Menestyneiden urheilijoiden 5 tärkeintä elämäntapavalintaa


Elämäntapavalinnat urheilijoille


Urheilijoiden elämäntapavalintojen kolme tärkeintä osa-aluetta ovat ruoka, liikunta ja uni. Kaikki urheilijan näihin osa-alueisiin tekemät valinnat muovaavat urheilijaa fyysisesti, psyykkisesti ja henkisesti. Ensimmäisen osa-alueen eli ruoan merkitys on suuri. Urheilijan ravitsemuksen pohjana toimii samanlainen terveellisen lautasmallin ohje kuin muullekin väestölle, määrä on vain eri koska kulutuskin on suurempi. Urheilijan oikeanlainen ruokavalio ja riittävä energiansaanti on merkittävin urheilijan suorituskykyyn ravitsemuksellisesti vaikuttava tekijä.

Tutkimukset osoittavat, että myös riittävällä unensaannilla on suuri merkitys urheilijan suorituskykyyn. Suorituskyvyn lisäksi unensaanti vaikuttaa olennaisesti muun muassa urheilijan kognitiivisiin kykyihin, mielialaan ja yleiseen reaktionopeuteen. Urheilijoiden suositus uniajasta on 7-9 tuntia syvää unta yössä. Suurin osa huippu-urheilijoista myös liikkuu useita kymmeniä tunteja joka viikko


Asioita joita urheilijoiden ei pitäisi tehdä

 

 • Olla pitämättä huolta omasta hyvinvoinnistaan
 • Syödä, juoda, liikkua tai nukkua liian vähän
 • Juoda alkoholia tai juhlia liian paljon
 • Syödä rasvaista pikaruokaa usein
 • Toimia huonona esikuvana julkisesti
 • Unohtaa mielenterveys


Urheilijan elämä on täynnä valintoja, joista huonoilla on kauaskantoiset vaikutukset. Urheilijalla energiankulutus on suurta ison liikuntamäärän johdosta, joten riittävä syöminen on tärkeää suorituskyvyn ja kehityksen kannalta.

Urheilijan ei siis pitäisi syödä liian vähän, jotta energiaa riittää urheiluun. Tavoitteellisesti liikkuvan ihmisen ei pitäisi unohtaa mielenterveytensä tärkeyttä fyysisen kunnon ylläpidon ohella. Kansainvälisissä tutkimuksissa on todettu, että noin puolella kestävyyslajien urheilijoista esiintyy syömishäiriöitä ja ihan kaikissa lajeissa esiintyy häiriintynyttä syömistä.

Seuraavaksi riittävän syömisen ohella tulee riittävä unensaanti. Urheilijan ei koskaan pitäisi nukkua liian vähän, sillä tutkimusten mukaan riittävä uni parantaa kehon immuunipuolustusjärjestelmää ja krooninen unenpuute altistaa kehon infektioille, ja heikentää suorituskykyä. Urheilijan ei koskaan pitäisi tehdä poikkeuksista tapoja, mitä tulee ruokavalioon, uneen ja liikuntaan.


Elämäntapavalinnat jotka kirkastavat mielen

 

 • Korjaa ruokavaliosi
 • Liiku säännöllisesti
 • Hallitse stressisi
 • Nuku riittävästi
 • Kirjoita edellä mainituista kirjallinen suunnitelma ja toteuta se, viikoittain!


Hyviä mielen kirkastavia elämäntapoja jotka vaikuttavat positiivisesti mielenterveyteen ja aivojen hyvinvointiin, on paljon. Urheileminen yhdistettynä mielenkiintoiseen tekemiseen on yksi suurimpia tekijöitä aivojen hyvinvoinnille. On tutkittu, että neurotropiinin eli aivosolujen kasvutekijän määrä lisääntyy huomattavasti liikunnan jälkeen.

Tämä yhdistettynä vaativien asioiden opetteluun, voivat aivojen hippokampuksen koko ja koko henkilön muistikapasiteetti kasvaa. Liikunnan vaikutuksesta aivojen hyvinvointiin ei kuitenkaan ole saatavilla tarpeeksi tutkimustietoa, ja elämäntapamuutoksia suositellaan lääketieteenammattilaisten toimesta harvoin.

Urheilu parantaa tarkkaavaisuutta ja reaktionopeutta. Aerobinen liikunta kehittää muistia, prosessointinopeutta ja toiminnanohjausta. Liikkuminen vaikuttaa myös kognitiiviseen kehitykseen positiivisesti.

Tutkimuksissa on todettu miten liikunta, hikoilu ja verenpaineennousu vaikuttavat aivosolujen toimintaan. Urheileminen myös vapauttaa aivoissa välittäjäaineita, kasvutekijöitä ja parantaa hormonituotantoa. ja uusiutumiseen voidaan sanoa, että halutessaan pitää mielen kirkkaana kannattaa liikkua.


Harjoita mieltäsi kuin kehoasi


Taitopelit ovat pelejä, joissa on kyse taidosta tuurin sijaan. Tällaisia pelejä ovat esimerkiksi shakki, pokeri, backgammon ja mahjong. Suomalaisen pelaavat taitopelejä verkossa paljon ja verovapaat nettikasinot ovat hyvin suosittuja. Yleisesti ottaen uhkapelit ajatellaan satunnaisen voittajan arpojaksi, mutta taitopeleissä pelaaja pääsee itse vaikuttamaan pelin kulkuun ja lopputulemaan. Taitopelien tulos on kiinni pelaajan omasta henkisestä ja fyysisestä osaamisesta, eikä koneen arpomasta tuloksesta. Taitopeleissä on mahdollista kasvattaa omaa osaamistaan ja kehittyä jatkuvasti. Taitopeleissä saa mahdollisuuden näyttää oman osaamisensa ja voittaa isoja summia.

Mitä enemmän pelaa taitopelejä, sitä paremmaksi tulee ja sitä enemmän ansaitsee rahaa. Taitopelit, kuten muutkin pelit ylipäätään kehittävät monipuolisesti yksilön osaamista. Taitopelejä pelaava voi kehittää muun muassa ongelmanratkaisutaitoja, kielitaitoja sekä visuaalista hahmottamiskykyä.


Vinkit menestyneeksi huippu-urheilijaksi pääsemiseksi


Jos haluaa olla menestynyt huippu-urheilija, täytyy tehdä enemmän kaikkea kuin muut. Täytyy syödä enemmän, liikkua enemmän ja nukkua enemmän. Jousiampujain liitto SJAL on yhdessä Olympiakomitean, Paraolympiakomitean ja aselajien vastuuvalmentajien kanssa tehnyt määritelmän huippu-urheilijasta, jonka mukaan huippu-urheilija on tehnyt tietoisen uravalinnan panostaakseen vain ja ainoastaan urheiluun.

Urheilun huipulle pääsemiseen vaaditaan, että harjoittelun kaikki osa-alueet on optimoitu. Käytännön tasolla se vaatii paljon työtä ja oikeita valintoja. Huipulle pääsy ei ole helppoa ja tekosyyt eivät voi tulla urheilemisen edelle. Urheilijan elämä on olotilan, lihasten, ravinnon ja kaikkien suorituskykyyn vaikuttavien valintojen jatkuvaa analysointia, sekä riskien ennakoimista ja välttämistä.
“”
Tärkeimpänä ominaisuutena huippu-urheilijaksi ryhtymisessä on kuitenkin periksiantamattomuus omia tavoitteita kohtaan. Jos haluat olla huippu-urheilija, päätä se ja ryhdy siksi.


Hyvän ruokavalion terveyshyödyt


Hyvällä ruokavaliolla on suuri vaikutus kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Hyvä ravinto tarkoittaa, että keho saa kaikki tärkeät aineet kuten, vitamiinit ja mineraalit toimiakseen parhaalla mahdollisella tavalla. Sanotaan, ettei yksittäisillä raaka-aineilla ole niin suurta merkitystä kuin ruokavalion kokonaisuudella.

Terveellisellä ruokavaliolla on paljon etuja, kuten energiatason vireys, parempi keskittymiskyky, helpompi painonhallinta ja ihon, kynsien, sekä hiusten kokonaisvaltainen hyvinvointi. Terveellinen ruokavalio tuottaa hyvää oloa, parantaa olotilaa ja sitä on kaikkien helppo noudattaa, kun vain seuraa ohjeita. Terveellinen ruokavalio on kokonaisvaltainen asia, jossa ratkaisee pitkän aikavälin valinnat. Elimistö tarvitsee sopivasti energiaa ja kun tämä määrä on löydetty, yksilö voi hyvin ja paino pysyy vakiona. Terveellinen ravitsemus on hyvin tärkeää, jotta keho pysyy terveenä ja toimintakykyisenä.


Lisäohje, neuvoja urheilijoille


Tähän tiivistän vielä tärkeimmät vinkit urheilijoille, jotka haluavat menestyä. Ensimmäisenä kysyisin, oletko valinnut urheilulajin jota rakastat ja jota varten olet valmis tekemään töitä? Tärkeintä on urheilla lajissa jota rakastaa, muutoin motivaatio ei pysy yllä ja suorituskyky alkaa tippumaan. Listaan tähän:

1) Hoida fysiikkasi kuntoon. Ilman tehokkaasti toimivaa kroppaa et voi menestyä urheilussa. Fyysisen kunnon jälkeen henkistä hyvinvointia on helppo muokata, sillä hyvinvointi lähtee kehon toiminnasta.
2) Muista levätä, lepo on tärkeää suorituskyvylle ja palautumiselle.
3) Syö tavallista ruokaa, riittävästi. Kun liikunta, lepo ja ravinto ovat kunnossa – urheilijan mielikin voi hyvin.
Kirjoitathan omat tavoitteesi ylös ja pyydä apua henkilökohtaisen ruoka, uni- ja liikuntaohjelman laatimiseen ammattilaiselta. Lopulta tarvitset vain kovan itsekurin jotta pysyt aikataulussa!

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *