Kuinka suosittuja kamppailulajit ovat Suomessa verrattuna laajempaan Eurooppaan?
Kamppailulajit ovat olleet Suomessa jo erittäin suosittuja vuosikymmenten ajan. Näitä lajeja ovat esimerkiksi nyrkkeily, vapaaottelu, judo, karate sekä taekwondo. Suomi on jopa Euroopan mittapuulla pieni maa, mutta omaa silti erittäin vahvan kamppailulajikulttuurin sekä myös kansainvälistä menestystä usean eri kamppailulajin parista. Tämä onkin suuresti vaikuttanut tiettyjen lajien suosioon. Tässä artikkelissa tarkastelemme kamppailulajien suosiota kotimaassa verrattuna muuhun Eurooppaan.
Kamppailulajien Historia
Kamppailulajit saapuivat Eurooppaan ja Suomeen toisen maailmansodan jälkeen 1900-luvun puolessa välissä. Harrastajat alkoivat kamppailemaan lajeissa kuten judo, karate sekä taekwondo myös kestosuosikki nyrkkeily löysi oman paikkansa kamppailulajien harrastajien parissa. Suomessa on monen lajin parissa ollut lajin edellä kävijöitä kuten Judon, Yrjö latva joka osaltaan toi koko lajia yhdessä muiden judokien kanssa Suomeen ja auttoi sen leviämistä ympäri maan.
Samaan aikaan toisaalla Euroopassa karate, ja judo myös nostivat päätään. Maat kuten Iso-Britannia ja Ranska ovat näistä ajoista lähtien omanneet vahvan jalansijan judon parissa. Euroopan maissa lajien kehittyminen oli verrattain nopeaa ja osa lajeista integroitiin osaksi myös urheiluohjelmia kouluissa. Suomessa tätä trendiä myös seurattiin.
Kattava Lajivalikoima
Suomessa on aina kamppailulajien alkuajoista lähtien ollut kattava lajivalikoima. Suosituimpia lajeja ovat olleet jujutsu, karate, nyrkkeily sekä judo. Judon suosio on ollut jopa muuta Eurooppaa suurempaa sillä Suomessa toimii tänäkin päivänä useita aktiivisia seuroja, jotka tarjoavat loistavat lajin harrastusmahdollisuudet sekä pätevät lajin opettajat.
Monissa Euroopan maissa on samankaltaiset lajikirjot, mutta jokaisen maan kohdalla yleensä liittyy suosio vahvasti tiettyihin muutamiin lajeihin. Espanja on esimerkiksi erittäin tunnettu taekwondo maa, kun taas karate on Saksassa erittäin suosittua. Viime vuosikymmeninä erityisesti vahvan mediaseurannan takia (MMA) eli vapaaottelu on kasvattanut suosiotaan räjähdysmäisesti.
Suomen Menestyminen Kamppailulajeissa
Suomi on aina omannut merkittävää kansainvälistä menestystä kamppailulajikilpailuissa. Judon puolelta Suomi on saavuttanut useita Euroopan mestaruuksia Timo Peltolan sekä Antti Leppäsen avulla. Nämä herrat ovat olleet myös monen judokan esikuva. Karaten puolelta esimerkiksi Titta Keinänen on myös saavuttanut kansainvälisellä tasolla useita mitaleja.
Myös MMA:n puolella useat suomalaiset ottelijat ovat saaneet vähintään kansainvälistä mediahuomiota hyvien otteiden tai loistavan persoonansa avulla. Unohtamatta Suomen kovia nyrkkeilijöitä kuten Amin Asikaista tai Robert Heleniusta. Nyrkkeilyn puolella Suomi on saavuttanut myös olympiamitaleja ensimmäisen mitalin toi Sten Suvio jo vuonna 1936 tämän jälkeen lähivuosina esimerkiksi Mira Potkonen on myös tuonut mitalin kotimaahan.
Harrastajamäärät ja Seurat
Harrastajamäärät ovat Suomessa kasvaneet melko tasaisesti tarkkaa lukemaa tästä on vaikeaa saada laajan lajikirjon takia, mutta esimerksi Suomen Karateliitto on raportoinut yli 10 000 harrastajan määristä. Myös Suomen Judoliitto yltää melko samoihin numeroihin. Tämän lisäksi Suomessa toimii erittäin suuria kamppailuklubeja joissa useat käyvät puhtaalta harrastuspohjalta harjoittelemassa useita lajeja.
Muualla Euroopassa harrastajamäärät vaihtelevat, mutta suhteutettuna väestöön on Suomen harrastajamäärät erittäin vertailukelpoisia lähes minkä tahansa maan kanssa. Ainoastaan maat kuten Iso-Britannia sekä Ranska ovat tässä lähes kaikkia maita edellä.
Suomessa toimii myös usean eri lajin kamppailulajiseuroja, jotka tarjoavat erinomaisen mahdollisuuden minkä tahansa tason harrastajalle. Nämä seuraavat ovat monesti yhteistyössä Suomen Kamppailulajiliittojen kanssa, jotka auttavat seuroja tarjoamaan laadukasta valmennusta.
Medianäkyvyys
Kamppailulajien näkyvyyttä on Suomessa ei aina mediassa ole tarpeeksi ollut, mutta viime vuosina tähän on saatu edistystä. Lajit kuten vapaaottelu ja nyrkkeily yleensä vievät yleisön kiinnostuksen takia suurimmat otsikot, mutta media on myös huomioinut usein pienempien lajien edustajien suorituksia. Silti media näkyvyys on moneen muuhun Euroopan maahan verrattuna varsin maltillista.
Esimerkiksi Ranskassa judo-ottelut ovat usein valtakunnallisilla kanavilla, ja maan parhaita ottelijoita seurataan mediassa tarkasti. Samankaltaiset tilanteet löytyvät karaten osalta Saksassa. Media näkyvyys vaikuttaa suuresti myös harrastajamäärin, joten toivotaan että Suomessa media näkyvyyttä saadaan tällä saralla hieman avittamaan vielä suurempien harrastajamäärien toivossa.
Tulevaisuuden näkymät
Tulevaisuus kamppailulajien kannalta näyttää Suomessa hyvältä, harrastajamäärät ovat viime vuosina jatkaneet kasvuaan ja lajeja tuodaan kokoajan enemmän mediassa ja muualla esille. Nuorten kiinnostus on juurikin keskittynyt lajeihin mitä media on tuonut viime vuosina esille kuten nyrkkeily sekä vapaaottelu. Tämä taas tukee sitä mahdollisuutta, että suomesta saadaan myös tulevina vuosina maailmanluokan ottelijoita.
Euroopan mittapuulla trendit ovat suhteellisen samanlaisia. Itä-Euroopassa perinteinen nyrkkeily on vielä isossa suosiossa, kun taas monissa muissa Euroopan maissa useat nuoret ovat entistä kiinnostuneempia vapaaottelun harrastamisesta. Lajien tarjoamat henkiset sekä fyysiset hyödyt vetävät liikkeelle kuitenkin kaikenikäisiä harrastajia ja lähtökohtaisesti kamppailulajit ovatkin erinomainen liikuntamuoto. Euroopassa tulevaisuus näyttää siis hyvältä ja onkin todennäköistä, että kamppailulajien suosio tulee jatkossa vain ja ainoastaan kasvamaan.
Lajien suosioon vaikuttaa myös muut seikat kuten media näkyvyys sekä erinomainen liikuntamuoto. Myös urheiluvedonlyönti omaa osansa lajien kiinnostavuudesta. Esimerkiksi Novibet urheiluvedonlyönti tarjoaa monia loistavia kertoimia, jos olet kiinnostunut lyömään vetoa eri kamppailulajeista.
Yhteenveto
Kamppailulajien suosio Suomessa on ollut erittäin tasaista vuosien saatossa ja maamme vahva historia lajien kansainvälisessä menestyksessä antavat sille loistavat lähtökohdat yhdessä medianäkyvyyden lisääntymisen kanssa vain ja ainoastaan kasvaa vieläkin mittavammaksi tekijäksi Euroopan tasolla.
Loistavana urheilumuotona eri kamppailulajit tarjoavat kaikenikäisille erinomaisen mahdollisuuden kehittää omaa henkistä kanttia ja samalla myös fyysistä kuntoa. Suomessa kamppailulajikulttuuri on myös aina ollut todella ammattimaisesti valmennettua joten turvallisuus lajin parissa ei myöskään uusille harrastajille tule olemaan ongelma. Yhteisöllisyys mitä monella kamppailuklubilla Suomessa on jotain mitä et monessa muussa paikassa voi päästä kokemaan.