Näin kamppailulajien harrastaminen voi vahvistaa mielenterveyttäsi

 

 

 


Miten kamppailulajit voivat vahvistaa mielenterveyttäsi


Kamppailulajien harrastamisella on myönteinen vaikutus mielenterveyteen ja henkiseen hyvinvointiin. Monet kamppailulajien harrastajat kertovat, miten heidän elämänlaatunsa on parantunut uuden kamppailu- tai itsepuolustusharrastuksen aloittamisen seurauksena. Kamppailulajeja on monia erilaisia, mutta niillä on myös paljon yhteistä.

Varsinkin uudet harrastajat joutuvat keskittymään erityisen tarkasti uusien taitojen, liikeratojen ja käsitteiden oppimiseen. Kamppailulajien harrastaminen voikin olla erityisen hyödyllistä ihmisille, jotka kärsivät keskittymisvaikeuksista, tai joiden elämäntyyli kaipaa rakennetta.

Kamppailulajit ovat usein myös erittäin fyysisesti vaativaa toimintaa. On yleisessä tiedossa, että masennuksesta kärsivät ihmiset hyötyvät liikunnan tuomista eduista. Vaativa fyysinen rasitus ja kuntoilu vapauttavat elimistöön endorfiineja, jotka puolestaan ylläpitävät hyvänolontunnetta ja vahvistavat ihmisen mielenterveyttä.

Jatkuvan kuntoilun aikaansaamaa kunnon kohoaminen ja ulkomuodon koheneminen voivat parantaa huonoa itsetuntoa ja itseluottamusta. Kamppailulajien harrastaminen vaatii myös ryhmässä toimimista ja uusien ihmissuhteiden luomista, mikä voi helpottaa yksinäisyydestä ja masennuksesta kärsivien elämää.


Mitä kamppailulajit ovat?


Usein kamppailulajilla tarkoitetaan urheilua, jossa kaksi ottelijaa ottaa toisistaan mittaa erilaisin iskuin, potkuin, heitoin tai lukko-ottein. Jotkin lajit ovat näyttäviä ja teknisiä, ja toiset lajit keskittyvät vaikkapa mattopainiin, ja vaativat kestävyyttä ja sitkeyttä. Kamppailulajeja on maailmassa valtava määrä, ja melkein joka maassa on omansa. Eri lajien harrastajia löytyy melkein kaikkialta, riippumatta siitä, mistä laji on alunperin kotoisin.
Kamppailulaji määritellään usein niin, että sen harrastajilla on tarkoituksena itsensä kehittäminen niin henkisesti kuin fyysisestikin. Moni kamppailulaji on myös kilpaurheilua, kuten esimerkiksi taekwondo, thainyrkkeily tai vaikkapa judo. Kaikki kamppailulajien harrastajat eivät suinkaan pyri kilpailemaan valitsemassaan lajissa, vaikka se yleistä onkin. Monelle tärkeintä on kehon ja mielen yhteistoiminta ja hallinta, henkisen tasapainon saavuttaminen, yhteisöllisyyden kokeminen ja itsensä kehittäminen.

Kamppailulajit eroavatkin tässä itsepuolustuslajeista, joiden oppimisen taustalla on toive siitä, ettei opittuja taitoja joutuisi koskaan käyttämään, sillä niiden tarkoitus on itsensä suojeleminen, ei kuntoilu tai kilpaileminen.


Erilaisia kamppailulajeja

 

 • Karate
 • Judo
 • Taekwondo
 • Thainyrkkeily
 • Potkunyrkkeily
 • Sambo
 • Brasilialainen jujutsu
 • Vapaaottelu
 • Capoeira
 • Kendo
 • Hapkido


Kamppailulajeja on paljon erilaisia, ja ne voidaan jaotella erilaisiin ryhmiin tekniikan ja perusperiaatteen avulla. Monet lajit, kuten karate, perustuvat iskuihin ja potkuihin pystyasennossa. Monet näistä lajeista – kuten brasilialainen capoeira tai vaikka hyvin tunnettu kung fu – ovat näyttäviä, jopa akrobaattisen näköisiä lajeja, mutta vaativat vuosien harjoittelun.

Jos pystytaistelu ei kuulosta houkuttelevalta, on olemassa paljon lajeja, jotka perustuvat matossa painimiseen ja erilaisten vartalo- ja nivellukkojen käyttöön. Jujutsu, sumo ja kreikkalais-roomalainen paini kuuluvat tähän luokkaan. On olemassa myös heittoihin ja vastustajan kaatamiseen perustuvia tyylejä. Näitä lajeja ovat mm. judo, aikido ja hapkido.

Ehkä parhaiten tunnettu tyyli on judo, joka on myös olympialaji ja yksi maailman suosituimmista kamppailulajeista. Jotkut lajit perustuvat taisteluaseiden käyttöön. Näissä lajeissa, kuten kendossa tai Goju-ruy -karatessa harjoitellaan puisen aseen avulla. Joissakin lajeissa asetta käytetään muiden tekniikoiden ohella, kun taas toiset lajit keskittyvät vain asetekniikoihin.


Kamppailulajien hyödyt

 

 • Parempi kunto
 • Unenlaatu paranee
 • Itsetuntosi paranee
 • Saat uusia ystäviä
 • Keskittymiskykysi paranee


Kamppailulajien harrastamisella on paljon myönteisiä vaikutuksia mielenterveyteen ja elämänlaatuun. Kamppaileminen on fyysistä toimintaa. Harjoitellessa syke kohoaa, ja lajin harrastaja joutuu usein käyttämään koko vartalon lihaksia. Liikkuvuus, lihaskunto ja hapenottokyky paranevat harrastuksen edetessä. Lisääntynyt liikunta parantaa myös unenlaatua. Säännöllinen liikunta laukaisee stressiä, purkaa paineita ja auttaa nukkumaan öisin paremmin. Uusien taitojen oppiminen ja kunnon koheneminen voi myös auttaa parantamaan heikkoa itsetuntoa.

Monet heikosta itsetunnosta kärsivät löytävät kamppailulajeista itseluottamuksen lähteen, joka auttaa pärjäämään haastavissa ja uusissa tilanteissa myös tatamin tai kehän ulkopuolella. Monesti kamppailulajien harrastaminen vaatii ainakin harjoituskumppania, mutta useimmiten kamppailulajeja harrastetaan lajille omistautuneessa seurassa. Taitojen lisääntyessä ja harjoitusmäärien kasvaessa harjoittelukumppaneista voi muodostua kestäviä ja pitkäaikaisia ystävyyksiä. Kamppailulajien harrastaminen vaatii usein myös vaativien tekniikoiden, liikesarjojen ja käsitteiden opettelemista.

Monet kiireistä elämää elävät tai keskittymisvaikeuksista kärsivät ovat löytäneet avun tiukkaa keskittymistä vaativista kamppailulajeista. Keskittyminen on ulkoisten häiriötekijöiden pois sulkemista, ja tämä on kamppailulajeille ominaista.


Kamppailulajit ja mielenterveys


Moni ajattelee, että mielenterveyden vaaliminen vaatii rauhoittumista, meditoimista tai mindfullnessia. Harva kuitenkaan ajattelee, että kamppailulajien harrastamisella ja mielenterveyden parantamisella voisi olla yhteys. Kamppaileminen, oman kehon fyysinen hallinta ja itsepuolustustekniikoiden oppiminen voi vapauttaa ihmisen fyysisen väkivallan pelosta. Pelon katoaminen ilman muuta parantaa mielenterveyttä, ja edistää ihmisen henkistä hyvinvointia.

Kamppailulajien harrastaminen vaatii ulkoisen kontrollin lisäksi sisäistä kontrollia. Kamppaileminen kehittää keskittymiskykyä, lievittää stressiä ja vapauttaa kehoon hyvää oloa tuottavia hormoneja kuten endorfiineja. Hyvänolontunteen lisääminen ehkäisee ja helpottaa masennuksen oireita.

Masentuneen voi olla vaikeaa ”saada itsensä” liikkeelle, mistä syystä kamppailulajien yhteisöllisyys on loistava tapa kerätä motivaatiota ja pitää huolta itsestään. Yhteisöllisyys ja ryhmään kuulumisen tunne ovat myös tärkeitä tekijöitä mielenterveyden kannalta. Kaikki nämä tekijät yhdessä: keskittymisen tarve, sisäisen äänen kuuntele, kehon liikuttaminen ja endorfiinien vapautuminen sekä kontakti muihin ihmisiin vaikuttavat myönteisesti ihmisen mielenterveyteen ja henkiseen hyvinvointiin.


Miksi kannattaa harrastaa kamppailulajeja


Syitä kamppailulajien harrastamisen aloittamiseen on monia. Ensinnäkin, kamppailulajien harrastamisen on todettu olevan hyväksi ihmisen kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille. Se parantaa henkistä tasapainoa, keskittymiskykyä, fyysistä kuntoa, sosiaalista elämää ja antaa onnistumisen tunteita.

Kamppailulajien harrastaminen on myös edullista. Useimmat lajit eivät vaadi suuria panostuksia, vaan alkuun pääsee pienellä rahalla. Säästää voi ostamalla käytettyjä varusteita, tai aloittaa harrastamisen tavallisilla urheiluvaatteilla. Hyvää kamppailulajeissa on myös se, että harrastamaan pääsee useimmilla paikkakunnilla, ja lajivalikoima on suuri. Jos karate ei ole sinun juttusi, kenties thainyrkkeily on sinua varten. Itse asiassa, voit kokeilla useita erilaisia lajeja, harrastaa useampaa samanaikaisesti ja yhdistellä oppimaasi. Kamppailulajeja voi harrastaa ihan vain omaksi ilokseen, mutta jos kunnianhimo kasvaa, monet kamppailulajit tarjoavat mahdollisuuden kilpailemiseen.

Erilaisia sarjoja on kaikenikäisille ja -tasoisille, joten kokemus tai ikä ei ole este. Myös riittävä lepo urheiluharrastuksesta on tärkeää. Lepoaikana voi esimerkiksi pelata erilaisia pelejä. Kasinot ilman rekisteröitymistä tarjoavat loistavaa viihdettä vapaa-ajalla.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *