Pilaako yksi kostea ilta koko viikon treenit? Ota nämä faktat alkoholista haltuun

Varsinkin kesän tullessa terassit ja herkulliset drinkit houkuttelevat, mutta jos tavoitteena on treenata tavoitteellisesti tai polttaa rasvaa, onko muutaman lasillisen nauttiminen huono asia? On sanomattakin selvää, että aamuyöhön jatkuneet kosteat illat eivät ole urheilun kannalta hyvä juttu, mutta miten muutama lasillinen alkoholia kehossa vaikuttaa suorituskykyyn? Sopivatko alkoholi ja laihdutus yhteen? Alkoholiin ja palautumiseen liittyy paljon myyttejä, joten on aika ottaa faktat haltuun.

Miten alkoholi vaikuttaa treeneihin?

Koordinaatiokyky laskee ja loukkaantumisriski kasvaa

Varsinkin kamppailulajeissa hyvä koordinaatiokyky, tasapaino ja reaktioajat ovat tärkeässä roolissa. Haluat varmasti olla täydessä terässä, kun astut kehään vastustajan kanssa. Jo muutama annos alkoholia vaikuttaa motorisiin kykyihin ja reaktioaikoihin negatiivisesti. Kun koordinaatio pelaa puutteellisesti, kasvaa myös loukkaantumisen riski.

Tehokkaan treenin pahin vihollinen: alhainen verensokeri

Urheilija tarvitsee rutkasti energiaa treeneissä ja alkoholi on yksi pahimmista energiasyöpöistä. Kun keho keskittyy hajottamaan alkoholia tai kärsii metaboliasta, maksa ei tuota yhtä paljon glukoosia, joka johtaa siihen, että verensokerit pysyttelevät alempana kuin normaalisti. Keho käyttää silloin energiana rasvavarastoja, jolloin tehokkaista treeneistä voi vain haaveilla.

Nestehukka vie tehot treenistä

Kahvin tapaan alkoholi toimii diureettina, joka kuivattaa kehoa. Jo muutama lasillinen alkoholia kuivattaa kehoa ja vaikuttaa suorituskykyyn. Kehon kärsiessä nestehukasta se ei kykene samoihin tuloksiin kuin täysin nesteytettynä. Vaara piilee varsinkin kesäaikaan. Kuuma ilma, alkoholi ja kova treeni eivät sovi yhteen.

Maksan toiminta häiriintyy

Vaikka krapula ei tuntuisikaan juhlien jälkeisenä aamuna, on kehossa siitä huolimatta käynnissä prosessi, jonka vuoksi treenaamaan lähteminen ei ole fiksua. Keho on väsyneempi kuin normaalisti ja nopeaa reagointikykyä vaativat urheilusuoritukset eivät onnistu yhtä tehokkaasti. Myös väsymys saapuu nopeammin, sillä maksa ei pysty puhdistamaan kehosta maitohappoja yhtä tehokkaasti kuin normaalisti. Aineenvaihdunta ei toimi optimaalisesti ja keho voi ajautua jopa ylirasittumistilaan, josta palautuminen on hidasta.

Alkoholi ja rasvanpoltto

Haaveiletko timmistä kesäkropasta? Oletko ajatellut korvata kesäsidukat kuivalla viinillä ja vodkalla? Saattaa kuulostaa hyvältä ratkaisulta, mutta faktat kertovat toista. Ei nimittäin ole väliä, onko kyseessä siideri vai viini, sillä fakta on, että alkoholi sisältää 7 kaloria grammaa kohden, joka on lähes yhtä paljon kuin puhtaan rasvan sisältämä kalorimäärä (9 kaloria grammaa kohden).

Alkoholin juominen on siis lähes sama asia kuin puhtaan rasvan syöminen. Tätä voi olla vaikea uskoa, mutta voit tarkistaa eri alkoholijuomien sisältämän kalorimäärän käyttämällä kätevää alkoholilaskuria. Jo muutamakin alkoholi annos sisältää huiman määrän kaloreita, joka vaikeuttaa rasvanpolttoa.

Alkoholin vuoksi aineenvaihdunta ei toimi yhtä vilkkaasti, joka myös osaltaan hidastaa rasvan palamista. On todettu, että kehon metabolia laskee jopa 73%, kun on nautittu muutamia lasillisia vodkaa. Tästä voidaan päätellä, että alkoholi ja laihdutus eivät ole optimaalisin yhdistelmä.

Alkoholi on todellinen kehon paholainen ja jos sitä on kehossa, maksa sivuuttaa muiden energioiden pilkkomisen ja keskittää kaiken energiansa pääasiassa alkoholin pilkkomiseen, jolloin keho ei pyri polttamaan rasvaa ensisijaisena lähteenä. Jos siis mielit karistaa kiloja vyötäröltä, kannattaa alkoholin juominen jättää minimiin.

Alkoholilla on kallis hinta – varsinkin urheilijalle

Kaiken lisäksi kosteat viikonloput verottavat tuntuvasti lompakkoa. Lompakon nyörit löystyvät samaa tahtia humalatilan noustessa, jolloin lovi lompakkoon voi olla kohtalokkaan suuri. Joskus lovi kasvaa niin suureksi, että on tarvetta vakuudettomalle lainalle. Alkoholin hinta voi tulla siis kalliiksi.

Miksi siis pilaisit treenitulokset alkoholin vuoksi? Juhlimisen lisäksi vapaa-aikaa voi viettää myös monella muulla hauskalla tavalla, joista yksi on sarjojen ja elokuvien katselu kotisohvalla. Suomalaisten harmiksi moni sarja on katsottavissa vain ulkomailla, mutta harva on kuullut VPN-yhteyksistä, joiden avulla oman IP-osoitteen voi virittää näkymään vaikka USA:ssa, josta suurin osa parhaimmista elokuvista ja sarjoista on katsottavissa. VPN-Palvelusta riippuen voit katsoa suosikkisarjojasi missä päin maailmaa tahansa.

Vastaa