Näillä vinkeillä selätät keskittymisvaikeudet kamppailulajeissa

Kyky keskittyä on kullanarvoinen taito niin kamppailulajeissa kuin elämässä yleensäkin. Jonkin tehtävän suorittaminen keskittyneenä takaa tehokkuuden ja paremman lopputuloksen, kun taas vastaavasti ajatusten harhaillessa kaikki tuntuu vaikeammalta.

Usein jotain kamppailulajia ryhdytään harrastamaan sen tarjoamien hyötyjen vuoksi. Oli kyseessä sitten karate, taekwondo, aikido, brasilialainen jujitsu tai muu laji, kehittää niiden harrastaminen sekä fyysistä että henkistä puolta. Jo melko lyhyen harrastamisen jälkeen voi huomata keskittymiskyvyn paranevan, josta on suunnattomasti hyötyä myös arjessa. 

Keskittynyt mieletila parantaa oppimiskykyä

Monet meistä elävät nykyään äärettömän hektistä ja nopeatempoista elämää. Päivittäisessä elämässämme tapahtuu niin valtavasti asioita, ettemme välttämättä ehdi hengähtämään missään vaiheessa. Vaikka kamppailulajit parantavat todistetusti keskittymiskykyä, voi oikeanlaiseen mielentilaan virittäytyminen treeneissä tuottaa hankaluuksia ajatusten pyöriessä päässä. 

Keskittyneessä mielentilassa kamppailulajissa kehittyy selkeästi nopeammin ja lyhyemmässä ajassa. Joidenkin kohdalla keskittymiskyky kehittyy kuin luonnostaan kamppailulajia harjoittelemalla. Toisten on puolestaan aktiivisesti työstettävä tätä taitoa kehittyäkseen. Tässä artikkelissa jaamme muutaman vinkin, joiden avulla treeneissä ja elämän eri tilanteissa yleisesti keskittyminen on helpompaa. Niiden myötä uusien harjoitusten omaksuminen ja vartalon koordinointi käy vaivattomammin.

Vältä turhaa stressiä

Joillain on taipumusta keskittyä niin kovasti keskittymiseen, että lopulta he muuttuvat entistäkin kireämmiksi. Jos jokin asia ei suju heti ensimmäisellä kerralla odotetun mukaisesti, voi se turhauttaa tai aiheuttaa ylimääräistä stressiä, joka puolestaan heikentää keskittymistä ja oppimiskykyä. Kannattaa muistaa, että treeneissä on loppujen lopuksi kyse rennosta hauskanpidosta. Liiallinen tuloksiin keskittyminen vie pois ilon mukavasta harrastuksesta. 

Stressiä voi purkaa monellakin tapaa. Jotkut saavat avun meditoinnista ja toiset vaikkapa maalaamisesta. Viime aikoina myös kehonsisäisiin mekanismeihin vaikuttavan CBD-öljyn eli kannabidioliöljyn monipuoliset hyödyt ovat olleet paljon esillä. CBD:n on havaittu tehostavan entsyymien ja endokannabinoidien tuotantoa, edistävän ruuansulatusta, suojaavan ikääntymisen merkkejä vastaan sekä lievittävän jännitystä.

Keskity kehonhallintaan

Jotkut kamppailulajit rasittavat kroppaa enemmän kuin toiset. Heitot ja tatamilta takaisin jaloille nouseminen vaativat energiaa ja keskittymistä. Mikäli treeneissä on tiedossa tavallista raskaampia harjoituksia, on niihin hyvä valmistautua henkisesti jo etukäteen lepäämällä riittävästi. Vastaavasti omaa kehoa on syytä kuunnella koko treenisession ajan — mikäli jokin tuntuu epämiellyttävältä tai olo tuntuu ylirasittuneelta, on tauon pitäminen paikallaan vahingoilta välttymiseksi. Liiallinen ponnistelu johtaa repäiseviin liikkeisiin, jotka voivat olla vaaraksi sekä itselle että harjoittelukumppanille.

Mindfulness-harjoitteet

Läsnäolo joka hetkessä eli niin kutsuttu mindfulness on ollut viime vuosina paljon pinnalla. Kyse on yksinkertaisesti keskittymisestä päivän aikana tehtäviin askareisiin sen sijaan, että samalla tekisi jotain muuta kuten vaikkapa näpyttelisi kännykällä tai katsoisi televisiota. Mindfulnessia voi harjoittaa milloin tahansa. Syödessä voi nauttia ruuan mausta ja rakenteesta sekä sen väreistä. Ulkona kävellessä voi keskittyä täysillä siihen hetkeen, ihastella luonnon upeita yksityiskohtia sekä kuunnella linnunlaulua ja muita korviin kantautuvia ääniä. Kun mindfulness tulee tavaksi, on yleinen mieliala seesteisempi ja myös treenit voi aloittaa tyynellä mielellä.

Kirjaa ylös oppimasi

Läsnäolo joka hetkessä sekä meditointi auttavat rauhoittamaan mieltä, mutta toisinaan myös ajatusten tai opittujen asioiden kirjaaminen ylös auttaa jäsentämään ajatuksia. Oppimistyylejä on erilaisia, mutta muistiinpanojen tekeminen on erityisen hyödyllistä analyyttisyyteen taipuville henkilöille.

Kamppailulajeja harrastavat opettelevat uusia asioita aina silloin tällöin — aloittelijat enemmän ja kokeneemmat jo vähemmän. Toisinaan treenin jälkeen suoritettujen harjoitteiden kirjaaminen ylös kuvauksineen voi auttaa painamaan opitut asiat mieleen seuraavia treenejä varten. Mikäli visuaalinen oppiminen tuntuu omalla kohdalla luontevammalta ratkaisulta, voi opittuja asioita kerrata vaikkapa YouTubesta löytyvien videoiden avulla.

Poista häiriötekijät

Dojolla harjoitteluympäristön tulee olla rauhallinen, jotta treenit sujuisivat mahdollisimman sujuvasti ilman häiriötekijöitä. Puhelimen ja muiden elektronisten laitteiden käyttö on harvalla dojolla sallittua. Lisäksi monet ohjaajat toivovat, että oppilaat eivät rupattelisi liiaksi keskenään treenien aikana. Treenin aikana tulee keskittyä olennaiseen ja vasta sen päätyttyä on sopiva hetki vaihtaa treenikavereiden kanssa kuulumisia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *