Oikealla ravitsemuksella voidaan parantaa urheilun hyötyjä

 

Jos olet aloittanut urheiluharrastuksen lähiaikoina, voit huomata jo kehossasi ja voimissasi muutoksia. Kaikenlaisen liikunnan ja mielekkään urheiluharrastuksen hyödyt hyvinvoinnissa ovat kiistattomat. Kun siihen yhdistetään vielä oikeanlainen ruoka, monipuolinen venyttely ja ravitsemus, sen hyödyt tulevat esille vielä paremmin.

Yleensä urheilupiireissä suositellaankin, että liikkumisesta tehtäisiin kokonaisvaltainen osa elämää. Se voi parhaassa tapauksessa ehkäistä tiettyjen merkittävien sairauksien synnyn, kuten diabeteksen ja sydän- ja verisuonisairauksien sekä parantaa mielenterveyttä, lievittää stressiä ja auttaa jaksamaan paremmin arjessa.

Urheiluharrastus voi kasvaa vielä omien harrastuskuvioiden ulkopuolelle ja se voi siirtyä viihteeseenkin. Esimerkiksi tällöin penkkiurheilu ja netissä tapahtuva vedonlyönti voivat ilmestyä elämään, joissa itse kerätty pelikokemus ja lajitietämys nousevat keskiöön.

Ravittu keho palautuu paremmin

Joskus urheillessa voi herätä väärä käsitys siitä, että oikeanlainen ravitseminen vaatisi tiettyjen lisäravinteiden ja vitamiinien syömistä. Se ei ole kuitenkaan tarpeellista, koska kaiken vaadittavan voi saada hyvälaatuisella perusruoalla ja oikeilla valinnoilla ruokakaupassa. Yhtä lailla urheillessa pitää ylläpitää säännöllistä ruokailurytmiä. Lisäksi sen perustana ovat kolme seuraavaa asiaa.

Riittävyys

Ruokaa tulee syödä riittävästi, että energiaa saadaan tarpeeksi verrattuna kulutukseen. Hyvin usein ruoan määrät jäävät liian vähäisiksi, jolloin palautuminen on huonoa ja lihakset eivät kehity tarpeeksi hyvin. Urheileva keho vaatii enemmän energiaa kuin aikaisemmin, jotta se voisi hoitaa liikunnasta aiheutuneet lihasvauriot ja kehittää lihas- ja kehomassaa.

Monipuolisuus

Syödyn ruoan tulee olla tarpeeksi monipuolista eli sisältää riittävä määrä proteiinia, hiilihydraatteja, rasvaa, kuituja ja vitamiineja sekä kivennäisaineita. Yhtä lailla nestetasapainosta täytyy pitää huolta. Hyvänä apuna tässä on lautasmalli, joka opastaa kuinka paljon lautaselta pitää löytyä proteiineja, hiilihydraatteja ja vitamiineja.

Laatu

Luonnollisesti terveellistä ruokailua ei pidä muodostaa epäterveellisistä valinnoista, kuten eineksista tai pikaruoasta. Vaikka nekin ovat sallittuja silloin tällöin, päivittäisen ruokailun tulisi perustua tuoreista raaka-aineista valmistettuun perusruokaan, jota voidaan tukea hedelmillä, vihanneksilla ja juomavalinnoilla. Vesi ja maito sopivat hyvin ruokajuomiksi.

 

Älä syö vatsaa täyteen ennen treeniä

Oikeanlaisen ruokailutiheyden suunnittelussa on hyvä olla joustava. Jos treenaat kerran päivässä, tällöin ei ole tietenkään hyvä syödä kokonaista ateriaa ennen harjoittelua, koska täydellä vatsalla liikkuminen ei tunnu hyvältä.

Pienten, palautumista tukevien aterioiden syöminen ennen ja jälkeen ei kuitenkaan ole pahaksi. Treenien jälkeen tulisi heti syödä proteiineja ja hiilihydraatteja, joka on paras tapa tukea kehon palautumista ja lihasmassan kehittymistä.

Nuku hyvin ja pidä huolta henkisestä hyvinvoinnista

Liikunnan hyödyt tulevat esiin myös silloin, kun pystytään nukkumaan kunnon 7-8 tunnin yöunet. Tällöin keho saa tarpeeksi lepoa, jotta se jaksaisi taas uusia liikuntaharjoituksia. Urheiluharrastus ei saisi kuitenkaan täyttää koko päivääsi, vaan nauti myös muusta itsellesi mielekkäästä tekemisestä, kuten kulttuurista, taiteesta, matkustelusta ja viihteestä. Hyvää tasapainoa elämään tuo myös liikunnan rinnalla jokin täysin toisenlainen harrastus, kuten pianon soitto.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *