Kuinka liikkuminen vaikuttaa hyvinvointiin

Kamppailulajit ovat liikuntamuoto, jossa koko keho pääsee liikkumaan. Kaikki lihakset pääsevät aktiivisesti töihin ja lihasvoima kasvaa tehdessä. Kamppailulajit ovatkin itseasiassa loistava harrastus henkilölle, jonka kunto on päässyt rapistumaan, mutta joka haluaa parantaa kuntoaan ja lihasvoimiaan.

Liikkuminen missä tahansa muodossa on hyväksi keholle ja hyvinvoinnille. Liikkumisen on todistettu lukuisia kertoja vaikuttavan positiivisesti niin kehon kuin mielenkin hyvinvointiin. Paikoilleen ei missään nimessä kannata jämähtää, vaikka kunto olisikin huono. Kasinot tarjoavat paljon viihdettä tietokoneilla ja mobiililaitteilla, mutta muistathan myös liikkua oman kuntosi mukaisesti päivittäin.

Kamppailulajit ovat hyvä tapa laittaa koko keho tehokkaasti liikkeelle. Myös muut liikunnan muodot auttavat kehoa ja mieltä pysymään vetreänä. Mutta kuinka laajasti liikunnalla voidaan omaan kehoon vaikuttaa? Lue alta.

Kamppailulajit laittavat koko kropan liikkeelle

On olemassa paljon erilaisia liikuntamuotoja, joissa koko kropan saa tehokkaasti liikkeelle. Erityisesti kamppailulajit ovat tällaisia. Niissä sekä selkä, kädet että jalat saadaan liikkeelle niin, että koko keho on jatkuvasti liikkeessä ja lihakset aktiivisia.

Kamppailulajeista on keholle monipuolisesti hyötyä. Lajeilla on omat, lajinomaiset liikkeet ja tekniikat, jotka lajin harrastajan tulee harjoitella. Harjoittelu ja oppiminen haastaa tekijän mieltä ja erilaiset liikeradat parantavat kehonhallintaa ja itseasiassa myös muistia. Ryhti paranee ja mieliala kohenee.

Kamppailulajeissa ominaista on myös erilaiset kaatumistekniikat. Näiden opettelu tuo lisää monipuolisuutta. Ihmisen tasapaino paranee ja jalkalihakset vahvistuvat.

Kamppailulajit tarjoavat siis keholle paljon muutakin kuin vain liikuntaa ja vetreyttä. Kuten huomaat, eri liikkeet ja kaatumiset parantavat niin kehon kuin mielenkin hallintaa ja ylipäätään kunto paranee.

Keho täytyy saada palautumaan kamppailutreenin jälkeen. Unella ja unenlaadulla on tässä suuri merkitys, sillä keho korjaa itseään unen aikana. Toisaalta liikkuminen parantaa unenlaatua, joten voit saada aikaan niinsanotun positiivisen kierteen. Kun liikut, nukut hyvin. Ja kun nukut hyvin, palaudut liikunnasta ja jaksat taa liikkua lisää.

Liikunnan hyödyt terveydelle

Liikunnasta on ihmiselle niin monia hyötyjä, että emme varmasti saa niitä kaikkia mahtumaan tähän artikkeliin. Tärkeitä hyötyjä on mm. mielialan kohentuminen. Voit huomata tämän varmasti lähtemällä treeneihin, lenkille tai vaikka metsäjuoksulle. Kun liikut ja hengästyt, kehosi hormonit lähtevät liikkeelle ja alat nopeasti tuntemaan parempaa oloa.

Liikunta parantaa unenlaatua. Olet ehkä huomannut, että uni tulee illalla huomattavasti paremmin ja nopeammin, kun olet päivän aikana liikkunut. Vielä parempi, jos olet liikkunut ulkona. Talvella lumitöiden teko, kesällä puutarhatyöt, iltalenkit… Hyvä uni taas parantaa ihmisen vointia kokonaisvaltaisesti.

Liikunta hyödyntää ihmistä myös vähentämällä esimerkiksi sydän- ja verisuonisairauksien riskiä. Riski pienenee myös 2-tyypin diabeteksen, joidenkin syöpätautien sekä tuki- ja liikuntaelinsairauksien osalta. Ihmisellä, joka ei liiku juuri lainkaan, voi olla kohonnut riski sairastua johonkin edellämainituista sairauksista.

Liikunta vaikuttaa myös vatsan toimintaan. Tiedetään, että suoliston hyvinvoinnilla on suuri merkitys niin ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, nukkumiseen ja jopa masennukseen. Siispä suolistosta kannattaa pitää huolta niin ravinnon kuin liikunnankin muodossa. Ihmisen tulisi pitää päivittäin huolta monipuolisesta ravinteiden saannista. Suolisto voi paremmin, kun liikut säännöllisesti. Jos istut paljon työssäsi, kannattaa lisätä arkeen päivittäisiä liikuntahetkiä, jotka auttavat korvaamaan pitkäaikaista istumista.

Sopivatko kamppailulajit vain nuorille?

Kamppailulajit sopivat aivan kaikenikäisille harrastajille. Ryhmissä voi olla yhtäaikaisesti harrastajia vaikka kaikista ikäluokista. Ajatus, että kamppailulajit sopisivat parhaiten nuorille, ei ole aivan totta, sillä jos olet koskaan kiinnittänyt huomiota kamppailulajien kouluttajien ikäluokkaan, eivät parhaimmat kouluttajat suinkaan ole yleensä nuoria – toki poikkeuksia on, kuten kaikessa muussakin.

Vuosikymmenien ajan lajia harrastaneen henkilön taidot ovat ehtineet hioutua huippuunsa esimerkiksi viidenkympin kynnyksellä. Tämän voi perustella jo silläkin, että ihmisen solut ovat mukautuneet kamppailulajin tarkkoihin tekniikoihin. Tällaiseen täydellisyyteen pääsee vain harjoittelemalla todella pitkään.

Parhaimpaan mahdolliseen suoritukseen tarvitaan kehon ja mielen täydellinen tasapaino. Monissa kamppailulajeissa tämä kuuluu lajiin ja sitä työstetään jatkuvasti. Henkilö, joka on harjoitellut näitä asioita vuosikymmenien ajan, on harjoitellut säännöllisesti ja ammattilaisilla taito voi riittää jo muidenkin kouluttamiseen.

Totta, että lajit aloitetaan yleensä jo nuorena, mutta aivan yhtä hyvin henkilöt kaikista ikäluokista voivat aloittaa kamppailulajin harrastamisen.

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *