Miksi nyrkkeily on maailman suosituin kamppailulaji?

Kaksi ottelijaa, topatut hanskat, hammassuojat ja sitten menoksi. Nyrkkeily on ollut suosittua jo muinaisista ajoista lähtien, sillä ensimmäisistä hanskat käsissä otelluista nyrkkeilyotteluista on todisteita jo yli 3500 vuoden takaa minolaisesta kulttuurista ja ylipäätään nyrkein otellusta ottelusta jopa yli 5000 vuoden takaa lähi-idästä. Nyrkkeily oli myös jo osana antiikin olympialaisia alkaen vuoden 688 eKr. -olympialaisista. Ottelun voitti, mikäli vastustaja luovutti tai ei pystynyt enää jatkamaan ottelua.

Modernin nyrkkeilyn voi katsoa lähteneeksi 1600-luvun lopun Britanniasta, jossa ryhdyttiin järjestämään tuolloin nyrkkeilykilpailuja. Varsinaiset säännöt kirjattiin kuitenkin vasta lähes 50 vuotta myöhemmin. 1900-luvun taitteessa luovuttiin hanskattomista otteluista ja esimerkiksi Yhdysvaltain useimmissa osavaltioissa ne julistettiin laittomiksi.

Moderni nyrkkeily viihteenä

Nykyisin kuuluisimmat nyrkkeiljät ottelevat yhdestä kahteen ottelua vuodessa ja jokainen tällaisen huippunimen ottelu on suuri tapahtuma. Nykyisin kaikilla on mahdollisuus nauttia haluamastaan viihteestä älylaitteiden ja internetin avustuksella. Oli sitten kyseessä jännittävät nettibingo-pelit, uusimmat elokuvat tai mielimusiikin kuuntelu. Urheilun seuraaminen on myös mullistunut nykyteknologian antamien mahdollisuuksien ansiosta ja tässä kehityksessä ammattilaisnyrkkeily on pysynyt mainiosti aallon harjalla. Suurimpien otteluiden Pay Per View- ja muista näyttöoikeuksista maksetaan valtavia summia ja ihmiset ovat hyvin kiinnostuneita ja valmiita myös maksamaan niistä.

Taitava kuvaus- ja ohjaustyö saa antamaan otteluista kaiken olennaisen irti, sillä pieni kehä antaa mahdollisuuden zoomata huomattavasti lähemmäksi yleiskuvassa, kuin esimerkiksi jääkiekon tai jalkapallon kaltaisissa palloilulajeissa. Minuutin tauko kolmen minuutin erien välissä on juuri ideaali näyttämään edellisen erän huippuhetket uusintana. Koska suuret nimet ottelevat vain harvoin, niin otteluilla on tiettyä ainutlaatuisuusarvoa verrattuna jalkapallon jokaviikottaisiin otteluihin. Nyrkkeilyssä samat huippunimet saattavat kohdata vain kerran toisensa uriensa aikana, kun taas jalkapallon huippujoukkueet kohtaavat joka kausi jo omassa sarjassaan kahdesti ja muut kilpailut mukaan lukien mahdollisesti useammankin kerran.

Laji on sopivan yksinkertainen, mutta silti moniulotteinen

Nyrkkeilyn etuna katsojien hankkimisessa on myös matala kynnys sen seuraamiselle. Siinä missä monessa muussa kamppailulajissa, kuten vaikkapa judossa tai painissa, maallikkokatsojalle saattaa olla vaikeaa ymmärtää, millä perusteella voittaja määritellään tai kuinka pisteitä saadaan. Nyrkkeilyssä taas tarkoitus on osua vastustajaan nyrkillä mahdollisimman monta kertaa ja mieluiten niin, että saa vastustajansa tyrmättyä. Maallikon on myös huomattavasti helpompi siis päästä otteluun mukaan, kuin vaikkapa amerikkalaisen jalkapallon tai rugbyn tapaisissa lajeissa, joissa sääntöviidakko on erittäin tiheä.

Pidempään seurannut huomaa kuitenkin, että nyrkkeilyssä on kyse paljon muustakin, kuin pelkästään lyömisestä, suojaaminen, väistely ja sitominen ovat omassa roolissaan, mutta huippunyrkkeily on usein myös taktinen välienselvittely, kuin shakkiottelu nuoratussa kehässä. Ottelijat saattavat piilotella parasta asettaan ja tuudittaa vastustajan virheelliseen tunteeseen vain hakien parasta iskuaan tunnustelemalla heikommilla iskuilla tai kerätä yhden erän vain voimia tarkoituksena iskeä sitten seuraavassa erässä, kun vastustaja on mahdollista tuhlannut parhaan puhtinsa. Pisteet jaetaan erä kerrallaan, joten koko ottelun kannalta varsinkin 12-eräisissä titteliotteluissa, ei yhden erän häviäminen ole millään tavalla katastrofi.

Koska ammattinyrkkeilyssä ei yleensä tuomariston pisteitä julkisteta kesken ottelun, voivat katsojat pisteyttää eriä oman näkemyksensä mukaisesti ja sitten verrata lopussa tuomariston antamiin ääniin. Tämä tuo luonnollisesti lisäarvoa otteluiden parissa vietettäviin kaveri-iltoihin.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *