Miksi elokuvat eivät anna hyvää kuvaa itsepuolustuksesta?
Elokuvien perusteella ihmiselle välittyy kamppailu- ja itsepuolustuslajeista helposti varsin vääristynyt kuva. Tunnettujen Hollywood-näyttelijöiden tähdittämissä leffoissa nyrkit heiluvat ääntä nopeammin, ja yksi vauhdikas supersankari tekee nopeasti hakkelusta suurestakin vihollisjoukosta. Tämä ei anna itsepuolustuslajeista harrastuksena kovin imartelevaa kuvaa – ihmisten mukiloiminen kun on tosielämässä yleisesti paheksuttua.
Totuus kamppailulajeista ja niiden harrastamisesta on kuitenkin täysin toinen. Itsepuolustuslajeissa tärkeässä roolissa on oman kehon täydellinen hallinta ja sisäisen rauhan saavuttaminen. Lajit voivat vaikuttaa positiivisesti ihmisen fyysiseen, sekä psyykkiseen hyvinvointiin. Itsepuolustuslajeja on valtava kirjo, ja suureen osaan näistä liittyy mielenkiintoista syvyyttä itsensä kehittämisen saralla.
Itsepuolustuslajit ovat monipuolinen kokonaisuus
Itsepuolustus- ja kamppailulajeilla tarkoitetaan yleisesti lajeja, joiden tarkoituksena on opettaa henkilölle taitoja itsensä puolustamiseen fyysiseltä hyökkäykseltä. Tänä päivänä todelliseen hyökkäykseen valmistautuminen (esimerkiksi kadulla) on kuitenkin alati pienemmässä roolissa, ja lajeja harrastetaan yhä enemmän kilpailutoimintaan osallistuakseen.
Lajit voidaan yleisesti kategorioida itsepuolustuslajeihin, taistelulajeihin ja kamppailulajeihin. Näistä ensimmäinen on nimensä mukaisesti tarkoitettu henkilön fyysisen koskemattomuuden suojaamiseen. Taistelulajit puolestaan ovat usein sota-ajan lajeja, joissa tarkoituksena on toisen henkilön vahingoittaminen tai jopa tappaminen. Taistelulajit puolestaan ovat tarkoitettu pääasiassa kilpailemista varten.
Itsepuolustuslajien historia ulottuu kauas, aina Antiikin Kreikkaan saakka. Suomessa itsepuolustus- ja etenkin kamppailulajit ovat kasvattaneet suosiotaan viime vuosina. Osa lajeista on pysynyt muuttumattomina historian alusta asti, siinä missä osa lajeista on muotoutunut nykymuotoonsa hiljalleen. Suomessa toimii useita alan yhdistyksiä, ja eri kamppailulajeista järjestetään vuosittain useita kilpailuita ympäri maata.
Suomessa kuka tahansa voi harrastaa kamppailulajeja. Pienilläkin paikkakunnilla on paljon erilaisia vaihtoehtoja, ja moniin seuroihin ovat tervetulleita kaikenikäiset kamppailulajeista kiinnostuneet. Harrastuksena itsepuolustus- ja kamppailulajit ovat myös kohtuullisen edullisia, sillä esimerkiksi jääkiekkoon tai muihin vastaaviin lajeihin verrattuna hankinnat ovat hyvin pieniä.
Kamppailulajit ovat erinomainen harrastusvaihtoehto, kun aikeena on parantaa yleistä lihaskuntoa, hankkia lihasvoimaa sekä opetella puolustamaan itseään hankalissa tilanteissa. Osassa lajeista pääasiassa on fyysisen voiman kehittämisen sijaan henkinen vahvuus ja ketteryys. Osaa kamppailulajeista voisi kutsua jopa elämäntavaksi.
Leffoissa ratkaisee toiminnan määrä, ei taito
Läpi elokuvien historian leffoissa on nähty paljon väkivaltaa ja tappelukohtauksia. Syystä tai toisesta toiminta vetoaa suureen osaan katsojista, minkä vuoksi vauhdikas taistelukohtaus tuo aina jännitystä tylsänkin juonen keskelle. Tappelukohtauksia jopa koko perheelle suunnatuissa elokuvissa, mikä on nykypäivän yhteiskunnassa jopa melko erikoista.
Itsepuolustus- ja kamppailulajeista elokuvat eivät anna hyvää kuvaa. Useimmiten televisiossa näytettävissä tappelukohtauksissa on yhdistelty kaikista vauhdikkaimpia liikkeitä monista eri lajeista, jotta kokonaisuudesta on saatu mahdollisimman näyttävä. Monissa elokuvissa taistelukohtausten liikkeet muistuttavat vain etäisesti oikeita kamppailu- ja itsepuolustuslajeja, eivätkä ne näin ollen edusta mitään yksittäistä oikeaa lajia.
Kamppailulajeja ei myöskään lähtökohtaisesti ole tarkoitettu muiden ihmisten vahingoittamiseen, muuta kuin itsepuolustustarkoituksessa. Lajien harrastajat sitoutuvat usein noudattamaan sääntöjä, joiden myötä eivät ole oikeutettuja käyttämään osaamiaan taitojaan muuta kuin äärimmäisissä hätätilanteissa.
Elokuvissa tällaisista säännöistä ei piitata, vaan vihollisia mätkitään mielivaltaisesti. Esimerkiksi supersuositussa Black Panther -elokuvassa nähdään lähes kaksiminuuttinen tappelukohtaus, jossa ensin rauhallisesti pelataan kasinolla, ja tämän jälkeen taistellaan kamppailulajien liikkeitä käyttäen, mutta tosiasiassa kyseessä on nimenomaan kyseiseen elokuvaan tehty yhdistelmä monia eri lajeja.
Itsepuolustuslajeista ymmärtämättömälle ihmisistä elokuvat saattavat antaa kamppailulajeista vääristyneen kuvan. Tosiasiassa lajit ovat tempoltaan usein rauhallisia, eikä harjoituksissa todellakaan mätkitä taukoamatta vastapuolen edustajaa.
Itsepuolustuslajit ovat harrastus monille suomalaisille
Suomessa on yli sata erilaista kamppailu- ja itsepuolustusseuraa. Erityisen vahvasti edustettuna on thainyrkkeily, jolle on olemassa Suomessa oma SMTL-liittonsa. Thainyrkkeily soveltuu erinomaisesti kunnon kohottamiseen sekä tukemaan henkistä ja fyysistä terveyttä.
Jujutsu on niin ikään suomalaisten keskuudessa suosittu laji, jonka salaisuus piilee voiman sijaan oikeassa tekniikassa. Lajista on olemassa useita eri muunnelmia, joista Suomessa suosituimpia ovat Hokytoryu sekä Brasilialainen Jujutsu. Näistä ensimmäiseksi mainittu on erityisen suosittu itsepuolustuslajina, sillä siihen kuuluvat oleellisesti potkut, heitot, lukot ja kuristukset.
Black Pantherin kaltaisten elokuvien pohjalta itsepuolustuslajeja ei kannata ruveta harrastamaan, sillä luvassa voi olla karvas pettymys lajien rauhallisen tempon saralla. Kunnon kohottamiseen, omien itsepuolustustaitojensa kehittämiseen sekä uusien kavereiden löytämiseen nämä lajit ovat kuitenkin erinomainen vaihtoehto. Itsellesi sopivia ryhmiä voit etsiä esimerkiksi oman ja naapurikaupunkien harrastussivuilta!