Minkälaisia uravaihtoehtoja on ammattilaisurheilijoille eläkkeelle jäämisen jälkeen?

Urheileminen on monille tärkeä osa elämää. Toisille enemmän kuin toisille. Joillekin siitä tulee jopa elämänmittainen ammatti. Ammattiurheilijan elämä ei ole helppoa ja siihen kuuluu paljon kovaa treenaamista, syömisen tarkkailua, vammoja ja paranemista. Urheileminen on kovaa keholle ja monet ammattiurheilijat jäävätkin eläkkeelle verrattain nuorena. Esimerkiksi monet olympiamitalistit eläköityvät jo kolme- tai nelikymppisinä voitettuaan urallaan tarpeeksi monta mitalia.

Kun ihmisistä tulee vanhempia, keho ei kestä enää kovaa treeniä. Monet urheilijat vammautuvat uransa aikana sen verran, ettei treenaamisesta enää tule mitään ja ura on sitten siinä. Onneksi ammattiurheilijoille on kuitenkin olemassa monia eri vaihtoehtoja.

Minkälaisen uran eläköitynyt urheilija voi aloittaa?

Onneksi eläkkeelle jääneillä urheilijoilla on nykyään paljon erilaisia vaihtoehtoja uran jatkamiselle. Etenkin digitaalinen aika on mahdollistanut yhä useampia vaihtoehtoja.

Valmentaja

Monista entisistä ammattiurheilijoista tulee valmentajia. Heillä on vuosien kokemus valmennettavana olemisesta, kilpailuista, menestyksestä ja häviöistä. Niinpä on vain luonnollista, että heidän eläköityessään he siirtyvät valmentamaan seuraavaa sukupolvea. Valmentajana oleminen on hauskaa ja motivoivaa puuhaa ja näin urheilijat pääsevät antamaan jotain oppimastaan takaisin seuraaville mitalisteille.

Vedonlyöjä

Joissakin urheilulajeissa vedonlyönti voi tuoda oikein hyvin tuloja, jos itse on fiksu ja näppärä. Esimerkiksi entisillä jalkapalloilijoilla ja koripalloilijoilla saattaa olla hyvä käsitys siitä, kuinka eri joukkueet pärjäävät. Tämä voi antaa hyvän edun vedonlyönnille ja joistakin hyvin taitavista panostajista voi tulla kokopäiväisiä vedonlyöjiä.

Tämä ei kuitenkaan ole ihan kaikille sopiva työ. Jos kuitenkin luulet, että se on sinulle sopiva työ, niin esimerkiksi Unibet voi olla hyvä paikka aloittaa.

Manageri

Monilla urheilijoilla on oma manageri, joka hoitaa esimerkiksi sopimusten neuvottelun, PR tilaisuuksien järjestämisen ja haastattelut. Entiset urheilijat tuntevat tämän maailman ylösalaisin, joten he voivat toimia managereina erittäin menestyksekkäästi. Heillä on kontakteja ja he tietävät, miltä hyvän sopimuksen tulee näyttää.

Managerit saavat palkkansa yleensä joko prosenttina neuvottelemistaan sponsorisopimuksista tai kiinteänä summana kuukausittain riippuen siitä, minkälaisia tehtäviä he hoitavat.

Public Relations

PR -ala on jatkuvasti kasvava ja mahdollisuuksia on yhä enemmän. Sosiaalisesta mediasta on tullut suuri osa ihan jokaisen päivää ja monet urheilijat menestyvät juuri sosiaalisen median avulla. Sosiaalisen median kanavat antavat esimerkiksi tilaa sponsoroinnille, mikä on urheilijoille hyvin tärkeää.

Entiset ammattilaiset tuntevat tämänkin alan hyvin, sillä he ovat takuulla elämänsä aikana olleet yhdessä jos toisessakin haastattelussa mukana. Niinpä PR alalle alkaminen on sujuva siirtyminen.

Sijoittaja

Monesti urheilijat ovat tienanneet uransa aikana hyvin paljon rahaa. Kun ura on ohi, fiksut ammattilaiset laittavat rahansa tekemään töitä puolestaan. Näin heidän ei tarvitse tehdä päivittäisiä töitä, vaan heidän sijoituksensa tuottavat heille rahaa päivästä toiseen. Sijoittaminen ei tosin ole ihan jokaiselle sopiva ala, joten tätä kannattaa miettiä tarkasti.

Yhteenveto

Ammattiurheilijan elämä on kovaa, eikä se sovi kaikille. Urheilijat joutuvat treenaamaan kovasti joka päivä, tarkkailemaan syömistään ja hoitamaan omia vammojaan. Joskus vammoista tulee jopa niin pahoja, että ne saattavat pakottaa urheilijan eläköitymään aikaisin. Muutenkin urheilijan ura tuppaa olemaan suhteellisen lyhyt.

Kun urheilijat jäävät eläkkeelle, heillä on monia mahdollisuuksia aloittaa uusi ura. Esimerkiksi valmentaminen, vedonlyönti, managerina toimiminen ja PR-firman aloittaminen ovat hyvin luonnollisia tapoja siirtyä erilaiseen ammattiin.

Urheilijoiden ura voi olla hyvin mielenkiintoinen, jännittävä ja pitkä. Vaikka oman urheilu-uran jättäminen sikseen voi olla ikävää, onneksi on olemassa monia ammatteja, joiden avulla voit silti olla kytköksissä intohimoosi.

Vastaa