Monien kamppailulajien juuret löytyvät Aasiasta


Aasia on lukemattomien kamppailulajien koti, sillä maanosasta on lähtöisin valtaosa nykyään tunnetuista lajeista. Myöhemmin kaikkialle maailmaan levinneissä kamppailulajeissa on edelleen vahvasti läsnä niiden alkuperästä kertovaa itämaista henkeä ja lajin perinteeseen liittyviä oppeja.

Wushu-lajit ovat lähtöisin Kiinasta

Wushu on yleisnimitys Kiinasta kotoisin oleville kamppailulajeille ja -taidoille. Suomeksi käännettynä wushu tarkoittaakin juuri sota- tai kamppailutaitoa. Nimitys toimii kattoterminä muun muassa kung-fulle, taijille sekä qigongille, jotka ovat kaikki myös meillä Suomessa tunnettuja ja laajalti harrastettuja lajeja.

Japanilaiset budolajit ovat suosittuja kaikkialla maailmassa

Samaan tapaan kuin kiinalaisia kamppailutaitoja kutsutaan nimellä wushu, tunnetaan Japanista lähtöisin olevat itsepuolustus- ja taistelutaidot nimellä budō. Sana rakentuu japaninkielisistä sanoista bu, joka tarkoittaa sotaa tai soturia ja dō, joka tarkoittaa tietä. Suoraan käännettynä nimitys merkitsee siis soturin tietä. Tunnettuja budolajeja ovat muun muassa judo, karate, aikido ja jujutsu.

Thaimaa on muay boran -lajien kotimaa

Muay boran merkitsee perinteistä thai-taistelutaitoa ja toimii kattoterminä kaikille vanhoille Thaimaasta lähtöisin oleville kamppailulajeille ja -taidoille. Myös kansainvälisesti tunnetulla ja Thaimaan kansallisurheilulajiksi nousseella thainyrkkeilyllä on juurensa juuri näissä muinaisissa lajeissa.

Taekwondo ja hapkido ovat korealaisia lajeja

Taekwondon nimi kääntyy suomeksi ”jalan ja käden tieksi”. Kyseessä on 1950-luvulla alkunsa saanut korealainen kamppailulaji, jonka taustalta kuitenkin löytyy vuosisatojen mittainen kamppailutaitoperinne Koreassa sekä sen naapurimaissa Kiinassa ja Japanissa. Samantyyppinen historia on taustallaan myös toisella korealaisella kamppailulajilla hapkidolla, joka yhdistää aikidosta, kung-fusta ja judosta tutut pehmeät tyylit aggressiivisiin korealaisiin potkutekniikoihin.

Itämainen kulttuuri vie mennessään

Itä-Aasia on yleisen käsityksen mukaan kamppailulajien synnyinseutua, mikä on saanut monet lajeja harrastamaan lähteneet kiinnostumaan suuresti siellä sijaitsevista maista ja niiden ainutlaatuisista kulttuureista.

Kaukomaiden ihmeistä nauttiakseen ei onneksi välttämättä tarvitse ostaa kalliita lentolippuja, sillä itämainen tunnelma on vahvasti läsnä esimerkiksi monissa elokuvissa, taideteoksissa ja jopa peleissä suominetticasino.info. Intohimoinen aasialaisten kamppailulajien harrastaja saa näistä varmasti paljon irti.

Lajin historiaa tutkiessa moni kiinnostuu myös siihen kiinteästi liittyvästä kielestä ja esimerkiksi japanin, kiinan tai korean kielen opinnot voivatkin alkaa houkutella. Näitä kieliä voi hyvin opetella kielikurssin turvin tai omin päin internetin avulla. Tähän kaikkeen, kun yhdistää vielä paikallisten herkkujen nauttimisen, on tunnelma kuin suoraan mahtavimpien kamppailulajien synnyinmailta.

1 vastaus "Monien kamppailulajien juuret löytyvät Aasiasta"

  1. Kirjoitettu: Tiuku Hyvönen Lähetetty: 28.1.2019

    tyttäreni Tiuku haluaisi tulla oppitunneillesi kokeilemaan. tulemme ensi Tiistaina käymään. i´m from Finland. Thank you

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *