Oman kehon kuunteleminen liikunnan ja pelaamisen valinnassa

Varsinkin iän myötä meille kaikille tulee yleensä osumia eri puolille kehoa. Sanotaan, että 35-vuotiaaksi asti voi tehdä mitä vain, ja kroppa kestää tai ainakin palautuu. Mutta sen jälkeen tilanne on toinen. Mitä vanhempia olemme, sitä varmemmin meillä on vammoja ja ongelmia kehossa, jotka vaikuttavat myös siihen, mitä voimme pelata ja mitä liikuntaa voimme harrastaa.

Joku ei pysty pyöräilemään lainkaan, toisen nilkat eivät kestä juoksemista ja joku on rikkonut välilevynsä puntteja nostelemalla. Jokaisen onkin kuunneltava omaa kehoa omien harrastusten valinnassa ja adrenaliinia voi saada kehoonsa myös muun, kuin liikunnan muodossa.

 

Pelaamisen ja liikunnan adrenaliinia

Moni pelaa erilaisia pelejä ja harrastaa liikuntaa, koska nauttii niiden tuomasta adrenaliinista. Jos et kuitenkaan voi harrastaa liikuntaa esimerkiksi iän tai vaivojen vuoksi, voit saada jännitystä mieleesi ja kehoosi myös muilla konsteilla. Esimerkiksi mobiilipelit, konsolipelit ja uhkapelit tarjoavat niin mukaansatempaavan maailman, että pulssi lähtee varmasti nousemaan.

Esimerkiksi kasinon.live on helpottanut turvallisen uhkapelaamisen aloittamista listaamalla kaikkia hyviä pelisivuston tunnusmerkistöjä. Näin pelaaja voi välttyä turhilta ongelmilta ja pelata turvallisesti. Vaikka pelaaminen mielletäänkin usein nuorten harrastuksena, voi netin uhkapelejä ja muita pelejä myös jopa vaarit ja muorit, joilla on myös eniten iän tuomia fyysisiä rajoitteita.

 

Kamppailulajeja erilaisille kehoille

Kamppailulajit ovat loistava tapa pysyä kunnossa, oppia itsepuolustusta ja kurinalaisuutta. On kuitenkin tärkeää samalla muistaa valita omaan kehoon sopiva kamppailulaji. Jos sinulla on esimerkiksi polvivaivoja, vältä kamppailulajeja, joissa potkitaan paljon, kuten karatea tai taekwondoa.

Oman kehon tunteminen ja huomioon ottaminen on muutenkin tärkeää kamppailulajeissa. Jos olet pitkä ja hoikka, sinun kannattaa ehkä välttää judon tai brasilialaisen ju-jutsun kaltaisia kamppailulajeja, joissa saatat olla epäedullisessa asemassa lyhyempiä ja painavampia vastustajia vastaan.

 

Uinti

Uintia mainostetaan usein yhtenä parhaista yleisharjoittelumuodoista, koska se on vähän kuormittavaa ja treenaa kaikkia tärkeimpiä lihasryhmiä.  On kuitenkin tärkeää ottaa huomioon myös oma keho, kun valitset uinnin liikuntamuodoksi. Jos sinulla on esimerkiksi niveltulehdus, kannattaa välttää uintia kylmässä vedessä, koska se voi pahentaa sairautta.

Jos sinulla taas on astma, kannattaa välttää kloorattuja altaita. Ja jos sinulla on sydänsairaus, kannattaa ehkä vältellä suurissa aalloissa uimista. Tässä juuri huomataan, miten tärkeää oman kehon kuunteleminen ja tunteminen on harrastusta valitessa.

 

Jooga

Joogaa suositellaan usein liikuntamuodoksi henkilöille, joilla on vammoja tai kroonisia kipuja, sillä se on vähän kuormittavaa ja sitä voidaan muokata yksilöllisiin tarpeisiin sopivaksi. On kuitenkin tärkeää valita joogatunti, joka sopii kuntotasoosi ja kokemukseesi.

Jos olet esimerkiksi aloittelija, sinun kannattaa etsiä kurssi, joka on tarkoitettu erityisesti aloittelijoille. Ja jos sinulla on vammoja tai kipuja, sinun kannattaa etsiä tunti, joka on suunniteltu henkilöille, joilla on vammoja tai kipuja. On myös tärkeää kuunnella kehoasi joogan aikana eikä painostaa itseäsi liikaa, edes ryhmän tai ohjaajan paineesta.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *