Onnistunut urheilusuoritus on monen tekijän summa

Urheilussa kokonaisuus muodostuu pienistä tekijöistä. Ahkeran harjoittelun lomassa on syytä muistaa, että myös monilla seikoilla on keskeinen vaikutus kokonaisuuteen. Esimerkiksi oikeanlainen ruokavalio, riittävä lepo ja laadukas uni ovat jokaisella urheilijalle välttämättömiä, olipa kyseessä sitten harrastaja tai ammattilainen.

Kamppailulajit, live poker ja muu urheilu voivat nopeasti viedä mennessään, kun lajin parissa viettäisi mielellään aikaa vaikka joka päivä. Toisinaan on hyvä kuitenkin pysähtyä miettimään, ovatko myös muut suoritusta tukevat elämän osa-alueet kunnossa.

Kamppailulajeja harrastettaessa on syytä myös muistaa, että venyttely on olennainen osa kokonaisvaltaista harjoitusta. Rankan harjoittelun jälkeen venyttely on välttämätöntä kehityksen kannalta. Tämä edesauttaa lihasten kehittymistä, palautumista sekä kehon joustavuutta.

Harjoittelusta on pidettävä toisinaan myös lepopäiviä, jotta lihakset saavat toisinaan myös levätä. Liian rankka ja jatkuva harjoittelu voi johtaa varsin ikäviin lopputuloksiin, kuten vaaralliseen ylikuntoon.

Ruokavalio keskeisessä roolissa

Monipuolinen ruokavalio on elämässä tärkeä asia, sillä ruoan avulla voidaan vaikuttaa moniin eri osa-alueisiin. Esimerkiksi jaksamiseen ja vireystilaan vaikuttaviin tekijöihin voidaan monesti vaikuttaa pelkällä ruokavaliolla.

Huippu-urheilijat, joiden suorituksista LV BET tarjoaa mahdollisuuden lyödä vetoa, pyrkivät usein syömään mahdollisimman luonnonmukaisesti ja monipuolisesti. Ruokavalion tulee sisältää lihaa, kalaa, kasviksia ja muita tärkeitä kehon rakennusaineita sopivassa suhteessa.

Nykypäivänä ruokavaliota voidaan täydentää erilaisilla lisäravinteilla, mutta nämä eivät itsessään riitä riittävän ruokavalion pohjaksi. Perinteinen ruoka ja puhtaat raaka-aineet ovat kaikista paras keino kestävän kehon ja lihaskunnon rakentamiseen.

Varsinaisen ruokavalion lisäksi myös nesteytys on todella tärkeää. Vettä olisi syytä juoda useampi litra päivässä, ja useimmat ihmiset juovat nestettä vain murto-osan tästä. Etenkin rankkojen urheilusuoritusten jälkeen nesteytys on palautumisen kannalta varsin tärkeää.

Rentoutumisen tärkeyttä ei pidä väheksyä

Raskaan harjoittelun vastapainoksi on syytä toisinaan ottaa myös rennosti. Rentoutuminen ei välttämättä tarkoita sohvalla makaamista, vaan myös luonnossa liikkuminen tai esimerkiksi musiikin kuuntelu voivat olla erinomaisia keinoja tyhjentää päätä ja lepuuttaa kehoa.

Tutkimusten mukaan luonnolla on ihmiseen rauhoittava vaikutus. Mikäli mahdollista on, olisi urheilusuoritusten välissä hyvä käydä ulkoilemassa esimerkiksi lenkkipoluilla tai pidemmillä vaelluksilla. Tämä on onneksi nykyisin mahdollista lähes joka kaupungissa.

Lepopäivät ovat tärkeitä sekä keholle että ajatuksille. Lepopäivien aikana lihakset saavat olla hetken rauhassa, ja suuri osa lihaksiston kehityksestä tapahtuukin nimenomaan lepopäivien aikana. Henkiselle jaksamiselle lepääminen on niin ikään tärkeää, minkä vuoksi tiukkojenkin harjoitusaikataulujen lomassa on syytä toisinaan viettää aikaa täysin muissa maailmoissa.

Rentoutuminen ja laiskottelu voi toisinaan tuntua pakolliselta pahalta, mutta kun itselleen antaa luvan nauttia vain olemisesta, voi tyhjäntoimittaminen olla varsin nautinnollista puuhaa.

Riittävä uni on välttämätöntä

Riittävä uni on tutkimusten mukaan ihmiselle täysin välttämätöntä. Pitkään jatkuneella univajeella voi olla todella ikäviä sekä kauaskantoisia vaikutuksia, joten tämän osa-alueen kanssa tulee olla tarkkana.

Unen tehtävänä on palauttaa elimistön voimatasapaino ja ladata akut tulevia koitoksia varten. Tutkimusten mukaan uni myös ehkäisee stressiä, ylläpitää vastustuskykyä sekä torjuu sairauksia, joten unella on kokonaisvaltainen vaikutus koko elimistöön.

Uni myös auttaa käsittelemään tunteita ja ylläpitää oppimisen edellytyksiä. Kamppailulajeissa kehittyäkseen unta on siis saatava riittävästi, jotta vastaanottokyky uuden oppimiseen pysyy riittävänä. Mikäli unta saa liian vähän, saattaa kehitys nopeasti pysähtyä.

Riittävä unen määrä on aina ihmiskohtaista. Yleinen suositus aikuisille on vähintään seitsemän tuntia yössä, mutta osa pärjää myös tätä vähäisemmällä unimäärällä. Unen tuntimäärää tärkeämpää on unen laatu, johon voidaan vaikuttaa esimerkiksi ruokavaliolla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.