kanssa otteluiden katsojamäärät ovat nousseet miljooniin.

Suomalaiset lajin taitajat

Suomalaisille massakuluttajille on tullut tutuksi eniten kolme suomalaista vapaaottelijaa.

Tony Halme, Teemu Packalen sekä luonnollisesti Makwan Amirkhani. Monella meistä voi olla erilaiset ajatukset Tony Halmetta kohtaan, mutta mitä hän tekikin, hän oli monessa asiassa pioneeri, ja harvat hänen taustaisensa ovat nousseet kansanedustajaksi saakka. Tony Halme asui 15 vuotta USA:ssa toimien niin henkivartijana kuin showpainijana ja nyrkkeilijänä. Showpainin lisäksi hän voitti Suomen ammattinyrkkeilyn raskaansarjan mestaruuden ja muitakin mestaruuksia ja yhä ainoa suomalainen, joka on otellut Las Vegasin Caesar’s Palacessa ammattilaisena (voitti tyrmäyksellä). Halmen loppuaikoihin liittyi paljon sekoilua ja vääriä aineita, mutta urheilu-uraltaan mies oli kuitenkin meriiteiltään sellainen, millaista toista ei Suomessa ole ollut.

Teemu Packalen sen sijaan tuli vapaaotteluihin jääkiekon kautta ja otti Suomessa seitsemästä ottelustaan kaikista voiton ennen siirtymistään UFC:n riveihin. Teemun etenemistä uralla ovat haitanneet lukuisat loukkaantumiset polven ja olkapään osalta, joten hän on jäänyt lupauksen tasolle. Teemu palasi UFC:n pariin syykuussa 2019 kokeakseen tyrmäyksen marokkolaisen Ottman Azaitarin iskusta korvan taakse.

Makwan Amirkhani aloitti painista ja otteli ensimmäisen ammattilaisvapaaottelunsa 2010. Seuraavina neljänä vuonna hän otteli 12 kertaa voittaen kymmenen ennen sopimusta UFC:n kanssa. Nyt 30-vuotias Makwan taistelee seuraavan kerran marraskuun 3. päivä yhdysvaltalaista Shan Burgosia vastaan UFC:n höyhensarjassa ja ottelu on varmasti myös suomalaisten vedonlyöjien listoilla ja Makwanin odotetaan ottavan voiton ottelusta. Showmies Makwan on luvannut New Yorkissa shown, jota katsojat eivät hevin unohda, joten toivotaan todellakin. että Suomen lahja UFC:n areenoille lunastaa lausahduksensa.

New Yorkin ottelu on Makwanille samalla ensimmäinen kamppailu Yhdysvalloissa. Ennen tätä marraskuun ottelua Makwan on otellut UFC urallaan kuusi kertaa ja hävinnyt vain Arnold Allenille. Nyt vastustajaksi tulevan Burgosin saldo on sama, eli kuusi ottelua ja yksi tappio. Burgos on syntyperäinen newyorkilainen ja kohta 29 vuotta täyttävä kamppailija haluaa luonnollisesti näyttää kotiyleisön edessä parhaansa. Kaiken kaikkiaan hänen ammattilaisuransa kattaa 13 ottelua ja 12 voittoa. Hänen ainoa tappionsa on tammikuulta 2018 Calvin Kattaria vastaan Bostonissa.

Jos Makwan voittaa New Yorkissa on hänen tuleva ottelunsa vieläkin rahakkaampi, mutta jos hän häviää, on todennäköistä, ettei Makwan enää nousisi kehään ainakaan tässä lajissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *