MMA 2021

Vapaaottelu, eli mixed martial arts, on yksi suosituimmista kamppailulajeista nykyisin ja sen nousu suosion huipulle on ollut hurjaa. Omana lajinaan kyseessä on varsin tuore laji, mutta periaatteessa laji on ollut olemassa jo pitkään. Se nimittäin yhdistelee nimensä mukaisesti muita lajeja ja siinä muiden kamppailulajien keinot ovat sallittuja. Tämä onkin osa lajin viehätystä, sillä vapaaottelussa voi pärjätä täysin eri tyylillä. Toinen voi olla erinomainen pystyottelija potkuineen ja toinen loistava painija, joka mattotilanteessa niskan päälle päästessään saa kenet tahansa laitettua luovuttamaan. Vuosien saatossa vapaaottelussakin tosin täysin yhden taidon taitajat ovat karsiutuneet pois monipuolisempien ottelijoiden tieltä. MMA on suosittu kohde myös muussa mediassa ja aiheesta on tehty elokuvia, tv-sarjoja, konsolipelejä ja myös video slots -bisnes on alkanut herätä aiheen suhteen.

Vuoden 2021 suuret ottelut UFC:ssä

UFC, eli Ultimate Fighting Championship, on tunnetusti maailman suurin ja merkittävin vapaaotteluorganisaatio. Myös vuonna 2021 UFC:ssä otellaan useita otteluita mestaruuksista. Raskaan sarjan mestaruudesta oteltiin maaliskuussa, kun hallitseva mestari Yhdysvaltain Stipe Miocic kohtasi Kamerunin Francis Ngannoun. Ottelijat olivat kohdanneet myös kerran aiemmin, vuonna 2018, jolloin Miocic voitti tuomareiden pisteiden perusteella. Tällä kertaa ei kuitenkaan pisteiden jakoon asti täytynyt mennä, sillä haastaja Francis Ngannou nujersi mestarin tyrmäyksellä nyrkin iskuin ja nousi vuorostaan itse maailmanmestariksi.

Toinen suuri ottelu oteltiin heti huhtikuussa, kun välisarjan mestaruusottelussa kohtasivat hallitseva mestari, Nigerian Kamaru Usman sekä Yhdysvaltain Jorge Masvidal. Myös tämä parivaljakko oli kohdannut aikaisemminkin, sillä edellisen vuoden heinäkuussa Usman oli voittanut ottelun kaikin tuomariäänin. Tällä kertaa Usman ei päästänyt ottelua pisteiden jakoon, vaan tyrmäsi Masvidalin nyrkin iskuin toisessa erässä.

Samassa tapahtumassa oteltiin myös naisten jännittävä kärpässarjan mestaruusottelu Ukrainan Valentina Shevchenkon ja entisen alemman painoluokan mestarin, Brasilian Jessica Andraden välillä. Tämän ottelun voitti hallitseva mestari Shevchenko toisen erän tyrmäyksellä kyynärpääiskuin.

Toukokuussa oteltiin kevytsarjan mestaruudesta. Sarjan ehdoton kuningas Khabib Nurmagomedov oli lopettanut uransa voittamattomana, joten mestaruus oli vapaa. Vapaasta mestaruudesta ottelivat Brasilian Charles Oliveira ja Yhdysvaltain Michael Chandler, joka oli urallaan voittanut kolme kertaa kilpailevan MMA-sarjan, Bellatorin, kevytsarjan mestaruuden. Tämän odotetun ottelun voittajaksi ylsi heti toisen erän alussa Oliveira, joka tyrmäsi Chandlerin nyrkin iskuin.

Tulevat ottelut 

Vuosi tuo vielä lisää mestaruusotteluita UFC:ssä. Kesäkuussa on luvassa kärpässarjan mestaruusottelu, jossa Brasilian Deiveison Figueireido puolustaa mestaruuttaan Meksikon Brandon Morenoa vastaan ja samassa tapahtumassa myös Uuden-Seelannin Israel Adesanya puolustaa keskisarjan mestaruuttaan Italian Marvin Vettoria vastaan.

Elokuussa otellaan naisten kääpiösarjan mestaruudesta mestari Amanda Nunesin kohdatessa haastajansa Julianna Penan ja syyskuussa kevyen raskaansarjan mestari, Puolan Jan Blachowitz, puolustaa titteliään Brasilian Glover Teixeiran haastaessa. Ja nämä ovat vain tätä kirjoittaessa julkaistuja mestaruusotteluita. Loppuvuodesta vyö on pelissä varmasti vielä useampaan otteeseen. MMA-vuosi 2021 on erittäin jännittävä.

Bellator

Yhdysvaltain toiseksi suurin vapaaottelupromootio Bellator palasi ruutuihin huhtikuussa 2021 ja heti ryminällä. Ensimmäisessä tapahtumassa oteltiin höyhensarjan mestaruudesta ja vastakkain olivat hallitseva mestari Patricio Freire ja haastaja Emmanuel Sanchez. Miehet olivat kohdanneet myös kolme vuotta aikaisemmin, kun Freire oli parempi tuomaripistein. Tällä kertaa hän ei kuitenkaan jättänyt mitään sattuman varaan vaan pakotti Sanchezin luovuttamaan heti ensimmäisessä erässä.

Kevyessä raskaassa sarjassa puolestaan Venäjän Vadim Nemkov puolusti menestyksellä kevyen raskaansarjan titteliään Phil Davisia vastaan tuomaripisteiden perusteella ja kääpiösarjassa Sergio Pettis riisti mestaruuden Juan Archuletalta niin ikään tuomaripistein.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *