Miksi kamppailulajit ovat yleistyneet viime aikoina?

Taekwondo, vapaaottelu, judo… erilaisia kamppailulajeja löytyy lukuisia. Toisin kuin itsepuolustuslajien, kamppailulajien ensisijainen käyttötarkoitus on kilpailemisessa, jonka parissa nämä taitoa vaativat lajit ovatkin yleistyneet kasvavaa tahtia kuluneiden vuosien aikana. Niin harrastajat, kilpailijat kuin myös penkkiurheilijat ovatkin omaksuneet ne osaksi arkea.

Kasvavan kiinnostuksen myötä valikoima on myös lisääntynyt ja erilaisia harrastusmahdollisuuksia on tullut tarjolle entistä enemmän. Aivan kuten muissakin urheilulajeissa, tällainen suosion kasvu on näkynyt myös kamppailulajien vedonlyönti tarjonnassa. Esimerkiksi vapaaottelun parista löytyy aiempaa runsaammin erilaisia vetokohteita ja mma ja ufc kertoimet ovat viime aikoina olleet huipussaan. Tämä on selvä merkki siitä, että nämä lajit ovat saavuttaneet suurta näkyvyyttä ihmisten keskuudessa.

Mutta miksi kamppailulajit ovat yleistyneet niin ripeää tahtia viime aikoina? Entä mitä on odotettavissa tulevaisuudelta? Tämän artikkelin avulla raotamme ovea näiden kilpailulajien jännittävään maailmaan. Ota siis mukava asento ja tutustu tähän kiehtovaan aiheeseen.

Kamppailulajit -historiasta nykypäivään

Kamppailulajien historia on pitkä ja mielenkiintoinen. Niitä on käytetty vuosien saatossa niin itsepuolustukseen kuin myös viihteelliseen kilpailuun sekä tottakai myös mielenkiintoisena harrastuksena. Näinä päivinä kamppailulajit ovat jollakin tavalla osana monien arkipäiväistä elämää. Niiden parissa tapahtuu muun muassa runsaasti harrastustoimintaa, penkkiurheilua sekä kilpailua. Osa lajeista on nykyään listattu jopa Olympialajeiksi, joka on kasvattanut niiden tunnettavuutta ja suosiota. Olympialaisissa päästään tällä hetkellä seuraamaan judoa sekä taekwondoa.

Kamppailulajien suosion kasvuun on monia eri syitä, joista yksi suurimmista on ehdottomasti niiden saama näkyvyys muun muassa tv:ssä ja Olympiakisoissa. Tämä on luonnollisesti lisännyt niiden katsojalukuja sekä saanut myös vedonlyöjät innostumaan näistä muinaisista lajeista. Näinä päivinä useista eri lajeista perustuva vapaaottelu on yksi kamppailulajien seuratuimmista muodoista. Sen suosion puolesta puhuvat tv:n katsojamäärät sekä vedonlyöntisivujen tarjoamat kohteet ja kertoimet. Siitä onkin kuluneiden vuosien aikana muodostunut miljoonaluokan bisnes, johon tutustumme seuraavaksi hieman tarkemmin.

Vapaaottelu

Vapaaottelu, joka tunnetaan maailmalla myös nimellä MMA (englanniksi mixed martial arts) yhdistelee eri tekniikoita monista perinteisistä kamppailulajeista. Sen säännöt tavallisesti sallivat monipuoliset pysty- ja mattotekniikat, sekä iskut ja lukot. Nämä jännittävät ottelut käydään aina kehässä tai häkissä. Tämä nykyään todella suosittu laji lähti leviämään länsimaissa ripeää tahtia 1990-luvun alussa, mutta useat lajit, joihin se perustuu ja jonka tekniikoita sen parissa nähdään, ovat nähneet päivänvalon jo niinkin pitkältä kuin antiikin Kreikan aikakaudella.

Kuten todettu, vapaaottelu pitää sisällään lukuisia erilaisia lajeja, joista tunnetuimpia ovat ehkäpä jujutsu, vapaapaini, sumopaini sekä Kung Fu. Koska lajeja on useita, säännöt vaihtelevat myös kilpailuissa jonkin verran, järjestäjästä ja tapahtumasta riippuen.

Suurta suosiota ja näkyvyyttä länsimaissa vapaaottelu saavutti varsinkin 1990-luvun aikana, kun Yhdysvalloissa järjestettiin ensimmäistä kertaa Ultimate Fighting Championships -turnaus, jossa eri taistelulajien harjoittajat ottivat toisistaan mittaa. Sittemmin tästä on tullut yksi maailman suurimmista turnauksista ja UFC -ottelut keräävät miljoonittain katsojia pariinsa. 2000-luvulla vapaaottelu on yksi kamppailulajien seuratuimmista muodoista.

Vapaaottelun historia juurtaa juurensa syvältä, mutta se on vuosien mittaa modernisoitunut ja adaptoitu vastaamaan nykypäivän vaatimuksia ja sääntöjä. Suuren tv-näkyvyyden ansiosta sen suosio on kasvanut ja tämä laji on levittäytynyt harrastajien, ottelijoiden, fanien sekä vedonlyöjien keskuuteen.

Vapaaottelu on erittäin kovaa kuntoa vaativa harrastus, joka kehittää kehoa ja fyysistä terveyttä. Vaikka laji saattaa tuntua vaaralliselta ja riskialttiilta, on se todellisuudessa kuntoa ja terveyttä edistävä urheilulaji, jonka harrastaminen tuo monia positiivisia muutoksia ihmiskehon toiminnalle. Viihteen lisäksi sillä on siis myös muita hyötyvaikutuksia.

Kamppailulajit – mitä on odotettavissa?

Kamppailulajien suosio on ollut tasaisessa kasvussa ympäri maailmaa jo useampien vuosien ajan. Olympialaisten ja muun tv-näkyvyyden ansiosta ne ovat tavoittaneet yhä useampia ihmisiä ja myös kotimaassamme kamppailulajit ovat alkaneet kiinnostamaan yhä useampia. Tämä näkyy niin paikallisten kerhojen harrastajien määrässä, kilpailujen yleisömäärissä sekä tv-katsojien suosiossa. Lisäksi kamppailulajien suosiosta kertoo niiden viimeaikainen kasvu vedonlyöntimarkkinoilla, joiden pariin on tullut valtavasti erilaisia kohteita.

Tulevaisuudesta on vaikea mennä tässä vaiheessa mitään varmaa sanomaan, mutta mikäli seurataan kuluneiden vuosien trendejä, jatkaa kamppailulajien suosio mitä todennäköisemmin suurta nousukauttaan myös tulevien vuosien aikana. Laji kiinnostaa ihmisiä niin itsepuolustuksen, viihteen kuin myös harrastuksen kannalta. Se tarjoaa jotakin niin liikunnasta kiinnostuneille ihmisille, kuin myös henkilöille, jotka tahtovat nauttia viihteestä kotisohvalta käsin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *