Paranna oloasi helposti – elä terveemmin näiden vinkkien avulla

Uutenavuotena tai kesälomien päättymisen jälkeen löytää itsensä helposti peilin äärestä miettimässä, olisiko juuri nyt oikea aika aloittaa terveellisempi elämäntapa. Joulun buffetit ja herkut sekä kesän grilliruoat voivat jäädä vierailemaan ikävästi vyötärölle, jonka lisäksi kehon energiatasot voivat olla alhaalla.

Valitse siis terveellisemmät elämäntavat, jos haluat päästä eroon sumusta aivoissasi ja nauttia kehon luonnollisesta energiasta. Enää et tule tarvitsemaan pannullista kahvia aamulla vain herätäksesi, vaan nouset joka aamu pirteänä ja valmiina päivän koitoksiin. Jatka siis lukemista ja toimi alla olevien vinkkien mukaisesti.

1. Tasapainota elämäsi

Ensin on tärkeää saada elämäsi tasapainoon. Mikä tahansa asia voi muodostua vaarallisesti, jos se täyttää liian suuren osion elämästäsi. Paras esimerkki tästä on rahapelaaminen, joka on sinänsä harmitonta ja viihdyttävää toimintaa. Lisäksi kuten voit Casinokokemus -sivustoltakin jo huomata, eri pelivaihtoehtojakin on tänä päivänä valittavana runsaasti ja niiden kokeiluun voi todellakin jäädä kiinni.

Jos rahapelien ääressä viihtyy kuitenkin suuren osan päivästä ja se alkaa nakertamaan talouden budjettia, pelaamista täytyy heti vähentää. Terveellistä elämää varten joutuu kuitenkin katsomaan jokaista elämän osa-aluetta samalla tavalla, mutta varsinkin ruokailua. Roskaruokaan ja sokeriin voi muodostua riippuvuus, joka pitää saada hallintaan.

Kaikesta huolimatta täydellinen kielto ei ole sopiva ratkaisu vaan kohtuus on kaikkein tärkeintä. Mistä tahansa asiasta voidaan nauttia pienissä paloissa, jolloin se ei tule vaikuttamaan negatiivisesti elämään.

2. Tee pitkäikäisiä muutoksia

Terveellisten elämäntapojen puolestapuhujat voivat mainostaa ihmedieettejä ja paastokuureja, joiden avulla voidaan päästä nopeasti haluttuihin lopputuloksiin. Lyhytaikaiset ratkaisut kannattaa heittää kuitenkin roskakoriin välittömästi ja keksittyä muodostamaan pitkäikäisiä, pysyviä muutoksia.

Se voi alkaa ihan pienistä arkisista ratkaisuista, kuten sokerin vähentämisestä. Se onnistuu esimerkiksi vaihtamalla ruokajuomana juodun limsan veteen, tai miltä kuulostaisi oppia juomaan kahvia ilman sokeria? Sokerilla on yllättävän suuri vaikutus hyvinvointiin, ja sitä voi saada päivän mittaan yllättävän paljon yllättävän monesta lähteestä.

Kun keho saadaan puhdistettua epäterveellisistä riippuvuuksista, liikunta alkaa maistumaan aivan uudella tavalla. Uudenlainen harrastus esimerkiksi potkunyrkkeilyn tai pelkkä hyötyliikunta tekevät ihmeitä. Korvaa siis auto pyörällä, käytä hissin sijaan rappuja tai käy kaupassa kävellen. Tällöin ei tee mieli myöskään ostaa niin paljon heräteostoksia, koska ne joudutaan kantamaan käsissä kotiin.

Uusille muutoksille kannattaa antaa aikaa ainakin kaksi viikkoa, jotta niiden tulokset alkavat näkymään ja keho alkaa tottumaan uusiin tapoihin. Samalla voit huomata, että himo vanhoihin tapoihin alkaa vähentymään ja poistumaan.

3. Muista rentoutua ja nukkua riittävästi

Terveellisten elämäntapojen ei pidä muuttua suorittamiseksi, vaan niiden pitää tukea normaalia arkirytmiä. Täten tiukasti aikataulutettu viikko-ohjelma jumppineen, salitreeneineen ja muine liikuntaharrastuksineen tekevät loppupeleissä vain hallaa, koska aikataulujen noudattaminen aiheuttaa stressiä.

Muista siis hemmotella itseäsi ja rentoudu päivittäin riittävästi. Rento olo vaikuttaa myös yöuniin parantaen ja syventäen sitä. Mieti sopisiko sinulle muun muassa 15 minuutin meditaatiohetki ennen yöunia tai vaikkapa puolen tunnin pako arjesta kirjan tai lempimusiikin pariin, jolloin voit unohtaa arjen stressin ja kiireet vaikka vain pieneksi hetkeksi. Tekemisen tulisi olla itselleen mielekästä, joka rentouttaa samalla mielen ja kehon.

Aikuisen ihmisen pitäisi nukkua 6-8 tuntia joka yö, jotta hän voisi saada tarpeeksi unta. Joskus yöunet voivat kuitenkin keskeytyä esimerkiksi perhetilanteen takia, mutta tällöinkin on hyvä yrittää hyvittää menetettyjä unia 15-20 minuutin tehopäiväunille keskellä päivää. Tätä pidemmät päiväunet vaikeuttavat seuraavan yön unensaantia, joten kannattaa laittaa vaikka kello soimaan.

4. Nesteytä kehoasi tarpeeksi

Ruoan lisäksi nesteytyksellä on suuri merkitys hyvään oloon. Monesti väsymys ja aivosumu voi johtua pelkästään siitä, että on tullut juotua liian vähän, jolloin se voidaan parantaa helposti lisäämällä päivittäistä vesimäärää. Nesteytystä ei kuitenkaan saa hoitaa sokerisilla juomilla, kahvilla, teellä tai alkoholijuomilla, koska ne poistavat nestettä kehosta vielä enemmän ja turvottavat.

Vesi, maito ja kivennäisvedet ovat erinomaisia janojuomia. Jos vesi sellaisenaan ei maistu, sitä voidaan maustaa hedelmillä, kasviksilla tai vaikkapa yrteillä. Makuja voidaan vaihdella vaikka päivittäin ja tärkeintä on aina, että vesi on raikasta.

5. Keskity elämän pieniin, hyviin hetkiin

Länsimaisessa kulttuurissa on yleensä vallalla käsitys, että vain omistettu materiaali voi tehdä onnelliseksi. Jokaisella meillä pitää olla haaveena oma asunto, auto ja ehkäpä se kesämökki järven rannalla, jotka eivät kuitenkaan ole kaikkien saatavilla. Realistisempi ja yhtä onnelliseksi tekevä elämänfilosofia on se, että keskittyy elämän pieniin hyviin hetkiin, joita löytyy taas jokaisesta päivästä.

Koitko aamulla upean auringonnousun tai kehuiko työkaverisi sinua? Ole läsnä siinä hetkessä ja nauti sen tuomasta tunteesta. Yritä löytää jotain kaunista jokaisesta päivästä ja ole kiitollinen niistä. Jo perusasetelmana se, että sinulla on katto pään päällä, työpaikka ja ruokaa jääkaapissa, ovat asioita, jotka eivät ole nykymaailmassa enää itsestäänselvyyksiä.

6. Olet itsesi paras ystävä

Terveelliset elämäntavat ja niiden ylläpitäminen eivät välttämättä ole helppoa. Etenkin jos sitä on edeltänyt jo vuosien mittainen huonojen tapojen putki, joka pitäisi saada rikottua. Muista tällöin kehua itseäsi saavutuksista. Se voi olla vaikka kahden sentin kavennus vyötäröltä tai onnistuminen työpaikalla tai harrastuksissa. Älä missään nimessä muutu vaatimattomaksi ja lakaise sitä sängyn alle, vaan kiitä itseäsi siitä, että olet jaksanut tehdä työtä onnistumisen eteen.

Loppupeleissä hyvä elämä on vain ja ainoastaan sinun käsissäsi. Kukaan toinen ei voi pakottaa sinua muuttumaan, jos et itse sitä halua ja ole valmis tekemään työtä sen eteen. Hyvin useasti jo kahden kolmen viikon päästä voit nähdä tuloksia ja olosi tulee parantumaan melkoisesti. Jos teet muutoksista pysyviä, hyvä olo tulee jatkumaan aina.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *