Parhaat taistelulajielokuvat

Taistelulajit kuten UFC ja MMA ovat vahvassa nousussa Suomessa Amirkhanin ja muiden ottelijoiden menestyksen seurauksena. Myös UFC vedonlyönti on nostanut profiiliaan eri veikkaustoimistojen listoilla.

Monilta taistelulajeista vastikään kiinnostuneista unohtuu, että kamppailulajit ovat yksi elokuvamaailman suosituimmista genreistä on action ja sitä myötä elokuvissa on enemmän tai vähemmän esitelty ja käytetty erilaisia taistelulajeja. On olemassa eritasoisia elokuvia, mutta mitkä elokuvat mahtavat olla niitä kaikkein parhaimpia? Tämähän on luonnollisesti makuasia, josta tulee ehdottomasti kiistellä.

Yleispätevän parhaat-listan tekeminen on hankalaa. Parikymmentä huippuhyvää elokuvaa on helppo nimetä, mutta siltikin todella hyviä pätkiä jää ulos tästä listasta. Entäpä sitten näiden elokuvien laittaminen paremmuusjärjestykseen? Mahdotonta.

Joidenkin ”martial arts” elokuvafanaatikkojen mielestä vuoden 2000 jälkeen ei ole kunnon elokuvia tehtykään ja toisten mielestä puolestaan uusimmat tekniikat ovat tuoneet elokuviin ja elokuvan katseluun ihan uusia tuulia. Pieni totuuden siemen näissä on varmasti molemmissa väittämissä, mutta heitetään tähän nippu elokuvia jotka jokaisen taistelulajien ystävien tulisi katsastaa, ihan jo yleissivistyksen takia.
Once Upon a Time in China. Tässä on heittämällä yksi elokuva joka menee monen kung-fu fanin ykköselokuvaksi tai ainakin sinne kärkikolmikkoon. Jos et tätä leffaa ole syystä tai toisesta vielä nähnyt, ota se omaan to-do tai to-watch listalle. Fist of Fury, Bruce Leen yksi parhaimmista pätkistä on suorastaan ikoninen elokuva joka tulee olla nähtynä. Bruce Leeltä tähän listaan voisi laittaa monta eri elokuvaa, Enter the Dragon, Way of the Dragon, Bruce Lee: A Warrior’s Journey, The Big Boss… näitä riittää. Ja heti lähti listakin rönsyämään.

Jet Li, Jackie Chan, Van Damme

Yksi legendaarisimmista näyttelijöistä on varmasti Jet Li, jonka Fearless –elokuva kuuluu ikonisimpiin taistelulajielokuviin. Fist of Legend, Once Upon a Time in China ja Unleashed… siinä muutama elokuva raapaistuna miehen huimasta tuotannosta. Ja sitten on Jackie Chan, joka tekee edelleen elokuvia, joskin hieman enemmän vielä pilke silmäkulmassa. Elokuva Skiptrace ei ehkä saanut vuoden 2016 puolella arvostelijoita puolelleen, mutta Johnny Knoxvillen ja Renny Harlinin kanssa toteutettu elokuva oli melkoinen toimintapläjäys joka jokaisen tulisi katsastaa, vaikka ihan huumoripläjäyksenä. Claude Van Damme ei ole enää nuoruuspäiviensä vedossa, mutta toki näyttelee hänkin vielä, ehkä hieman rauhallisemmissa elokuvissa tosin. Vyöllään on hänelläkin muutamat tämän elokuvalajin parhaimmista elokuvista, vai oletko kenties eri mieltä Kickboxerista?

On olemassa elokuvia, joita ei välttämättä ihan heti mielletä ”Martial Arts” elokuviksi, mutta elokuvassa on paljon tähän aiheeseen liittyviä kohtauksia. The Matrix, 300, Jason Bourne ja Transporter sarjat ja monet muut elokuvat ovat mainioita elokuvia, mutta ei välttämättä täytä taistelulajielokuvien mittoja, vaikka niissä paljon kyseisiä taitoja käytetäänkin. No, joillekin täyttää, joillekin ei.

10 parasta elokuvaa on mahdoton nimetä

Hyviä ehdokkaita 10 parhaan elokuvan joukkoon on paljon. Yksi niistä on mahtava Kill Bill 1. Huima Quentin Tarantinon ohjaus tässä hieman kummallisessa elokuvassa on vaan jotenkin niin puoleensa vetävää, että tämä leffa on erinomainen. Eikä se Kill Bill 2 ole myöskään huono. Ja toivottavasti se Kill Bill 3 tulee myös pian.

Ong-Bak. Saman vuoden elokuva, joka sisältää huikeita taistelukohtauksia. Kickboxer, Claude van Dammen suorastaan nostalginen elokuva silloin joskus (1998) ja kyllähän sen katsoo vieläkin. Samoin kuin vuotta aikaisemmin valmistuneen Bloodsport –elokuvan. Kulttileffa Fight Club ansaitsisi myös paikan kympin sakissa, samoin kun UFC-maailmaan keskittyvä, tuoreempi Warrior –elokuva.

Eri asia on sitten erilaiset elämänkertaleffat, vuoden 2017 marraskuussa on tulossa tuoreimpana mm. Notorious: The Film, joka käsittelee Conor McGregorin UFC uraa. Neljän vuoden aikana on saatu hyvää materiaalia ja kaikkihan huipentui ainakin hetkellisesti otteluun nyrkkeilylegenda Floyd Mayweather Jr:ää vastaan. Tätä elokuvaa odotellessa voi vaikka katsoa jonkun huiman Kung-Fu Panda –animaatioelokuvasarjan leffoista. Tai miten olisi vaikkapa elokuva teini-ikäisistä mutanttininja kilpikonnista? Nämäkin kuuluvat tähän mahtavaan elokuvagenreen.

Eipä näistä saanut selkeää listaa aikaiseksi, mutta eipä sitä välttämättä tarvitsekaan. Nautitaan hyvistä elokuvista parhailla teemoilla. Minkä taistelulajielokuvan sinä aiot katsoa seuraavaksi?

 

Samanlaista luettavaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *