Liikunnasta ammatti: ura personal trainerina

Liikunnasta ammatti: ura personal trainerina

Onko liikunta lähellä sydäntäsi? Osalle ura liikunta-alan ammattilaisena on kaukainen haave, vaikka edellytyksen uranvaihtoon ovat todelliset. Ei tiedetä, mistä aloittaa tai millaista pohjaa personal trainerina oleminen vaatii. Tässä artikkelissa käymme läpi vaiheet, joiden selvittämisestä on hyvä aloittaa uusi suunta uralla liikunnan parissa. 

 

Oman taustan ja harrastuneisuuden ei tarvitse olla punttisalilta

 

Monilla on harhaluulo, että PT:nä toimiminen vaatii pitkän kokemuksen kuntosalilta, painonnostosta tai muusta vastaavasta lajista. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Tausta voi olla mikä tahansa aina tanssillisesta liikunnasta talvilajeihin ja kamppailulajeihin. Mitä monipuolisempi tausta sinulla on, sitä helpompi on erikoistua ja tarjota omaa osaamista tietyn lajin tai siinä opittujen taitojen osalta. Esimerkiksi kamppailulajeissa opitaan keskittymistä ja keskittyneeseen mielentilaan pääsemistä. Keskittymisvaikeudet puolestaan ovat yksi nyky-yhteiskunnan haasteista, kun ihmisiltä vaaditaan moniosaajuutta ja teknologiset laitteet murtavat helposti keskittymisen. Treeneissä voi huoltaa paitsi asiakkaan fyysisiä, myös henkisiä haasteita. Tällöin osaaminen kumpuaa omista kiinnostuksen kohteista ja samalla auttaa asiakasta kohti kokonaisvaltaista hyvinvointia. 

 

Kouluttautuminen on avain luottamukseen

 

Alalla on monenlaisia toimijoita, eikä kaikki ole sitä miltä näyttää. Ammattinimike ei ole suojattu, vaan kuka tahansa saa toimia personal trainerina. Tällöin jää paljon asiakkaan vastuulle se, kenen sanaan ja osaamiseen hän rahansa ja terveytensä luottaa. Kouluttautuminen onkin paras tapa lähestyä uraa personal trainerina. Oma harrastuneisuus ja tausta ovat aina apuna ammatissa, mutta luottamuksen hankkiminen asiakkailta pelkän oman näppituntuman esittelyn perusteella on haasteellista. Kouluttautumalla alan ammattilaiseksi vakuutat paitsi potentiaaliset asiakkaat osaamisesta, varmistat myös itse itsesi hallitsevan kaikki alalla vaaditut taidot.

 

Kaikki koulutukset eivät ole yhtä laadukkaita, vaan tarjontaa on yhtä paljon kuin alalla toimijoita. Tämän vuoksi on olennaista tarkistaa, mitä koulutuksesta saa. Onko kyseessä jonkinlainen sertifikaatti, pääseekö koulutuksen läpikäyneenä personal trainereiden auktorisoituun järjestelmään ja millainen on koulutuksen maine? Monet koulutukset eivät myöskään ole ilmaisia. Hintojen vertailua tärkeämpää lienee kuitenkin tarkastella sitä, mitä koulutuksesta saa. Monille erikoistuminen tapahtuu omien harrastusten ja aiempien kokemusten perusteella, mutta myös tarjonta mahdollisen jatkokoulutuksen suhteen on hyvä pitää mielessä ennen koulutukseen ilmoittautumista. 

 

Kevytyrittäjyys on pehmeä startti uuteen uraan

 

Monet hakevat ensimmäistä työpaikkaa erilaisista liikunta-alan työpaikoista, kuten kuntosaleilta. Työsuhde ei aina ole välttämättä paperilla kuitenkaan palkkatyö vaan yrittäjäsuhde. Oli tilanne niin tai näin, suurelle osalle personal trainereista yrittäjyys tulee olemaan todennäköisin työllistymisen keino. Yrittäjyyteen hyppy on kuitenkin iso etenkin, mikäli aiempaa kokemusta yrittäjänä toimimisesta ei ole jo karttunut. Kevytyrittäjyys onkin liikunta-alan ammattilaiselle loistava tapa ensiaskelten ottamiseen itsensä työllistäjänä. FREE:n tarjoamat palvelut kevytyrittäjille ovat paitsi laadukkaita, myös edullisia ja asiantuntevia. 

 

Miksi kevytyrittäjyys sopii juuri liikunta-alan ammattilaisille? Syitä on monia. Ensinnäkin, palvelu huolehtii laskutuksesta ja verojen maksamisesta, kun vaan lataat verokortin palveluun. Näin ollen uran alussa oleva PT saa aikaa sille, josta hän tienaa eli asiakkaiden treenaamiseen ja uusien asiakkaiden hankkimiseen. Palvelun kautta pystyy seuraamaan palkkakehitystä ja näkemään, kun lasku on maksettu. Toisekseen, kevytyrittäjyys antaa joustavuutta tilanteessa, jossa ura on vielä epävarma. Osa-aikainen työ sopii kevytyrittäjyyden kanssa loistavasti. Samalla pääsee paitsi kokeilemaan oman yrityksen pyörittämistä, myös saamaan joustavuutta mahdollisen unelmatyöpaikan hankkimiseen, kun sivutuloja on saatavilla. 

 

Miten erottautua muiden joukosta ja saada ne ensimmäiset asiakkaat?

 

Monien aloittelevien personal trainereiden asiakkaat ovat joko lähipiirin tuttuja tai henkilöitä, joille vielä kouluttautuva PT on tarjonnut omia palveluita alennetuin hinnoin. Iso verkoston koko helpottaa asiakkaiden hankkimista, mutta lähes poikkeuksetta PT:n on osattava uusasiakashankinnan perusteet. 

 

Vuonna 2020 liikunta-alalla iso osa uusista asiakkaista tavoitetaan sosiaalisen median kautta, mikä kysyy alalla toimivalta osaajalta heittäytymistä sekä sosiaalisen median logiikan ymmärtämistä. Asiakkaita kiinnostaa, mitä personal trainer tietää, millaisia asiakkaita hän on aiemmin valmentanut ja millaisia tuloksia on saatu aiempien asiakkaiden kanssa. Vaikka markkinointi sosiaalisessa mediassa ei ole ainut asia, on sen rooli uusasiakashankinnassa kiistaton. Pohdi, mikä on erikoisalaasi ja mitä haluat lopulta myydä uusille asiakkaille. Lempeään kehonkuvaan ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin keskittyvä toimija hakee monien mielestä hyvin erilaisia asiakkaita verrattuna paljon kokeneeseen urheilijoiden ja aktiiviliikkujien valmentajaan. Tärkeintä on se, että myy sitä, mitä parhaiten osaa. 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *