Nikotiinipussit apuna tupakoinnin lopettamisessa – Urheilijan näkökulma

Urheilijan elämä on usein haastavaa niin henkisesti kuin fyysisestikin. Tämän vuoksi urheilijan on tärkeää panostaa hyvinvointiinsa monipuolisesti – tai vähintäänkin välttää niitä asioita, jotka varmasti huonontavat suorituskykyä. Varmasti jokainen meistä tietää, että tupakointi ei ainakaan tee hyvää urheilijan, kuten kamppailulajien harrastajan, kestävyydelle ja voimalle.

Lopettaminen tai vähentäminen ei kuitenkaan aina ole helppo asia, tai onnistu noin vain sormia napauttamalla. Perinteiselle tupakalle on kuitenkin olemassa vaihtoehtoja, jotka kannattaa testata tupakoinninlopettamisprosessiin ryhtyessäsi, tai sen aikana. Tässä artikkelissa käymme läpi nikotiinipussien ominaisuuksia ja sitä, kuinka nikotiinipussit auttavat urheilijaa vieroittautumaan tupakasta.

Tupakan vaikutukset urheilijan suorituskykyyn

Tupakointi tulee ensimmäisenä monen mieleen, kun paheet nousevat puheenaiheeksi. On täysin normaalia, että kun puhe on omista paheista, menee helposti lukkoon. Olet varmasti kuullut syyllistämistä, pelottelua ja motkotusta enemmän kuin tarpeeksi, eikä mikään näistä ole vielä tähän mennessä auttanut. Nyt tarkoituksena ei ole motkotus, vaan haluamme käydä läpi tupakoinnin vaikutuksia urheilijan suorituskykyyn, jotta voisit tehdä itse faktoihin perustuvan päätöksen siitä, mikä on sinulle tärkeää. Jokaisella meillä on erilainen elämäntilanne, ja tupakoinnin vähentäminen tai lopettaminen vaatii resursseja.

Tupakka vaikuttaa kehoon ja hyvinvointiin monella tapaa. Koukuttavan aineen, nikotiinin, lisäksi tupakka sisältää jopa tuhansia muita ainesosia. Iso osa haitoista syntyykin ihan muusta kuin itse nikotiinista. Erilaiset myrkylliset metalliyhdisteet, kuten arseeni, sekä muut myös hyönteismyrkkynä käytettävät kemikaalit, ovat osa tupakan reseptiä.

Palavan tupakan tuottama savu sisältää häkää, joka heikentää elimistön hapen kulkua. Häkä löytää veressä happea kuljettavan molekyylin, hemoglobiinin, ja sitoutuu siihen hapen paikalle. Tällä tavalla elimistö saa vähemmän happea ja sydän joutuu sykkimään nopeammin kuljettaakseen normaalin määrän happea ympäri elimistöä. Tupakan nikotiini supistaa verisuonia ja voimistaa ennestään edellä mainittua efektiä. Tämä vaikutus syntyy heti, kun tupakansavua hengittää, ja vuosien saatossa tupakan sisältämät aineet kertyvät keuhkoihin. Tämä taas johtaa liman kertymiseen ja tupakkayskään, sekä valitettavasti usein lopulta keuhtoahtaumataudin tai syövän kehittymiseen.

Keuhkosyövästä tupakoitsijat kuulevat varmasti tarpeekseen, ja etenkin nuorena moiset uhkakuvat tuntuvat helposti kaukaisilta. Tässä artikkelissa keskitymmekin siksi niihin osa-alueisiin, joihin voit helpommin samaistua, jotta voisit laajemmin ymmärtää tavan vaikutusta treeniisi ja elämääsi. Harjoitteluun tupakointi todella vaikuttaakin – etenkin lihasvoimaan ja hapenottokykyyn. Ikääntyvillä ihmisillä tupakointi lisää lihaskatoa, ja tupakoijilla on lisäksi keskimääräistä heikompi lihasvoima.

Hapenpuute vaatii enemmän puuskuttamista harjoittelijalta, ja huonontaa myös palautumista. Tupakoiminen vaikuttaa jopa luustoon. On siis useita syitä harkita tarkkaan tupakoinnin vaikutuksia ja vähentämistä urheilijana. Jos olet tupakoinut koko treeni- tai urheilu-urasi ajan, et vielä edes tiedä täyttä potentiaaliasi, jonka voisit saavuttaa ilman tupakoinnin tuomia negatiivisia sivuvaikutuksia.

Tupakkatuotteiden vaikutus treeniin ja muuhun suorituskykyyn

Moni urheilija päätyy käyttämään nuuskaa tai vape-tuotteita välttääkseen tupakan sivuvaikutuksia. Tupakansavun aiheuttamat haitat saavat monet kamppailulajiharrastajat vaihtamaan nuuskaan. Kerromme tässä artikkelissa perustietoa sekä tupakasta että nuuskasta, koska urheiluliittojen tekemien tutkimusten mukaan monilla urheilijoilla on paljon epätosia uskomuksia niiden vaikutuksista. Lue siis avoimin mielin, vaikka osa asiasta olisikin sinulle tuttua!

Nuuska on tupakkaa, sillä erotuksella että se sisältää myös noin 50% vettä. Tämä ei kuitenkaan tee siitä miedompaa – päinvastoin, nuuska saattaa sisältää tupakkaa monin verroin suuremmat pitoisuudet nikotiinia. Vaikka kaikki nikotiini ei imeydykään, keskimäärin nuuskaa käyttävä ihminen saa silti suuremman nikotiiniannoksen kuin tupakoiva ihminen. Tämä on huomattavissa muun muassa siitä, että veren nikotiinipitoisuus säilyy heillä korkeana tupakoivia ihmisiä pidempään. Nuuska asetetaan ylä-tai alahuulen alle, mistä nikotiini ja muut nuuskan sisältämät aineet imeytyvät verenkiertoon.

Nuuska sisältää nikotiinin lisäksi noin 2500 muuta kemikaalia. Suuri osa tupakan haitallisista kemikaaleista on peräisin suoraan tupakkakasvista. Tupakkamassan tarkat ainesosatiedot ovat nuuskan valmistajien salaisuus, mutta tiedämme ainakin, että se sisältää metalliyhdisteitä, happoja, kasvintorjunta-aineita, sekä monia muita myrkyllisiä ja syöpää aiheuttavia aineita.

Koska nuuskan käyttäjä ei hengitä savua, moni nuori uskoo sen olevan vähemmän haitallista kuin tupakanpoltto. Osa nuorista urheilijoista uskoo nuuskalla olevan jopa suorituskykyä parantavia ominaisuuksia. Monet myös käyttävät nuuskaa siksi, että tupakointi voi olla seuran toimesta kielletty. Nikotiini kuitenkin nostaa verenpainetta ja rasittaa sydäntä samalla tavalla, ja jopa enemmän kuin tupakka, pitkän vaikutusaikansa vuoksi. Se heikentää lihasten verenkiertoa, mikä alentaa suorituskykyä, sekä kasvattaa urheiluvammojen todennäköisyyttä.

Nikotiinia ei myöskään ole luokiteltu dopingaineeksi, eli sen käyttö ei paranna urheilijan suorituskykyä. Monien kamppailulajien harrastajien nuuskankäyttö perustuu riippuvuuden tuomiin kokemuksiin ja uskomuksiin, eikä varsinaisiin hyötyihin.

Tupakoinnin lopettaminen urheilijana

Jos tupakkatuotteiden, kuten tupakan ja nuuskan, käytön lopettaminen olisi vain yksi päätös, harvempi meistä tupakoisi. Lopettaminen aiheuttaa vieroitusoireita, jotka ajavat monet lopettajat aloittamaan tupakkatuotteiden käytön uudelleen, ja joskus jopa suuremmissa määrissä kuin aikaisemmin. Vieroitusoireet häiritsevät arkea ja voivat vaikuttaa esimerkiksi urheilijan suorituskykyyn niin, että lopettaminen tuntuu suuremmalta vaivalta, kuin tupakkatuotteiden sivuvaikutuksista kärsiminen.

Tupakan sisältämä nikotiini aiheuttaa kemiallista riippuvuutta. Pitkään tupakkatuotteita käyttävällä aivoihin muodostuu lisää nikotiinireseptoreita, ja kovempien vieroitusoireiden mahdollisuus voi kasvaa. Vieroitusoireina voi olla esimerkiksi päänsärkyä, levottomuutta, uniongelmia ja ärsytystä. Vieroitusoireet voivat olla hyvin voimakkaita ja haitata elämää voimakkaasti, minkä takia lopettamisen apuna kannattaa käyttää lopettamista helpottavia tuotteita.

Tupakan jättämisen jälkeen positiiviset vaikutukset voivat alkaa jopa nopeammin kuin vieroitusoireet. Veren häkäpitoisuus laskee normaalille tasolle jo päivissä, parantaen urheilijan hapenottokykyä. Sydän sykkii taas normaaliin tahtiin ja verenpaine alenee, keuhkojen puhdistuessa samalla. Parempi unenlaatu nostaa suorituskykyä ja helpottaa palautumista.

Moni tupakoitsija vaihtaa tupakan nuuskaan. Nuuska eliminoikin osan tupakan keuhkoille aiheutuvasta rasituksesta, eli savusta. Nuuska on kuitenkin tupakkaa, ja kaikki haitalliset, myrkylliset ja syöpää aiheuttavat aineet ovat edelleen ainesosalistalla. Tämän vuoksi tupakoitsijan kannattaa välttää nuuskaan siirtymistä, ja nuuskaavien kannattaa harkita siirtymistä muihin nikotiinituotteisiin, jotka ovat vähemmän haitallisia. Moni kamppailulajeja harrastava onkin kiinnostunut uudenlaisista, moderneista ja turvallisemmista nikotiinituotteista, jotka ovat tuoneet suuren avun monelle lopettamisesta ja vähentämisestä haaveilevalle urheilijalle.

Nikotiinipussit nikotiinikorvaushoitona

Nikotiinikorvaustuotteet, kuten tabletit, helpottavat vieroitusoireita. Ne eivät kuitenkaan poista psykologista vaikutusta, joka syntyy kun totuttu rutiini tai tapa keskeytyy. Monet nuuskankäyttäjät ovat kokeilleet nikotiininuuskaa tablettien sijasta, sillä sen käyttötapa muistuttaa enemmän totuttua. Nikotiininuuska on nikotiinikorvaushoitotuote, joka on suunniteltu helpottamaan vieroittautumista nikotiinista.

Uudenlainen nikotiinipussi ratkaisee useita nuuskaa käyttävien kokemia ongelmia. Nämä uudenlaiset nikotiininuuskat on suunniteltu muistuttamaan pakkaukseltaan ja ulkonältään perinteistä nuuskaa, mikä helpottaa vieroittautumista. Nikotiinipussit eivät sisällä lainkaan tupakkaa, vaan sisällysluettelossa on aineita, joita löytyy sinunkin ruokakaapistasi. Tämä on tärkeä asia, sillä syöpää aiheuttavat myrkylliset aineet jäävät tupakattomuuden myötä kokonaan pois.

Nikotiinipussit korvaavat siis tupakan esimerkiksi selluloosalla, makuaineilla – ja tottakai nikotiinilla. Nikotiinia pusseissa on huomattavasti nuuskaa vähemmän, mutta vaikutus on merkittävästi samankaltainen niin, että moni on vaihtanut kertalaakista nuuskan nikotiinipusseihin. Vaihtamalla pääsee eroon leijonanosasta haitallisia puolia, ilman vieroitusoireita, joten se voi onnistua hyvin kesken rankimmankin treenikauden.

Mistä nikotiinipusseja eli nikotiininuuskaa saa? Onko se laillista?

Suomessa myydään Zonnic -nimisiä nikotiinipusseja, jotka eivät muistuta ulkonäöltään tai pakkaukseltaan kovin paljon nuuskaa. Lisäksi tuotteessa on paljon saatavuusongelmia. Voit tilata kuitenkin nikotiininuuskaa netistä täysin laillisesti, sillä se ei virallisesti ole tupakkatuote, vaan nikotiinikorvaushoitotuote. Nikotiinikorvaushoitoa varten on laillista tilata 3 kuukauden käyttöä varten riittävä määrä tuotetta, joka sisältää enintään 4 mg nikotiinia.

Toisin sanoen, tuote on tilattava Suomen rajojen ulkopuolelta Euroopan talousalueelta, sillä Suomen sisällä tarkoitukseen on hyväksytty ainoastaan yksi tuote, jonka saatavuus on heikkoa. Luotettavan verkkokaupan valitseminen on tärkeää, jotta voit olla varma että tuotteessa on oikea määrä nikotiinia, ja kyseessä on aito ja luotettava tuote. Yli 4 mg annoksia ei ole laillista tilata Suomeen, sillä ne luokitellaan reseptilääkkeeksi. Netistä voit löytää useita luotettavia verkkokauppoja, joiden kautta voit tilata nikotiinipussit kotiin Suomeksi.

Useimmiten kysytyt kysymykset

Ovatko nikotiinipussit turvallisia käyttää?

Nikotiinipussit ovat täysin tupakaton vaihtoehto tupakalle ja nuuskalle. Ne eivät siis sisällä lainkaan tupakka-ainesta, tai sen sisältämiä myrkkyjä. Nikotiinipussi on nikotiinikorvaustuote, joka sisältää vain nikotiinia ja makuaineita, sekä joitakin muita pussia täyttäviä aineita, kuten selluloosaa. Nikotiinipussin käyttö on siis turvallista samalla tavalla kuin esimerkiksi nikotiinitablettien käyttö, mutta samalla käyttöön pätevät samat lait ja ohjeet.

Paljonko nikotiinia nikotiinipussit sisältävät?

Nikotiinipussit sisältävät 4mg nikotiinia, mikä on jopa yli 4 kertaa pienempi määrä nikotiinia kuin nuuskassa!

Sopiiko nikotiinipussit urheilijoille?

Nikotiinipussien käyttö voi aiheuttaa samoja sivuvaikutuksia, kuin minkä tahansa muunkin nikotiinikorvaushoidon käyttö. Itse tuotetta ei voi havaita huulen alla. Ethän kuitenkaan käytä pusseja hammassuojien alla.

Voiko nikotiinipusseja tilata laillisesti Suomeen?

Kyllä. Enintään 4 mg nikotiinia sisältävät nikotiinipussit voi tilata Suomeen ETA-alueelta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *